....

Chyba na stránce: Junák – český skaut se zapojuje do výzkumu hodnot mladých lidí. Předem díky za spolupráci! - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5167-junak-cesky-skaut-se-zapojuje-do-velkeho-vyzkumu-hodnot-dnesnich-mladych-lidi-diky-za-spolupraci"

Junák – český skaut se zapojuje do výzkumu hodnot mladých lidí. Předem díky za spolupráci!

Junák – český skaut se zapojuje do výzkumu hodnot mladých lidí. Předem díky za spolupráci!

Česká rada dětí a mládeže a Rada mládeže Slovenska spouštějí velký výzkum hodnot mezi mladými lidmi. Junák – český skaut se stal partnerem tohoto výzkumu a 500 náhodně vylosovaných skautek a skautů ve věku 15 až 29 let bude přizváno k vyplnění dotazníku. Jak to bude probíhat?

Průzkum zjišťuje, jaké hodnoty zastávají mladí lidé v Česku a na Slovensku obecně, zda a jaké jsou rozdíly mezi Českem a Slovenskem, zda a jak se odlišují mladí lidé aktivní v mimoškolních organizacích a v našem případě i to, zda a jak se od svých vrstevníků odlišují mladí lidé, kteří jsou aktivními skauty a skautkami. Průzkum pro nás bude zajímavou zpětnou vazbou k působení skautské výchovy na děti a mladé lidi a možný podnět třeba pro budoucí úpravy výchovných nástrojů (stezek, odborek apod.). 

Do účasti v průzkumu se není možné přihlásit, jeho 500 účastníků ze skautských řad je již vylosováno. Odpovědi v dotazníku jsou zcela anonymní. Junák – český skaut poskytl České radě dětí a mládeže čísla celkem 16690 skautek a skautů ve věku 15 až 29 let. ČRDM z nich 500 vylosovala, předala nám jejich čísla a my nyní budeme těchto 500 vylosovaných respondentů jednotlivě oslovovat. Ti vyplní webový dotazník, každý na jedinečné adrese. ČRDM dostane odpovědi, Junák – český skaut pak informaci o tom, která „čísla“ (respondenti) již dotazník vyplnila, abychom se mohli připomenout těm, kteří zatím nevyplnili. Výzkum se rozbíhá nyní a bude trvat do konce června.

Konkrétní osobu a její odpověď tak nebude pro nikoho možné spojit, protože Junák – český skaut zná jména vylosovaných osob a bude mít informace o tom, jestli již vyplnily dotazník, zatímco Česká rada dětí a mládeže zná jen číselné kódy osob a obsah odpovědí. Bude tak zachována naprostá anonymita odpovědí, což je nutný předpoklad pro důvěru respondentů. 

V následujících týdnech se budeme obracet na respondentky a respondenty e-mailem či telefonicky (podle toho, jaký údaj na sebe mají uvedený ve skautISu). Pokud na sebe nemají uvedený žádný přímý kontakt, budeme se obracet na vedoucí oddílů, případně středisek, s žádostí o předání odkazu vylosované skautce či skautovi. Pokud jsi ve věku 15 až 29 let a nemáš na sebe uvedený kontakt ve skautISu, pomůže, když si jej teď doplníš, ušetříš tak trochu času svým vedoucím pro případ, že jsi byl/a vylosován/a. 

Pro velkou většinu čtenářů Křižovatky se zde jedná o článek, který je nevede k žádné akci (je vylosovaných pouhých 500 lidí z naší bezmála 70tisícové organizace). Umísťujeme sdělení na Skautskou křižovatku na skaut.cz/hodnoty ale také proto, abychom na danou adresu mohli odkázat v e-mailu nebo telefonicky vylosované respondenty a ti si tak mohli být jisti, že přestože jim někdo píše z neznámé adresy nebo volá z neznámého čísla, skutečně se jedná o oficiální projekt Junáka – českého skauta. Na vylosované respondenty čekají i zajímavé ceny, víc o tom ve svém článku píše Česká rada dětí a mládeže.

Účast v průzkumu samozřejmě není povinná. Kdo se nebude chtít zapojit, nezapojí se. Doufáme ale v to, že velká většina vylosovaných docení užitečnost takového šetření pro další rozvoj skautingu v Česku. Žádná podobná data o tom, jakým způsobem skauting formuje hodnotovou orientaci mladých lidí v porovnání s jejich vrstevníky, nemáme k dispozici. 

Předem díky za Tvoji účast a věnovaný čas, pokud jsi mezi vylosovanými, stejně jako vedoucím oddílů či středisek, kteří budou požádáni za předání dotazníku k vylosovaným bez kontaktu ve skautISu.

Se stiskem levice

Lenka Šablová | kancelar@skaut.cz 
asistentka ústředních orgánů

Petr Vaněk – Permi | petr.vanek@skaut.cz 
místostarosta

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 745x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu