....

Chyba na stránce: Připomínkujte novou podobu příručky pro vlčata a světlušky. Již jen do 8. září - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4592-svet-vlcat-a-svetlusek-nova-prirucka"

Připomínkujte novou podobu příručky pro vlčata a světlušky. Již jen do 8. září

Připomínkujte novou podobu příručky pro vlčata a světlušky. Již jen do 8. září

Svět vlčat a světlušek, příručka pro světlušky a vlčata získává svou finální podobu. Přípomínkování textové podoby příručky pro světlušky a vlčata již probíhá, bude končit 8. září. Pokud máte zkušenosti s touto výchovnou kategorií, neváhejte ještě připomínkovat – přečtěte si text, dejte nám zpětnou vazbu, navrhněte případné úpravy. Jde o zajímavou možnost, jak do jedné příručky promítnout maximální spektrum zkušeností!

Co je Svět vlčat a světlušek?

Svět vlčat a světlušek je příručka, která provádí vlčata a světlušky (převážně 3. a 4. třídy) skautským světem a umožní jim skautovat i mimo schůzky. Knížka by měla přehledně a jednoduše vysvětlovat vše, co světlušky a vlčata mají vědět, znát a ovládat. Měla by obsahovat informační základ pro všechny aktivity stezek a rozvíjet světlušky a vlčata v celém spektru, který skautská výchova nabízí. V loňském roce jsi se mohl/a setkat s experimentální podobou, která byla testována v oddílech. Momentálně pracujeme na výsledné finální verzi, na kterou se můžeš těšit na podzim 2020.

Kdo za příručkou stojí

Za současnou podobou příručky pro světlušky a vlčata stojí více než padesát dobrovolníků. V uplynulých třech letech jsme společně ušli velký kus cesty. Nyní se můžeš na podobě příručky podílet i ty a pomoct nám ji vyšperkovat k dokonalosti.

Jak mám připomínkovat

Jednotlivé části najdeš zde, oblast Příroda kolem nás se momentálně dokončuje, tu bude možné připomínkovat od konce června. Do 8. 9. můžeš připomínkovat všechny oblasti či jen některé z nich.

  1. Skauting
  2. Co umím a znám
  3. Kdo jsem
  4. Můj kamarád
  5. Můj domov
  6. Svět okolo nás

Každou část pozorně pročti a zkus si odpovídat na následující otázky. Pokud budeš mít k určité části potřebu napsat komentář, udělej to. Pokud souhlasíš s některým z komentářů, který tam již je, napiš svůj souhlas/nesouhlas. Na konci každé oblasti tě bude čekat ještě malý dotazník, ve kterém se budeme konkrétně ptát na tvou zpětnou vazbu, dotazníček ti nezabere více než 10 min.

Co chceme připomínkovat

  1. Textová podoba příručky – Obsahuje text klišé? Obsahuje text školní fráze?
  2. Vyrovnanost – je text genderově vyrovnaný? Obsahuje přiměřenou míru informací využitelných v oddílovém životě? Je příručka dostatečně skautská? Dokáže s příručkou pracovat vlče/ světluška samo?
  3. Správnost – obsahuje text faktické chyby?
  4. Interaktivita příručky – Je v příručce dostatek prostoru pro vlastní dopisování a malování?
  5. Je vhodně podporována zvídavost dítěte? Je zadání aktivit srozumitelné? Je znění tipů srozumitelné? Je příručka zajímavá?
  6. Struktura příručky – je jasná hierarchie nadpisů? Jsou kapitoly lákavě pojmenované?
  7. Praktičnost příručky – jsou informace podány prakticky?
  8. Srozumitelnost – jsou informace podány srozumitelně? Je text formulován pozitivně? Jsou texty snadno čitelné?

Co připomínkovat netřeba

  1. Rozdělení obsahu na 7 výchovných oblastí - držíme se univerzálního členění napříč skautským výchovným programem.
  2. Pravopis, stylistické chyby – texty projdou korekturou.
  3. Grafickou podobu příručky – nyní nám jde hlavně o obsah.

Co bude následovat?

Přípomínkování textové podoby příručky pro světlušky a vlčata bude probíhat do 8. 9. 2019. Následně v září budou připomínky zapracovány a začne
se se sazbou. Na jaře 2020 bude vystavena k připomínkování nasázená příručka, na podzim 2020 se můžete těšit na tištěnou podobu.

Kde se dozvím více?

Pro všechny “testovače” a „připomínkovače“ vznikla na FB skupina. Pokud máš jakékoliv dotazy, připoj se k nám. Pokud máš jakékoliv dotazy, neváhej a obracej se přímo na koordinátorku projektu, Vizuňu (marketa.mrazova@skaut.cz ).

Budeme moc rádi, když se i ty přidáš ke skupině lidí, která nám pomůže ovlivnit konečnou podobu příručky tak, aby sedla každému vlčeti a každé světlušce!

Těšíme se na tvůj pohled!

Za handbookový tým
Vizuňa - Markéta Mrázová
(marketa.mrazova@skaut.cz)

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2811x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu