....

Chyba na stránce: Díky videu cyklus dobrovolníka pochopíte. Je to jako hra, která má několik levelů! - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4800-cyklus-dobrovolnika-je-jako-hra-ma-nekolik-levelu"

Díky videu cyklus dobrovolníka pochopíte. Je to jako hra, která má několik levelů!

Díky videu cyklus dobrovolníka pochopíte. Je to jako hra, která má několik levelů!

Cyklus dobrovolníka je jako hra. Má několik levelů, ze kterých postupujete dále. Úspěchy se vám vrací v podobě motivovaných spolupracovníků a výsledků jejich práce. A to ať pracujete s novými nebo stálými členy.

Cyklus dobrovolníka

Abyste mohli začít pořádně hrát, potřebujete získat spolupracovníka. Získáte jej nejlépe na konkrétní činnost, která ho bude bavit. Je možné, že si svou novou roli nebo funkci vyzkouší a zjistí, že to není to pravé. Pro vzájemné vyjasnění očekávání hned na začátku je dobré uzavřít společnou dohodu (nebo domluvu) a postoupit tak do druhého levelu.

To ale teprve začíná ta důležitá část. Dál se o dobrovolníka staráte. Představíte ho ostatním v oddíle nebo středisku. Ptáte se ho, jak je v nové roli spokojený, jestli mu nic nechybí. Nastavujete fungování vaší spolupráce a s tím procesem postupujete dál ve hře. Zajišťujete mu co nejlepší zázemí a řešíte spolu také jeho vzdělávání.

I poté, co si je sám sebou jistější, jste mu k dispozici, kdyby potřeboval s čímkoli poradit. Udržujete spolu kontakt a snažíte se získávat průběžně zpětnou vazbu. Může se totiž stát, že zjistíte, že už váš hospodář/vedoucí oddílu/zdravotník nebo rádce není tak spokojený, jako byl na začátku. Tím ale hra nekončí a máte 3 možnosti: změnit podmínky spolupráce ve společné domluvě, nabídnout mu jinou roli, nebo se opravdu dohodnete na ukončení spolupráce. Při ukončení spolupráce spolu ale i tak zůstáváte v kontaktu, zůstává součástí vaší komunity kolem střediska.

Ať se rozhodnete ve spolupráci pokračovat nebo ne, důležité je přemýšlet o práci s lidmi jako o celku. Tím, že člověka získáme, práce nekončí. A na druhou stranu není špatné se někdy své role po čase vzdát. Proto, abychom ukázali toto propojení, vytvořili jsme pro vás spolu s firmou 60seconds krátké video. 

Co si o něm myslíte? Napište nám pod příspěvek na SkautInfo na Facebooku.

VÝZVA: Zkuste využít video ve svých jednotkách. Může to být ideální způsob, jak ukázat vedoucímu oddílu, jak může pracovat s rádci, může se hodit také pro výchovné zpravodaje nebo jako téma pro diskuzi na oddílovou/střediskovou radu.

Moc děkuji Lídě – Ludmile Hobzové a Prckovi – Janě Jirasové za práci, kterou s videem měly po několik týdnů.
Děkujeme za krásné video společnosti 60 seconds (https://60seconds.cz/), která ho pro nás udělala pro bono.
 
Nezapomínejte svým spolupracovníkům děkovat :)
 
Hodně stěstí na vaší cestě!
 
Hanča – Hana Švábíková,
vedoucí personálního odboru
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1254x

Práce s článkem

2
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu