....

Chyba na stránce: Bacha na předčasný konsensus! Jak vést diskuzi s oddílovou radou?  - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5061-bacha-na-predcasny-konsensus-jak-vest-diskuzi-s-oddilovou-radou"

Bacha na předčasný konsensus! Jak vést diskuzi s oddílovou radou? 

Bacha na předčasný konsensus! Jak vést diskuzi s oddílovou radou? 

"Vím, že existuje a chci ho vyzkoušet, ale ještě jsem to neudělal," to byla jedna z nejčastějších reakcí na rychlý průzkum na SkautFóru tázající se po znalosti Semaforu pro oddíly. Kromě nedostatku času nás taky může brzdit, že nevíme, jak se Semaforem nebo Hodnocení kvality v oddílové nebo střediskové radě dobře pracovat. Prvním a stěžejním krokem je diskuze s oddílovou radou. Jak ale takovou věc správně rozjet a nesjet z cesty? 

Máme sady otázek pro diskuzi, to je skvělý základ. Jak ale zajistit, aby byla diskuze přínosná a dobře plynula? Jaká nastavit pravidla a jak diskuzi řídit? Mnohá doporučení nabízí metodika Lidé v pohybu, přinášíme výběr:

1. Dohodněte se na pravidlech diskuze.

Pomáhá mít pravidla během programu na očích a pravidelně si poskytovat zpětnou vazbu k jejich dodržování či porušování. Můžete pravidla postupně propracovávat, na začátku je ale dobré zvolit si jich spíše méně, např.:

  • Hovořit smí vždy jen jedna osoba.
  • Naslouchám druhým a respektuji jejich pohled.
  • Rozporuji názory, ne osoby, které je vyjadřují (např. Tento názor je pro mne nepřijatelný, protože… × Jsi pro mne nepřijatelný, když si myslíš toto).
  • Když nesouhlasím, vysvětlím proč.
  • Používám vhodné vyjadřování – žádné rasistické ani sexistické poznámky, atd.

2. Snažte se udržovat kvality diskuze, jakými jsou např.:

  • Rovnocenný prostor pro všechny. Snažte se při diskuzi zajistit, aby každý člen skupiny měl příležitost pravidelně přispívat – ať už si prostor sám bere, nebo ne. Moc se tak neustále pohybuje v rámci skupiny. Žádný jednotlivec nebo podskupina nepřebírá nad diskuzí kontrolu.
  • Prostor pro přemýšlení. Účastníci a účastnice necítí nutnost okamžitě reagovat na příspěvky druhých. Skupina je zvyklá na intervaly „strukturovaného ticha“, které považuje za součást kritického myšlení.
  • Aktivní naslouchání. Členové a členky skupiny považují aktivní naslouchání za nejdůležitější součást dobré komunikace.
  • Propojování příspěvků. Členové a členky skupiny se neustále pokouší hledat podobnosti a rozdíly mezi různými příspěvky a propojovat souvislosti.

Konkrétní techniky k daným kvalitám najdeš v metodice na str 39-42.

3. Dávejte pozor na:

  • předčasný konsensus. Členové a členky skupiny si dávají pozor na tzv. syndrom skupinového myšlení (způsob myšlení, který vede k zachování shody ve skupině) a jsou podezřívaví k jakýmkoliv předčasným závěrům.
  • zobecnění. Vždy, když se v diskuzi objeví tvrzení zobecňující zkušenost jednotlivce, členové a členky skupiny se zaměří na hledání důkazů pro takové zobecnění.

4. Provádíš diskuzí zrovna ty? Snaž se o následující:

  • Udržuj logickou linku. Upozorňuj na to, o co v diskuzi jde, vracej diskuzi od odboček zpět k hlavní logické struktuře otázkami typu Jak to souvisí s…? Vraťme se k otázce, zda… Sleduj a vyjasňuj, v jakých věcech panuje shoda a v jakých nikoliv. Velmi užitečné může být pokládat si tyto otázky: Jaký je nyní ten nejdůležitější bod sporu? Vyjasněním jakého bodu se diskuze nyní může nejspíše posunout někam dál?
  • Skrze otázky posouvej diskuzi příslušným směrem (nemusíš násilně, stačí vytrvale).
  • Orientuj účastníky a účastnice, kde v diskuzi jsou a kudy se dát dál.
  • Upozorňuj na pravidla diskuze, jsou­­­­­-li porušena.
  • Udržuj kooperaci a pomáhej kvalitám diskuze.
  • Provazuj příspěvky, sleduj, kdo komu na co dluží odpověď.
  • Vyjasňuj a doptávej se: Chápu to správně, že tvůj hlavní argument…? Ještě prosím o objasnění, co si mám představit pod pojmem…?
  • Otvírej prostor hlasům, které nezazněly: Vidí to někdo jinak?
  • Shrnuj a uzavírej. Měl bys zúčastněným předat zjištění a náhled, že skutečně došlo k posunu – shrň existující stanoviska, ozřejmi, na co se soustředit příště, co si kdo musí promyslet, jaké údaje by bylo užitečné zjistit a v čem naopak panuje shoda.

Doporučení: V závislosti na tématu a vašich možnostech diskutujte v malých skupinkách. Zajistí to větší diskrétnost a umožní méně sebevědomým lidem, aby vyjádřili své názory. Kdykoliv můžete v rámci diskuze zařadit tzv. mikrodiskuze ve dvojicích, které dávají účastníkům možnost si formulovat a urovnat myšlenky, jděte do toho. 

Stejně jako spousta dalších činností i kvalitní diskuze vyžaduje trénink. Semafor pro oddíly vám k tomu dává nemálo příležitostí. Prodiskutujte všech 5 oblastí a naplánujte si klíčové změny, které pro zkvalitnění vašeho oddílu uděláte. Více o Semaforu pro oddíly se dočete na: www.skaut.cz/semafor.

Držíme vám palce s rozjezdem!
Markéta Musilová - Blecha

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 981x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu