....

Chyba na stránce: Dvoumetrové rozestupy při činnosti? Pár tipů, jak si s touhle překážkou poradit - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5143-chces-obnovit-beznejsi-skautskou-oddilovou-cinnost-precti-si-tipy-jak-na-to"

Dvoumetrové rozestupy při činnosti? Pár tipů, jak si s touhle překážkou poradit

Dvoumetrové rozestupy při činnosti? Pár tipů, jak si s touhle překážkou poradit

Od 11. května jsme přešli od pozastavené skautské činnosti k činnosti omezené. Neznamená to návrat k pořádkům před vypuknutím epidemie, omezení jsou stále významná, ale kdo chce začít, může. Vždy ale s rozvahou a s dodržením pravidel popsaných ve zmíněném prohlášení.

Asi největším omezením je nutnost dodržovat rozestup dvou metrů mezi účastníky akce. Udržet holky a kluky v mezích pravidel a vymyslet vhodný program nebude nic snadného. Přinášíme několik nápadů, které mohou pomoci a v závěru článku i konkrétní zkušenost , jak taková schůzka může vypadat.

Máš pocit, že obnovení činnosti zatím nemá cenu? To rozhodnutí je naprosto v pořádku. Není třeba hledat komplikovaná řešení, pokud se na to necítíš, nevidíš v tom smysl. Stejně dobře můžete oddílovou činnost podporovat i online.  Pokud ani ta u vás zatím nefunguje, možná by ti mohla pomoci doporučení od těch, kteří do toho šli.

 

Co je klíčové u obnovených schůzek?

  • Být zodpovědný. Bezpečnost stále hraje prim. Každý účastník by měl nejpozději na začátku první schůzky předložit písemné čestné prohlášení, že nemá patřičné příznaky. Evidenci čestných prohlášení spravují střediska, formulář čestného prohlášení stahujte zde. Rozestupy mezi účastníky by měly mít aspoň 2 metry, každý má roušku a v uzavřených prostorách je nutná dezinfekce povrchů před a po schůzce.
  • Seznamte i holky a kluky s pravidly. Čím líp je budou znát a rozumět jim, tím spíš na ně budou myslet a hlídat jejich dodržování společně s vámi. Představit je můžete třeba pantomimicky a družina se je bude snažit co nejlépe pojmenovat. Můžete společně vymyslet znamení, kterým si dáte navzájem najevo, že dodržení rozestupu je ohroženo apod.
  • Vypovídat se a zablbnout. Holky, kluci a jistě i vedoucí touží sdílet naživo dojmy a zkušenosti z doby, kdy se neviděli. Dejte téhle části dostatečný prostor. Možná tím strávíte celou první schůzku, ale to vůbec nevadí. Světluškám a vlčatům můžete před schůzkou vyznačit jejich “ostrůvek”, prostor, ve kterém se mají držet při společném povídání. Každý si ho může vyzdobit dle svého. Stejně tak se potřebují fyzicky odreagovat, z plna plic zasmát a něco jedinečného se svou družinou prožít. To vše jsou zážitky, které jim byly dlouho znemožněny, a které jsou přitom velmi důležité pro to, aby se těšili na další skautskou činnosti a doufejme i letní tábor.
  • Emočně se naladit. Smiřte se s tím, že to zkrátka není ideální. Aktivity nepůjdou vymýšlet tak snadno, holkám a klukům méně jak dvoumetrová blízkost také chybí a je zkrátka nepřirozená. Nenechte se tím však odradit a berte to s humorem a kreativitou. Bojíte se vykřičených hlasivek? Možná pomůže pravidlo zvednuté ruky a postupného stišení či jiná pravidla.

Program venku!

“Vždy upřednostňujeme činnost venku před činností v uzavřených prostorách. Mimo jiné proto, že ve venkovním prostředí se bude lépe dařit dodržovat pravidla o rozestupech mezi účastníky, a odpadnou také některé dezinfekční úkony (dezinfekce stolů, klik apod.).”, píše se ve vyjádření Výkonné rady k fungování v omezené činnosti. Jaké aktivity pro schůzky venku tedy můžete zvolit?

  • Cyklovýlet. Velkou výhodou je, že jízda na kole přirozeně vytváří rozestupy. Vhodná je spíše pro menší skupinky. Výběr trasy je také třeba vymyslet s ohledem na současná opatření.
  • Výlety po okolí. Udělejte si malou výpravu a objevujte místní zapadlé památky - kostelíky, hřbitovy, pomníky. Procházku v lese s požadovanými rozestupy můžete podpořit hrou: např. držet lano dost napnuté, jinak něco spadne, škrtne o zem apod. Nebo si na schůzce vyrobte “sukýnky z obručí” či čepičky jako mají v čínských školách a vyražte na zábavný výlet.

  • Program v lanovém centru. Můžete oslovit nejbližší lanové centrum a třeba se s nimi domluvit na individuálním programu v jejich areálu. Některá centra už s nabídkami sami přicházejí. 
  • Tvoření v přírodě. Co se vydat na procházku s foťákem či malovacími potřebami? Můžete společně vytvořit “foto-atlas”, kdy má každý za úkol vyfotit nějakou specifickou rostlinu. Stavte domečky v lese. Landartové tvoření je také ideální bezkontaktní aktivita. Pak si galerii výtvorů postupně procházejte.

Bezkontaktní aktivity (nejen na ven)

Je nevhodné počasí na toulky přírodou nebo jen chcete udržet schůzku v rámci areálu klubovny? Přinášíme inspirace na aktivity, které lze zařadit a není problém u nich zachovat patřičný rozestup:

  • Pantomimická tichá pošta. V řadě nebo kruhu jeden druhému předvádí patřičné slovo. Lze hrát i v týmech proti sobě.
  • Tancujte a předvádějte. Na internetu najdete řadu různých tanečních kreací, které může jeden předcvičovat a ostatní se choreografii učí (např. zipzapzop, bimbam, ...). Také existuje řada her, při kterých jeden předvádí určitý pohyb a říká k němu odpovídající slovo a ostatní mají pohyb vhodně replikovat podle toho, jaké slovo padlo. Sranda začíná, když moderátor začne říkat jiná slova než předvádí a kluci a holky se nesmí nechat zmást. A co taková kultovní hra jako je rytmická Přestřelka na vypadávání - pojďte ji oprášit.:)
  • Skákání přes švihadlo. Dodržuje rozestupy samo od sebe. Učte se spolu třeba nějaké nové skákací tríčky.
  • Čtení a diskuze. Každý na svém místě, ale přece spolu. Prožívejte příběh, ať už někým čtený nebo namluvený. Můžete po něm zařadit povídání o tématu v menších skupinkách, připravit k němu pro každého pracovní list. Chcete do přemýšlení vtáhnout skautské hodnoty? Tak využijte Příběhy ke skautskému slibu a zákonu. Kromě knižní varianty již existuje i audioverze na G disku Příběhy ke skautskému slibu a zákonu - audiokniha a na skautském youtube kanále Příběhy ke skautskému slibu a zákonu (audio).

 

  • Individuální cvičení. Vyzkoušejte společné cvičení jógy či jiných protahovacích cviků. Naučte se žonglovat nebo točit s poikami.
  • Individuální tvoření. Vyrábějte z hlíny, papíru, odpadu. Ideálně z něčeho, co děti nemají běžně doma nebo co ještě pravděpodobně vyrábět nezkoušeli.
  • Práce šlechtí a baví. Je třeba nějaká údržba klubovny či vybavení ? Vyberte práce, které lze vykonávat s rozestupy a vrhněte se na to. Při práci se kluci a holky hezky vypovídají nebo si i zazpívají.

 Jak taková schůzka může probíhat?

Skautka Mája ze střediska ve Vraném nad Vltavou s námi sdílela, jaký měli scénář schůzky vlčata z 39. oddílu Ohrobeckých Medvíďat. Můžete se inspirovat:

0, odevzdání čestných coronaprohlášení, nasazení roušek, dezinfekce rukou

1, označení koronabodů a koronatyčí - různobarevné lepicí pásky +osobní značky

2, běžěcká školka - běhání a skákání přes tyče na zemi, slalom, po jedné a druhé noze, 1x, 2x, 3x mezi dvě tyče atd.

3, běh motáků - ruku polož na koronabot, 10x ji oběhni a pak "rovně" co nejkratší cestou doběhni k určenému stromu

4, nalezení bezpečného místa = umísti svůj koronabod tak, abys když na něm sedíš, koronatyčí  nedosáhl na žádné jiné vlče

5, hra epidemie -  všichni sedí na svých koronabodech a představují buňky lidského těla, 1 koronabod zůstane prázdný, 1 vlčák je coronavirus Cov2 a snaží se napadnout ledské tělo tím, že si sedne na prázdný koronabod. Může se ale pohybovat pouze "slepičími kroky" - pata se musí dotýkat špičky druhé nohy). Ostatní se mu v tom snaží zabránit tím, že si více či méně koordinovaně přesedávají mezi koronabody tak, aby byl prázdný vždy co nejdál. )Převzato, ale zdroj neznám)

6, cvičení s koronatyčí - točení, přelézání bez puštění oběma rukama, balanc na otevřené dlani ....

7, Kdo jsem? - 1 vlče si myslí postavu z knihy džungli, ostatní se ptají otázkami na ano/ne. (sedí každý na svém koronabodu)

8, revoluce či na krále - hra s dezinfikovaným míčem, vlčákům před hrou znovu dezinfikovány ruce - rozestavení do čtverce na koronabodech, vzdálenost vymezena koronatyčema. na jedné straně jen "král", po jeho levé ruce strana "dvořanů", naproti "měšťanů", vpavo "chuďasů". Hází se míč v libovolném pořadí, jen největší chuďas nesmí hodit přímo králi. Kdo nechytí nebo kdo hodí tak, že je nechytatelné, běží pro míč. Ostatní "chudší" se mezitím snaží posunout na jeho či jiné "výše postavené" místo. Král má 3 životy, všichni se snaží sesadit krále. (hra mírně upravena - bez "revoluce", kdy všichni  včetně krále běží k určené metě a snaží se po návratu získat co nejvyšší postavení - ve chvíli revoluce by nešlo dodržovat povinné rozestupy.)

9, improvizovaný bojový tanec s koronatyčí - zůstáváme na koronabodech z předešlé hry, tančíme po vzoru domorodců ve volné chorografii, případně všichni napodobují akelu či určeného vlčáka - lze "předávat slovo" (podle koho se tančí a "zpívá") nějakým gestem akely  

10, oddílový pokřik - opět nikoli v těsném kruhu ale na koronabodech z poslední hry.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

(foto: Šárka Jechová)

Závěrem

Máš-li další tipy, poděl se o ně na SkautFóru pod diskuzním vláknem nebo je přímo piš do sdíleného dokumentu, kam skauti skautům sdílí inspiraci na to, jak udržovat oddíl v chodu od doby zastavení běžné činnosti. I pro aktivity v rámci nových podmínek, je v dokumentu vytvořena jedna samostatná kapitola.
Ještě jednou chceme zdůraznit, že je naprosto v pořádku, pokud se rozhodnete klasické potkávací schůzky neobnovovat. Předběžná opatrnost je stále na místě. A cíle skautské výchovy můžeš naplnit se svým oddílem částečně i online formou. Pokud stále s online schůzkami váháš, věz, že je to možná méně námahy, než se může zdát a může to stát opravdu za to (viz Skauti skautům: Proč začít se skautováním na dálku).

Za programový tým Kanceláře ústředí
Markéta Musilová - Blecha

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2588x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu