....

Chyba na stránce: Už 25. června začne hlasování o změně Stanov. Projděte si odpovědi na klíčové otázky! - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5201-uz-25-cervna-zacne-hlasovani-o-zmene-stanov-projdete-si-odpovedi-na-klicove-otazky"

Už 25. června začne hlasování o změně Stanov. Projděte si odpovědi na klíčové otázky!

Už 25. června začne hlasování o změně Stanov. Projděte si odpovědi na klíčové otázky!

Konec června se blíží a s ním i zcela mimořádná událost - Náčelnictvem vyhlášené hlasování o změně Stanov. A na každém hlasu více jak pěti set delegátek a delegátů skutečně záleží! Jak to bude probíhat, kdo se má účastnit a jak si ověřit připravenost na hlasování? Odpovědi poskytne právě tento článek.

AKTUALIZOVÁNO 23.6.2020 - užitečné odkazy a informace:

Hlasování probíhá v termínu 25. června 9:00 až 29. června 23:00 na adrese zmenastanov.skaut.cz

Proč se bude hlasovat a jak navržená změna Stanov vypadá?

Letošní epidemie nemoci covid-19 ukazuje, že jinak běžné konání Valného sněmu nebo osobní jednání Náčelnictva může být velkým oříškem, jestliže přijdou omezení znemožňující setkávání osob. Zároveň není možné jednání vrcholných orgánů organizace donekonečna odkládat. Přestože věříme, že XVI. valný sněm v Jindřichově Hradci se v odloženém zářijovém termínu bude moci uskutečnit, je třeba se připravit i na možnost opětovných zákazů a mimořádných opatření. Do hlasování předložený přechodný dodatek Stanov je tak pojistkou, která v případě nutnosti umožní chystaný Sněmu nahradit elektronickými voleb do ústředních orgánů, pozdější konání mimořádného VSJ a řádné fungování Náčelnictva i v období mimořádných opatření.

Text navrhované změny Stanov

Stanovy spolku Junák – český skaut, z. s. schválené XIV. Valným sněmem Junáka v Litomyšli dne 29. 3. 2014 se z důvodu krize vyvolané epidemií COVID-19 doplňují o tento přechodný dodatek:

Přechodný dodatek č. 1 Stanov spolku Junák – český skaut, z. s.

(I) Pokud se z důvodu epidemie nemoci COVID-19 a souvisejících zdravotních rizik nepodaří do 26. 9. 2020 uskutečnit řádný Valný sněm, který by se měl v souladu se čl. 110 konat v roce 2020, pak:

a) Tento Valný sněm se ruší a nahrazuje postupem podle písm. b) až d).

b) Volby ústředních orgánů Junáka ve smyslu čl. 78 budou provedeny v písemné formě nebo s využitím prostředků komunikace na dálku nejpozději do 31. 10. 2020. Volby proběhnou podle Mimořádného volebního řádu pro volby ústředních orgánů Junáka v roce 2020, schváleného Náčelnictvem; přitom ustanovení Hlavy 8. Stanov se použijí přiměřeně.

c) Lhůta podle čl. 110 pro konání příštího řádného Valného sněmu se bude počítat od vyhlášení výsledku voleb podle písm. b).

d) Výkonná rada svolá mimořádný Valný sněm v nejbližším období, kdy bude možné zajistit jeho řádnou přípravu a průběh. Tomuto mimořádnému Valnému sněmu budou mimo jiné předloženy návrhy usnesení předložené pro jednání řádného Valného sněmu v roce 2020.

(II) Po dobu účinnosti tohoto dodatku Stanov a vyžadují-li to okolnosti mající povahu vyšší moci, může Náčelnictvo schválit usnesení i jiným způsobem než uvádí čl. 119, a to způsobem dle čl. 54.

(III) Tento dodatek Stanov vstupuje v účinnost dnem 1. 8. 2020.

Více k důvodům tohoto hlasování najdete v dřívějším článku na Křižovatce. Nebo se můžete podívat na záznam živého vysílání SkautInfo TV, kde zástupci Náčelnictva, Výkonné rady a Rozhodčí a smírčí rady návrh podrobně vysvětlují a odpovídají na související otázky.

Kdy a jak hlasování proběhne?

Jsme si vědomi, že konec června (zvláště v tomto náročném koronaobdobí) klade na skautské činovnice a činovníky mnoho náročných úkolů a času na jiné věci nedopřává. I proto hlasování proběhne elektronicky na speciální webové stránce a to od čtvrtka 25. června 2020 od 9 hodin až do pondělí 29. června 2020 do 23 hodin. Hlasování na webové stránce proběhne jednoduše výběrem jedné z možností “pro návrh / proti návrhu / zdržuji se”.

Kdo se může hlasování účastnit?

Hlasovat mohou delegátky a delegáti Valného sněmu 2020. Tedy nejen ti z titulu funkce v ústředních orgánech, ale hlavně stovky osob zvolené sněmy středisek, okresů a krajů, které typicky proběhly v roce 2019, případně o něco dříve nebo výjimečně i dodatečně letos.

Je však bezpodmínečně nutné, aby byli včas zadáni do skautISu (uveden výsledek volby s počtem získaných hlasů a celý sněm OJ musí být ve skautISu řádně uzavřen). Přestože toto již drtivá většina organizačních jednotek má mnoho měsíců hotové (přeci jen to bylo třeba už na původně plánovaný březnový Valný sněm), upozorňujeme, že oprávnění hlasovat bude vyhodnoceno stavem ve středu 24. června, tedy před začátkem elektronického hlasování.

Jak ověřím, že jsem oprávněnou delegátkou či delegátem?

Není třeba čekat až na začátek hlasování, už nyní si to může každý zkontrolovat. Stačí se přihlásit do skautISu (tím také ověříte, že si pamatujete své přístupové údaje a dokážete se přihlásit) a podívat se do seznamu svých uživatelských rolí. Všichni s možností hlasovat mají roli “Sněm: účastník sněmu (18.9.2020) - VSJ”. Pokud byste měli problém s přihlášením nebo tuto roli ve skautISu nevidíte, přestože jste přesvědčeni, že jste delegáty, kontaktujte nás co nejdříve s podrobnostmi na podpora@skaut.cz

Několik dní před samotným hlasováním zveřejníme návod “krok za krokem” (článek a krátké video), jak na příslušném webu hlasovat. Věříme, že v přehledném a jednoduchém systému zvládne snadno hlasování každý.

Kromě výše uvedeného také v den začátku hlasování delegátky a delegáti dostanou do svých e-mailových schránek připomínku s odkazem, kde mohou hlasovat.

Kolik se musí účastnit hlasujících a kdy bude znám výsledek?

Protože se hlasuje o změně Stanov, je nutné aby se pro případné přijetí změny vyjádřily pozitivně minimálně 3/5 delegátek a delegátů (Valný sněm 2020 má zhruba 530 delegátek a delegátů, pro přijetí je tedy třeba více jak 300 z nich).

Výsledek hlasování, a zda byla změna Stanov přijata či nikoliv, vyhlásíme během úterý 30. června.

Ať už budete vy sami hlasovat nebo máte ve svém okolí někoho z delegátů VSJ, prosím, připomínejte všem toto zcela mimořádné hlasování, které naši organizaci již za několik dní čeká a proběhne od čtvrtka 25. 6. do pondělí 29. 6. 2020.

Jak je to tedy s konáním Valného sněmu a voleb do ústředních orgánů?

Na přípravách plnohodnotného víkendového Valného sněmu se i nadále intenzivně pracuje a věříme, že epidemiologická situace dovolí, aby v termínu 18. až 20. září 2020 sněm v Jindřichově Hradce proběhl. Pokud by to však nebylo možné, výše popsaná změna Stanov a její přijetí v uvedeném elektronickém hlasování je jedinou možností, jak případně takovou mimořádnou situaci zvládnout.

Bude-li v září probíhat řádný Sněm, pak volby do ústředních orgánů standardně proběhnou tam. Jestliže to možné nebude, bude po přijetí popsaného dodatku Stanov možné v Náčelnictvu schválit mimořádný volební řád pro elektronické volby a ty pak případně proběhnou nejpozději do konce října. V takové situaci by i volby do NJ, RSRJ a ÚRKJ probíhaly elektronicky. Voleb by se účastnili delegáti Valného sněmu 2020 a na webové stránce by své hlasy dávali jednotlivým kandidujícím osobám. Na provedení volby by bylo opět několik dní, volba by probíhala tajně (systém by nijak neukládal informaci, kdo jak hlasoval), nad volbou by dohlížela komise složená z několika členů současného Náčelnictva a také zástupců skautských krajů. Celkově by průběh voleb potvrzoval notář.

Nenašli jste odpověď na nějakou otázku?

Podívejte se na záznam živého vysílání SkautInfo TV, kde jsme mnoho dalších témat objasňovali. Případně se ptejte v komentářích zde pod článkem, e-mailem na podpora@skaut.cz nebo využijte diskuze ve SkautForu.

Ondřej Peřina (Jerry)
zpravodaj VRJ pro ICT a organizaci

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 872x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu