....

Chyba na stránce: Kniha Světový skauting klade otázky, nad kterými je radost přemýšlet - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4914-svetovy-skauting-skvela-kniha-eduard-vallory"

Kniha Světový skauting klade otázky, nad kterými je radost přemýšlet

Kniha Světový skauting klade otázky, nad kterými je radost přemýšlet

Rádi bychom upozornili na knihu, jíž se možná nedostává tak velké pozornosti, jakou by si zasloužila. Jsme součástí celosvětového skautského společenství a skautuje se ve 165 zemích světa. Kolik toho ale víme o skautském světě za hranicemi naší domoviny? Většinou ne moc. Díky věhlasné knize Světový skauting – výchova ke globálnímu občanství se můžete dozvědět, na co jsme navázáni. Je to větší, než jste si možná dosud mysleli. A děje se to teď a tady po celém světě!

Eduard Vallory ve své knize vyzdvihuje obrovskou sílu skautského hnutí jakožto největšího výchovně-vzdělávacího hnutí na světě. Uvádí, že kniha Skauting pro chlapce (Baden-Powell) byla jednou z prvních publikací o tom, jak být aktivními globálními občany. Hry, dobrodružství a přátelství jsou formou občanské výchovy, kterou skauti a skautky procházejí v podstatě neustále. Jsou vedeni k tomu, aby zaujímali aktivní roli ve svých oddílech a později i ve společenství, ve kterém žijí. Nesou zodpovědnost za svá slova, rozhodnutí i činy.

 
[Eduard Vallory, MiQuik 2016, Foto: Tomáš Tkáčik - Rozum] 
 

Recenze a hodnocení knihy

 
„Vynikající nová kniha Eduarda Valloryho je pravděpodobně tím nejlepším dílem o světovém skautingu a neformálním vzdělávání, jakou jsem kdy měl to štěstí číst. Je to povinné čtení pro každého, kdo chce porozumět skautingu a jeho výchovné misi.“
 ~ John May, místopředseda Světového skautského výboru a generální tajemník Mezinárodní ceny vévody z Edinbughu
 
„Tato kniha odhaluje, jak skautské hodnoty míru, tolerance a solidarity formují zodpovědné jedince v globální občany s kritickým myšlením a oddaností lidským právům – jedince, kteří jsou ochotni konat, vidí-li kolem sebe nespravedlnost.“
 ~  Prof. Federico Mayor Zaragoza, generální ředitel UNESCO (1987-1999), předseda Nadace pro kulturu míru
 
Valloryho text zasazuje skauting do kontextu jeho stoleté historie i současného dění, dokazuje relevanci skautingu po celou dobu jeho trvání, morální zakotvení i neustálou aktuálnost právě v dnešním světě. Jasně ukazuje na to, jaký vliv má nebo může mít skauting na podobu současné společnosti.
 ~ Eva Měřínksá, náčelní Junáka - českého skauta 
 
"Podle mě jde o jedinečný pohled ani ne tak na historii skautingu, jako na to, jak skauting funguje ve společnosti, s níž je úzce provázán a kterou ovlivňuje. Eduard ukazuje na konkrétních příkladech, odkud si hnutí bralo inspiraci a kde inspirovalo jiné. Rozbíjí klišé a zažité představy. Rozlišuje nepodstatné vnější projevy a naopak podstatné věci metodického charakteru. Ukazuje na výzvy, kterým skauting ve světě v průběhu své existence (když jsme nemohli být u toho) čelil a jaké to má dopady v růlzných koutech světa. Vzpomínám si často na jeden z oněch paradoxů - koloniální státy chtěly prostřednictvím skautingu upevnit disciplínu mládeže v Africe, vrátilo se jim jako bumerang, když se skautští odchovanci coby skautingem povzbuzení aktivní občané často postavili do čela odporu proti kolonizátorům. Eduardova kniha nejen vypráví, ale klade otázky, nad kterými je radost přemýšlet. 
Eduard Vallory je kromě jiného bývalým zahraničním zpravodajem katalánských skautů a předsedou Katalánské rady mládeže - a z té doby mým kolegou a kamarádem. Proto jsem neváhal zapojit se do překladu jeho knihy Světový skauting – výchova ke globálnímu občanství. Knihu představil před pár lety na Mikulášském semináři v Praze a jeho dvě přednášky s diskusí tam vzbudily velký zájem."
 ~  Pavel Trantina - Goblin, předseda správní rady Skautské nadace Jaroslava Foglara a bývalý zahraniční zpravodaj Junáka - českého skauta
 
"Pokud zrovna nepotřebujete "jen" připravit program na výpravu nebo hledat inspiraci pro ty nejlepší výchovné aktivity, ale chcete se zamyslet nad rolí skautingu jako globálního a lokálního hnutí a jeho snahou o lepší svět, pak "Světový skauting: výchova ke globálnímu občanství" je to pravé. Moc pronikavějších autorů, než jakým je Eduard Vallory, myslím dnešní skauting nemá. Doporučuju do domácí i do oddílové knihovny."
 ~   Petr 'Permi' Vaněk - místostarosta Junáka - českého skauta a zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti
 
 
 

Více o knize a o autorovi

Kniha Světový skauting  je první systematickou studií světového skautingu. Vychází z akademické práce autora a zpracovaných dat světových skautských organizací z let 1924 – 2004. V knize se dozvíte, jak se skauting postupně šířil ze své kolébky do všech koutů planety, jaký má vztah ke kulturám nebo náboženstvím, proč je spíše síťovým hnutím než organizací nebo jaké formy může nabývat jeho místní ukotvení, co jednotlivé národní organizace odlišuje a co spojuje?

Eduard Vallory, autor knihy, je španělským akademikem a předsedou Katalánské komise pro UNESCO, zabývajícím se v současnosti zejména výraznou proměnou školství a vztahem mezi vzděláváním formálním a neformálním, do něhož spadá i skauting. Hlavními tématy Eduarda Valloryho jsou v současné době proměny vzdělávání a vztah mezi vzděláváním formálním a neformálním, jak se mění vzdělávání ve světě, spolupráce skautingu a školy. Vallory je nejen zkušený akademik, vyučující na univerzitách v Barceloně i ve Spojených státech, ale mj. i někdejší místostarosta a  zahraniční zpravodaj Katalánské skautské federace či předseda Katalánské rady mládeže. Byl také jedním z hlavních řečníků na 1. Světovém kongresu o skautské výchově (Hong Kong, 2013).

V knize se dozvíte, jak se skauting postupně šířil ze své kolébky do všech koutů planety, jaký má vztah ke kulturám nebo náboženstvím, proč je spíše síťovým hnutím než organizací nebo jaké formy může nabývat jeho místní ukotvení.

Kniha do každé oddílové knihovny

Světový skauting je mimořádnou knihou, pokusem o celistvý pohled na skauting v celé jeho šíři. Proto jsme knihu přeložili, aby byla snadno dostupná také tady "u nás". Velmi doporučujeme pořídit knihu ke čtení do každé oddílové knihovny, každému vůdci nebo vůdkyni na všech úrovních vedení. Tohle se totiž bytostně týká naší identity. Kniha nám ukazuje, kdo jsme a na co jsme navázáni. Že to není jen hra na malém rybníčku, ale že je to celosvětový projekt plný obrovské pozitivní síly schopné propojovat a tvořit.

>> Koupit na skautském obchodě <<

Za TDC,
Petra Daněčková (Peťule)
redaktorka interní komunikace
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 888x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu