....

Chyba na stránce: Zemřela sestra Dobromila Iva Vaňková – Iva-va, nositelka Řádu Stříbrného trojlístku - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4503-zemrela-sestra-dobromila-iva-vankova-ivava-nositelka-radu-stribrneho-trojlistku"

Zemřela sestra Dobromila Iva Vaňková – Iva-va, nositelka Řádu Stříbrného trojlístku

Zemřela sestra Dobromila Iva Vaňková – Iva-va, nositelka Řádu Stříbrného trojlístku

15. dubna odešla na věčnost v 94 letech sestra Dobromila Iva Vaňková – Iva-va. Byla dlouholetou vůdkyní ekumenické lesní školy, za 2. světové války se zapojila do protifašistického odboje. Po válce se podílela na hledání hrobu a identifikaci skautů popravených nacisty, které připomíná pomník Ivančena pod Lysou horou.

Sestra Iva-va se narodila v lednu 1925 v Háji u Opavy. Skautovat začala roku 1938 ve Slezské Ostravě. Od dva roky později se po zákazu Junáka zapojila do protifašistického odboje, za což byla  zatčena a vězněna. Propuštěna byla v roce 1944.  V roce 1945 se zapojila do hledání a identifikace gestapem popravených členů odboje slezských skautů, na jejichž památku byla později vystavěna mohyla Ivančena.

Ve stejném roce založila a vedla 7. ekumenický dívčí oddíl v Ostravě a absolvovala dívčí lesní školu. V roce 1949 se stala členkou Náčelnictva Slovenského Junáka. V roce 1968 byla zvolena místonáčelní Slovenského skautingu a do Ústřední rady Československého Junáka. V této funkci pokračovala i po Sametové revoluci. Na Slovensku byla také zahraniční zpravodajkou, přednášela na ústřední lesní škole, vedla dívčí lesní školu pro vůdkyně na Slovensku a zodpovídala za dívčí instruktorskou lesní školu.

Po obnovení skautingu v roce 1989 vedla dívčí lesní školu na Slovensku, roce 1992 se přestěhovala do moravských Hostěnic. Přednášela na LŠ na Slovensku i v Čechách. Na tuto dobu také vzpomíná Vlaďka Hůlková - Amálka, rádkyně Pražské družiny Svojsíkova oddílu: „Zvláště jsem mohla cítit a pozorovat její lásku při rozhovorech s frekventantkami na několika lesních školách, kurzech či při pouhém setkání. Nikdy neodmítla naslouchat, pomohla vyřešit problém a často si dlouho do noci povídala a radila sestrám, které se na ni s důvěrou obracely.“

Iva-va byla členkou Svojsíkova oddílu a nositelkou mnoha skautských vyznamenání včetně toho nejvyššího – Řádu Stříbrného trojlístku.

Věnujte prosím sestře Iva-vě tichou vzpomínku.

Doplnění: Rozloučení se sestrou Iva-vou proběhne 1. května od 15 hodin v KC Svratka, Veslařská 65, Brno. 

 

Kateřina Ostatnická
asistentka Kanceláře ústředí
 
 

Zdroje: http://www.ivancena.cz/o-mohyle/https://skautibrno.cz/doc-phdr-dobromila-iva-vankova-iva-va/http://www.so-novinky.obadalek.cz/wp-content/uploads/2019/04/Iva-va-odesla-na-vecnost.pdf

Sestra Ivava se narodila v lednu 1925 v Háji u Opavy. Skautovat začala roku 1938 ve Slezské Ostravě. Od dva roky později se po zákazu Junáka zapojila do protifašistického odboje, za což byla v roce 1942 zatčena a vězněna. Propuštěna byla v roce 1944.  V roce 1945 se zapojila do hledání a identifikace gestapem popravených členů skautské odbojové skupiny - Vládi Čermáka, Ládi Pecha a Oty Kleina, jimž byl později vystavěn památník na Ivančeně.

Ve stejném roce založila a vedla 7. ekumenický dívčí oddíl v Ostravě a absolvovala dívčí lesní školu. V roce 1949 se stala členkou Náčelnictva Slovenského Junáka. V roce 1968 byla zvolena místonáčelní Slovenského skautingu a do Ústřední rady Československého Junáka. V této funkci pokračovala také po obnovení Junáka v roce 1989. Na Slovensku byla také zahraniční zpravodajkou, přednášela na ústřední lesní škole, vedla dívčí lesní školu pro vůdkyně na Slovensku a zodpovídala za dívčí instruktorskou lesní školu.

Po obnovení skautingu v roce 1989 vedla Dívčí lesní školu na Slovensku, roce 1992 se přestěhovala do moravských Hostěnic. Přednášela na LŠ na Slovensku i v Čechách. Na tuto dobu také vzpomíná sestra Amálka Hůlová, rádkyně Pražské družiny Svojsíkova oddílu: „Zvláště jsem mohla cítit a pozorovat její lásku při rozhovorech s frekventantkami na několika LŠ, kurzech či při pouhém setkání. Nikdy neodmítla naslouchat, pomohla vyřešit problém a často si dlouho do noci povídala a radila sestrám, které se na ni s důvěrou obracely.“

Ivava byla členkou Svojsíkova oddílu a nositelkou mnoha skautských vyznamenání včetně toho nejvyššího – Řádu Stříbrného trojlístku.
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1681x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

5 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu