....

Chyba na stránce: Jak pracovat se vzory pro revizní komise - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4714-jak-na-vzory-urkj"

Jak pracovat se vzory pro revizní komise

Jak pracovat se vzory pro revizní komise

Ve snaze usnadnit činnost revizním komisím zpracovala Ústřední revizní komise Junáka (2017) vzory běžných i méně častých dokumentů, které jsou vytvářeny v rámci činnosti revizních komisí.

Dokumenty (zprávy) revizních komisí jsou určeny pro vnitřní (naši) činnost. Vytvořené vzory ÚRKJ mají pomoci se strukturou, nejsou však nijak závazné. Obsah dokumentů vždy bude tvořit konkrétní revizní komise. Důležité je ve zprávách objektivně, srozumitelně a věcně popsat výsledky provedené kontroly. Revizoři, myslete i na to, že vaše zjištění nemusí zahrnovat vždy jen pochybení; můžete třeba zjistit, že kontrolovaná jednotka, se již nedopouští chyb, které jste zjistili při minulých kontrolách; má dobře nastavené postupy, které snižují možnost chyb; … lze tedy i chválit. Pište vlastními slovy, není třeba používat složitých právnických či ekonomických větných konstrukcí, a to i v případech, že se odvoláváte na porušení nějakého předpisu. Je třeba myslet na to, pro koho je vaše zpráva určena.

Připravené vzory mají ambici být velmi komplexní, tedy pokrývat téměř všechny druhy situací. Doplňkově, tedy mimo RK, mohou sloužit i samotným kontrolovaným jednotkám (viz např. vzor vyjádření k revizní zprávě). Jako jakýsi “rozcestník” je ve složce stažených vzorů dokument s názvem A_Vzory dokumentů (nejen) pro revizní komise - přehledy a komentáře.pdf, ten doporučujeme přečíst jako první. Dozvíte se v něm, jak se vzory pracovat, i několik praktických tipů ohledně citace právních předpisů, označování kontrolovaných jednotek a vhodnosti číslování vašich revizních zpráv. V závěru dokumentu naleznete pak tabulku, která vám pomůže se ve vzorech zorientovat v návaznosti na revizní řád.

Vzory jsou pro snazší orientaci rozděleny do dvou skupin. Vzory základní jsou ty nejobvyklejší vzory běžně používaných dokumentů v činnosti všech revizních komisí. Příkladem může být vzor Revizní zprávy (3a) - zde je verze, která obsahuje i krátké popisy jednotlivých částí zprávy a provází revizora strukturou revizní zprávy. Připomínám však, že samotný obsah je pak na revizorech. Vzory zvláštní jsou méně časté či neobvyklé dokumenty, spíše určené pro revizní komise u VOJ.

 

 

Oproti soukromé sféře nebo prostředí veřejné správy nemusíme být však vždy tak striktní, a to jak ve formátech dokumentů, tak i ve formách komunikace. V naší rychlé a elektronické době není třeba již posílat dopisy, každá jednotka/vedoucí či hospodář OJ má již jistě e-mail, který pro písemnou komunikaci poslouží stejně dobře (vyvarovala bych se ale komunikačních kanálů jako je FB, WhatsApp, Hangouts, či jiné messengery, ve kterých se nedá zpětně dobře vyhledávat a komunikace může v množství zpráv zapadnout).

 

Máš dotaz? Není ti něco jasné?

Potřebuješ komentář či vysvětlení?

Chybí ti nějaký vzor?

 

napiš na revize@skaut.cz nebo ondrej.bartos@skaut.cz 

 
Ellie - Jana Godarová
koordinátorka projektu vzdělávání hospodářsko-organizačních činovníků

 

Tento článek je součástí střípků pro Revizory. Přehled všech odeslaných článků a možnost přihlášení k odběru střípků je zde. Případné dotazy a komentáře můžete také směřovat na revize@skaut.cz nebo diskutovat ve skupině Hospodaření pro skauty na facebooku.

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1084x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu