....

Chyba na stránce: Zapojte se s oddílem do Dne za obnovu lesa v sobotu 17. října ve vašem kraji - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4676-den-za-obnovu-lesa"

Zapojte se s oddílem do Dne za obnovu lesa v sobotu 17. října ve vašem kraji

Zapojte se s oddílem do Dne za obnovu lesa v sobotu 17. října ve vašem kraji

Les je pro nás, skautky a skauty, druhý domov. Trávíme v něm výpravy, táboříme u něj, milujeme jeho vůni, zvuk ševelení stromů i klidné ticho. Je domovem zvěře, kterou pozorujeme. Dává nám dříví na stavbu podsad pro stany i na otop. V posledních letech však mnohde usychá a umírá. Pojďme pomoci zasadit nový les, ve kterém se budou dobře cítit i generace skautů po nás! A ne jen jeden. Máme příležitost podílet se na vytvoření celé nové krajiny.

Loňský úspěch Dne za obnovu lesa prokázal, že vám není osud českých lesů lhostejný. Den za obnovu lesa byl loni největší celostátní akcí svého druhu na podporu obnovy lesa a krajiny. Po celé republice, na některou ze čtrnácti lokalit, přišlo před rokem neuvěřitelných více než 32 tisíc lidí. Lesy ČR a my s nimi moc děkujeme za skvělé nasazení!

Letos jsme se rozhodli zapojit znovu, Den za obnovu lesa se bude konat v sobotu 17. října 2020. A znovu vás vyzýváme – přijďte pomoci našim lesníkům obnovovat lesy sužované suchem a kůrovcovou kalamitou. Lesy ČR, dlouhodobý podporovatel skautingu, představí na všech místech les, který už dnes sází místo uhynulých porostů. Je smíšený z několika desítek původních druhů českých dřevin, přizpůsobený měnícímu se klimatu, schopný zadržet vodu, odolnější vůči škůdcům. Akce má široký záběr a je určena všem, kteří mají k vztah k přírodě a kterým není lhostejné, jaký les poroste příštím generacím. 

Společně s nimi vysadíme i my, skauti, pod vedením lesníků a studentů lesnictví tisíce dřevin, uklidíme vytěžené plochy a postavíme oplocenky, které sazenice ochrání před zvěří. Nářadí bude k dispozici. Účastníky čekají autogramiády známých osobností, ukázky lesní techniky i práce v lese nebo lesní pedagogika - tedy zajímavý doplněk vlastního dobrovolničení. 

Dorazí i zástupci místních samospráv, sportovci a osobnosti kulturního a společenského života. Vedle skautů se do akce zapojí i další dlouhodobí partneři Lesů ČR - například Klub českých turistů, Svaz lyžařů, dobrovolní hasiči, ale i Český svaz ochránců přírody nebo Český olympijský výbor a další.

Neváhejte s oddílem 17. října vyrazit na místo, které je vám nejbližší, nebo si třeba celovíkendovou výpravu spojte s návštěvou některého ze vzdálenějších. Přehled míst výsadby včetně podrobných informací najdete na mapě na webu projektu www.sazimelesynovegenerace.cz. Pokud vás bude více než 10, předem se, prosíme, ohlašte přes e-mailový kontakt na webu na kartě příslušné akce. S obecnými dotazy, pokud je nenajdete v nápovědě,  se obracejte na e-mail sazimelesynovegenerace@lesycr.cz.

Pro majitele androidu je možné si z www.sazimelesynovegenerace.cz stáhnout aplikaci Klub nového lesa. Ta při rozjezdu nabízí informace a zajímavosti týkající se Dne za obnovu lesa, později řadu dalších novinek a bonusů týkajících se lesů a našich partnerů.

Situace českých lesů není vůbec veselá a děkujeme všem oddílům a kmenům, které hledají způsoby, jak alespoň malým dílem přispět k částečnému zlepšení tohoto stavu. Děkujeme těm, kteří se zapojili do loňského letního projektu skautské pomoci SOS Krkonoše, děkujeme těm, kdo vyrazíte sázet právě 17. října na Den za obnovu lesa, děkujeme těm, kdo se zapojí do chystané spolupráce na projektu Sázíme budoucnost: 10 milionů stromů  i těm, kteří aktivně hledají způsoby, jak pomáhat třeba v místě svého tábořiště nebo v místě působení oddílu.

Díky! Lesy nás potřebují. 

Petr Vaněk - Permi | petr.vanek@skaut.cz 
místostarosta a zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2278x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu