....

Chyba na stránce: Novou nositelkou Řádu stříbrného trojlístku se stala sestra Dana Seidlová - Pirátka - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4712-novou-nositelkou-radu-stribrneho-trojlistku-se-stala-sestra-dana-seidlova-piratka"

Novou nositelkou Řádu stříbrného trojlístku se stala sestra Dana Seidlová - Pirátka

Novou nositelkou Řádu stříbrného trojlístku se stala sestra Dana Seidlová - Pirátka

Nejvyšším skautským vyznamenáním, Řádem Stříbrného trojlístku, byla vyznamenána sestra Dana Seidlová - Pirátka. Významná osobnost československého exilového skautingu, neteř zakladatelky českého dívčího skautingu Vlasty Koseové, aktivní podporovatelka Charty 77, skautka tělem i duší. Děkujeme a blahopřejeme, sestro Pirátko!

Dana Seidlová - Pirátka se narodila v roce 1929 v Čáslavi. Její otec byl lesním správcem na hraběšínském zámku knížete Schwarzenberga, maminka se starala o domácnost. Dana měla dva sourozence, o rok staršího bratra Jiřího, později přišla na svět o 18 let mladší Anna. Dana a její bratr prožívali v hájovně šťastné dětství, které narušila až 2. sv. válka. Během ní se rodina snažila přilepšovat potvravinami lidem z města. Konec války ji zastihl ve Vlachově Březí, kam byl její otec jako lesník přeložen.

V červnu 1945 se rodina přestěhovala na Orlík, který jim svěřil kníže Schwarzenberg do správy. Šestnáctiletá Dana se rozhodla studovat v Praze, kde navštěvovala gymnázium v Nerudově ulici a bydlela u své tety Vlasty Koseové, zakladatelky dívčího skautinku. Právě díky ní Dana získala vřelý vztah ke skautingu. Po komunistickém převratu v roce 1948 začala mít rodina (která do té doby byla ve službách Schwarzenbergů) problémy.
 
Dana se chtěla stát lékařkou, bylo jí však umožněno absolvovat pouze kurz pro porodní asistentka - po té pracovala tam, kam byla přidělena - v Tanvaldu, Jilemnice a Semilech. Ani podruhé se přes doporučení nadřízeného lékaře na lékařskou fakultu kvůli "špatnému třídnímu původu" nedostala, nakonec se jí podařilo v 60. letech vystudovat obor psychologie péče o nemocné, ale před disertací v roce 1969 spolu s manželem a dětmi emigrovala nejprve do Německa, po roce pak do Švýcarska. Po té, co jí odrostly děti, pracovala jako porodní sestra. Ve Švýcarsku se seznámila se spisovatelem, kazatelem a sociálním pracovníkem Přemyslem Pitterem, jenž Svazu československých spolků pomohl založit českou školu. Dana v ní působila od samého vzniku na počátku 70. let.
 
V 70. letech se v ní znovu probudila skautka a rozhodla se své dávné zkušenosti oprášit a uvést v život v podobě organizování skautských táborů, kam jezdily děti nejen ze Švýcarska, ale také z Německa, Francie a později i USA. Posledních devět táborů po  sametové revoluci (1990–1999)  organizovala také jen pro české děti, kterým byla většina nákladů hrazena. Založila a vydávala skautský časopis Tamtam, do Zpravodaje Čechů a Slováků ve Švýcarsku psala o historických i politických událostech. Byla ve spojení s lidmi kolem Charty 77, spolu s farářem Svatoplukem Karáskem se snažila na Západě myšlenky Charty šířit a podporovat.
 
Do Československa se vypravila hned po 17. listopadu 1989 a pokračovala ve své podpůrné činnosti. Dočkala se přijetí Václavem Havlem na Pražském hradě a provázela ho na oficiální cestě do Švýcarska. Byl jí udělen čestný doktorát. Obdržela jej spolu s dalšími lidmi, jimž komunistický režim znemožnil dokončení vysokoškolských studií.
Na sklonku roku 2016 se natrvalo usadila v České republice, stále se aktivně zajímá o skautské dění a je mj. pravidelnou návštěvnicí Mikulášského semináře.
 
Celý životní příběh sestry Pirátky najdete na stránkách projektu Paměť národa na http://bit.ly/2mvYISv.
Na fotografii je ses. Dana Seidlová - Pirátka spolu se ses. místonáčelní, která jí ocenění předala.
 
Lenka Šablová
asistentka starosty
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 416x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu