....

Chyba na stránce: Valný sněm 2020 je z epidemických důvodů zrušen. Proběhnou distanční volby - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5250-valny-snem-2020-je-z-epidemickych-duvodu-zrusen-probehnou-distancni-volby-ustrednich-organu"

Valný sněm 2020 je z epidemických důvodů zrušen. Proběhnou distanční volby

Valný sněm 2020 je z epidemických důvodů zrušen. Proběhnou distanční volby

Po květnovém a červnovém nadějném vývoji se v prázdninových měsících začala situace kolem šíření nákazy covid-19 opět zhoršovat. Akce pro velké počty lidí, s dlouhodobým pobytem uvnitř objektu a s účastníky z mnoha míst, jsou pokládané za vysoce rizikové. S odpovědností vůči zdraví delegátek a delegátů a jejich blízkých a s přihlédnutím k významné celospolečenské odpovědnosti Junáka - českého skauta rozhodl starosta, v návaznosti na doporučení Náčelnictva, o zrušení Valného sněmu 2020 a o zahájení postupu v souladu s Přechodným dodatkem č. 1 Stanov, schváleným v červnu 2020.

Rozhodnutí o zrušení řádného Valného sněmu 2020 přijal starosta Junáka - českého skauta dne 10. srpna 2020, a to s doporučením Náčelnictva na jeho řádném jednání 9. srpna 2020. Celý proces probíhá za asistence a dohledu Rozhodčí a smírčí rady. V této zcela mimořádné situaci bude postupováno v souladu vnitřním právem Junáka - českého skauta, mimo jiné s Přechodným dodatkem č. 1 Stanov, schváleným delegátkami a delegáty Valného sněmu v elektronickém hlasování v červnu 2020, a s Mimořádným volebním řádem pro volby ústředních orgánů v roce 2020 schváleným Náčelnictvem 9. srpna 2020. Na přelomu září a října tak proběhnou distanční volby do ústředních orgánů, na které, jakmile to epidemická situace umožní, naváže mimořádný Valný sněm.

Co předcházelo zrušení Valného sněmu?

Otázce bezpečnosti pořádání Valného sněmu v září 2020 se již několik měsíců věnovaly Výkonná rada i Náčelnictvo. Na svém jednání 6. června 2020 rozhodlo Náčelnictvo o pokračování příprav řádného Valného sněmu v Jindřichově Hradci v jeho posunutém termínu 18. až 20. září a zároveň vyhlásilo historicky první elektronické hlasování delegátek a delegátů Valného sněmu o změně Stanov. Tato změna měla umožnit řešit situaci, kdy už podle Stanov nelze dále posouvat termín řádného Valného sněmu a přesto je třeba ukončit volební období a zvolit nové ústřední orgány, a to i v případě, že není možné či vhodné zářijový řádný Valný sněm reálně pořádat. Náčelnictvo zvolilo distanční volby a následné pořádání mimořádného Valného sněmu v novém termínu jako jedinou možnou záložní variantu.

Před srpnovým jednáním Náčelnictva Výkonná rada předložila Náčelnictvu doporučení Valný sněm nepořádat a přistoupit k naplňování záložní varianty postupu. Náčelnictvo na svém jednání dne 9. srpna doporučilo Valný sněm nepořádat a zároveň potvrdilo, že rozhodnutí o nepořádání řádného Valného sněmu přísluší starostovi. V návaznosti na jednání Náčelnictva přijal starosta 10. srpna rozhodnutí o zrušení Valného sněmu.

Jaké důvody vedly ke zrušení Valného sněmu?

Epidemická situace se zhoršuje. Roste počet nakažených, objevují se malá i větší ohniska, regiony nasazují různá preventivní opatření. Stát snížil velikost hromadných vnitřních akcí z 1000 na 500. S postupnými návraty z dovolených, zahájením školního roku i nástupem podzimu lze důvodně očekávat další zhoršování situace.

Konference nesou mimořádně vysoké riziko. Řádný Valný sněm je třídenní akce v konferenčních prostorách, pro téměř 600 dospělých účastníků různého věku ze všech okresů Česka. Zatímco mnohé typy aktivit či akcí s sebou nesou malé riziko přenosu nákazy, akce typu konference obsahují kombinaci aspektů s vysokým rizikem přenosu. Mezi ty patří mj. pobyt mnoha osob na jednom místě, pobyt v uzavřené budově, fyzická blízkost na dlouhé hodiny, přítomnost lidí z ohrožených skupin a přítomnost lidí z mnoha lokalit.

Delegátky a delegáty by sněm vystavil mimořádně nepříjemnému dilematu. Na jedné straně by stála činovnická zodpovědnost vykonat svůj zastupitelský mandát, na druhé pak riziko nákazy a jejího přenosu mezi své blízké doma, mezi nimiž mohou být staří či zdravotně oslabení lidé. Obdobnou situaci by část delegátů mohla řešit i ve vztahu k odpovědnému výkonu svého zaměstnání.

Valný sněm by mohl trpět demokratickým deficitem. Není zřejmé, jaké regiony budou v plánovaném termínu sněmu patřit k ohniskům nákazy, lze ale předpokládat, že takové regiony budou. Omezovat účast delegátek a delegátů z těchto regionů by bylo zdravotně rozumné, zároveň ale nedemokratické. Distanční volby v současné situaci garantují větší demokratičnost voleb samotných.

Junák - český skaut nese významnou společenskou odpovědnost. V případě výskytu nákazy na Valném sněmu by hrozilo, že bychom nákazu rozšířili do mnoha míst země. Tím bychom ohrozili nejen zdraví delegátek a delegátů sněmu, jejich blízkých, kolegyň a kolegů a také přispěli k dalšímu šíření nákazy ve společnosti. Zároveň bychom ohrozili dobré jméno skautingu coby hnutí, které má ohleduplnost k druhým jako jednu ze svých hodnot.

Jaké kroky budou následovat?

Za vyhlášení a přípravu distančních voleb odpovídá starosta. Řídit se budou vnitřním právem Junáka - českého skauta, mj. Stanovami a Mimořádným volebním řádem schváleným Náčelnictvem dne 9. srpna 2020. V průběhu září a října dojde ke všem nutným krokům, od vyhlášení termínu voleb přes představení zpráv ústředních orgánů za uplynulé období i kandidujících osob až po průběh voleb, vyhlášení výsledků a první zasedání nově zvoleného Náčelnictva. Vše bude probíhat pomocí různých nástrojů elektronické komunikace, od živých přenosů na internetu po vykonání voleb ve webové aplikace s ověřováním přes skautIS.

V průběhu podzimu pak nově zvolené Náčelnictvo bude rozhodovat o tom, jak dále naložit s jednotlivými tématy, která směřovala na Valný sněm, od ústředních orgánů i od jednotek. Lze předpokládat, že některé vyřeší samo, některé odloží na mimořádný Valný sněm, některé rozpracuje a následně předloží na mimořádný Valný sněm.

Přibližný harmonogram dalších kroků

  • od 10. srpna je ve Spisovně na Křižovatce dostupný Mimořádný volební řád, schválený Náčelnictvem 9. srpna
  • kolem 28. srpna budou delegátkám a delegátům rozeslány materiály k Valnému sněmu, a tyto budou zároveň zveřejněny na Křižovatce
  • kolem 10. září bude představen přesný harmonogram vedoucí k volbám (mj. kdy budou představeny zprávy ústředních orgánů za období 2017 až 2020, kdy proběhne představení kandidátek a kandidátů do ústředních orgánů atd.)
  • kolem 10. září bude vyhlášen přesný termín voleb (mj. dnem vyhlášení voleb začíná pětidenní lhůta pro podání posledních možných kandidátek do ústředních orgánů)
  • v druhé polovině září proběhne online představení zpráv ústředních orgánů a online představení kandidátek a kandidátů do ústředních orgánů
  • kolem přelomu září a října proběhnou volby
  • v říjnu až listopadu nově zvolené Náčelnictvo rozhodne o tom, jak bude dále naloženo s jednotlivými tématy, které směřovaly na Valný sněm, od ústředních orgánů i od jednotek

Kdy proběhne mimořádný Valný sněm?

V červnu schválený Přechodný dodatek Stanov říká: “Výkonná rada svolá mimořádný Valný sněm v nejbližším období, kdy bude možné zajistit jeho řádnou přípravu a průběh.” Výkonná rada se při svém rozhodování bude řídit zdravotními riziky. V tuto chvíli neumíme odhadnout, kdy se tak stane. Velmi hrubě odhadujeme, že k mimořádnému Valnému sněmu může dojít v roce 2021 nebo 2022. Předpokládáme, že o něco jasněji bude po zimě 2020/21, s postupujícím vědeckým poznáním nákazy covid-19.

Doplňující informace

  • Řádní i pilní kandidáti do ústředních orgánů, kteří již předložili kandidaturu, jsou nadále kandidáty. K nim mohou přibýt další, kteří v souladu s Mimořádným volebním řádem předloží svou kandidaturu do 5 dnů od termíny vyhlášení voleb (termín bude vyhlášen počátkem září).
  • Delegáti a delegátky Valného sněmu jsou nadále delegáty a delegátkami, i když je Valný sněm 2020 zrušen. Své volební právo naplní v distanční volbě ústředních orgánů a následně na mimořádném Valném sněmu.

Závěrem

Jsme si vědomi toho, že zrušení Valného sněmu je zásadním zásahem do řízení organizace, podobně jako pozastavení činnosti na jaře bylo zásadním zásahem do naplňování našeho poslání jako výchovného hnutí. Současná bezprecedentní epidemická situace před nás ale klade výzvy, s nimiž se musíme vypořádat, s odpovědností za zdraví nejen skautek a skautů, ale i jejich blízkých a společnosti jako celku. Stejně jako jsme se důstojně vypořádali s překážkami, které koronavirus postavil před naši činnost na jaře (a bohužel ještě asi postaví), dokážeme se řádně vypořádat s omezeními, které nám působí při řízení organizace.

Josef Výprachtický - José
starosta

Eva Staněk
náčelní

Marek Baláš - Čiča
náčelník

a

Petr Vaněk - Permi
místostarosta, koordinátor koronavirových opatření

Článek na Křižovatce | Informace na SkautInfo | Příspěvek ve SkautFóru

P.S.: Případné dotazy k rozhodnutí můžete psát do komentářů nebo posílat na kancelar@skaut.cz. V týdnu od 17. srpna budou hromadně vypořádány, v případě potřeby i formou aktualizace tohoto článku.

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2235x

Práce s článkem

2
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

2 Názory
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu