....

Chyba na stránce: Rozcestník vzdělávání aneb kam po střediskovém minimu - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5230-kam-po-sm"

Rozcestník vzdělávání aneb kam po střediskovém minimu

Rozcestník vzdělávání aneb kam po střediskovém minimu

Absolvencí střediskového minima to nekončí. Kam tedy dál? Níže přinášíme rozcestník možností vzdělávání a podpory. Nezapomínej, že na to nemusíš jako vedoucí OJ být sám/a, některé činnosti je dobré delegovat - vytvořit zpravodajskou pozici.

pro další vzdělávání činovníků lze doporučit na konkrétní témata program mentoringuuvítací balíčky; vzdělávací akce ve vašem okresu, kraji nebo celostátní např. HELPDESK (12. - 14. března 2021, Cheb)


PODPORA VÝCHOVY

Vedoucí střediska garantuje využívání skautské výchovné metody v oddílech. Vytváří dostatečný prostor a vstřícné prostředí pro to, aby se o ní mohli činovníci učit a sdílet i na střediskové úrovni.

  • Mentoring jako přirozená věc ve skautingu - seminář zaměřený na to, jak si u vás ve středisku a v oddíle předávat zkušenosti a know-how a být si u toho navzájem oporou (vzdělávání na klíč, list 4).
  • Jak být dobrým výchovným zpravodajem/zpravodajkou - nevíš, jak začít? nebo už dlouhé roky zastáváš roli výchovného zpravodaje a stále trochu tápeš? program je zaměřený na náplň činnosti, osobnostní předpoklady i nástroje podpory výchovy (vzdělávání na klíč, list 9).
  • Roveři na středisku/VOJ - seminář Stal jsem se roverem, co teď? zaměřený na roverský program, roverské setkání, mezinárodní rovering nebo Kde začít při práci s rovery - seminář, který vám dá tipy do začátku práce s touto věkovou skupinou (vzdělávání na klíč, list 6).
  • v sekci Křižovatky Ochrana a bezpečí dětí - nabídky programů zde

Další zajímavé podněty mohou činovníci dovézt ze SeVýzu - setkání výchovných zpravodajů  


PRÁCE S DOBROVOLNÍKY

Personalistika je práce s lidmi, je to činnost, která by neměla nikdy končit. A právě dlouhodobá a vstřícná práce s lidmi zajistí, že OJ nebude jen teď a tady, ale že bude mít budoucnost. 

  • Skautská personalistika a řízení - seminář je zaměřen na cyklus práce s dobrovolníkem (vzdělávání na klíč, list 4).

další semináře v přípravě:

  • Nástupnictví a jak na něj
  • Budování a udržitelnost týmu 


HOSPODAŘENÍ OJ

Aby to dobře fungovalo, je třeba také to dobře spravovat. Nejinak je to i s oblastí financí, i zde je důležité nejen realizovat, ale i plánovat (=rozpočet; = práce se zdroji) a kontrolovat (=inventarizovat).

  • Jak získat potřebné finanční zdroje - seminář směřovaný na získání základního přehledu o finančních prostředcích a pochopení základů fundraisingu (vzdělávání na klíč, list 4).
  • Přiznání k dani z příjmů právnických osob (DPPO) - seminář pořádaný 1x ročně (2020).

další semináře v přípravě:

  • Co vlastně obnáší funkce hospodáře, lze ji nějak rozdělit?
  • Základy finančního řízení - od každoročního rozpočtu až k vytvoření rezervy a soběstačnosti OJ
  • Povinné hospodářské výkazy - jak je tvořit, jak je číst a jak je tlumočit radě OJ
  • Jak na h.skauting?
  • Jak na ESO?

Další zajímavé podněty mohou činovníci dovézt z každoročního podzimního setkání hospodářů (2019); dozvědět se z občasníků Hospodářské střípky, Revizní střípky; ze sekce na Křižovatce věnované nemovitostem či  FB Hospodaření pro skautyZdroje pro skauty.


ŘÍZENÍ A ADMINISTRATIVA OJ

Úmorně dlouhé jednání střediskové rady, rozpačité chvíle, když hledáte, kdo se ujme nového úkolu, a všechny ruce jsou dole, zoufalství při vyhodnocování úkolů, kdy většina zůstala nesplněna… Mnozí to známe z vlastní zkušenosti. Jak si práci rozdělit, jak to lépe nastavit s využitím nových nástrojů?

  • G Suite a on-line nástroje - skautský mail, google disk a spolupráce - představení nástrojů a služeb Google, které jsou bezplatně skautům dosptupné (vzdělávání na klíč, list 8)
  • Jak na skautIS - skautIS pro začínající - představení základních a nejčastěji používaných funkcí(vzdělávání na klíč, list 8)
  • skautIS pro pokročilé a speciální témata - seminář na prohroubení vybraných agend (vzdělávání na klíč, list 8)
  • Jak na oddílový web? WordPress a Dobrý skautský web - jak vytvořit web pro oddíl/středisko snadno a rychle (vzdělávání na klíč, list 8)

k aktuálním tématům lze doporučit video návody:


PUBLIC RELATIONS

Mediální zpravodaj/ka pomáhá, aby skauting byl vidět. U dobrého střediska nestačí, aby dobře fungovalo uvnitř, ale musí také efektivně komunikovat navenek. Jinými slovy umět „prodat“ všechny ty skvělé věci, které jako skauti děláme a o kterých věříme, že mohou udělat tento svět o kousek lepší.

  • P.R. seminář - víkendový seminář požádaný přibližně 1x za 3 roky (další plánovaný na rok 2021).
  • Skautská grafika (vzdělávání na klíč).

Další užitečné odkazy v sekci Křižovatky - Regionální komunikace; na rozcestníku Skautského vizuálního stylu - logo.skauting.cz či  FB Bavíme se o propagaci skautingu, Bavíme se o skautské grafice.


Godarová Jana (Ellie)

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 920x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu