....

Chyba na stránce: Na jaké změny se oddíly a střediska mohou těšit v oblasti Hodnocení kvality? Přibude i nová možnost - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4483-na-jake-zmeny-se-oddily-a-strediska-mohou-tesit-v-oblasti-hodnoceni-kvality-pribude-i-nova-moznost"

Na jaké změny se oddíly a střediska mohou těšit v oblasti Hodnocení kvality? Přibude i nová možnost

Na jaké změny se oddíly a střediska mohou těšit v oblasti Hodnocení kvality? Přibude i nová možnost

Možností jak vést oddíl a středisko a na co se v daném období zaměřit je opravdu hodně. Při přípravě plánu na další období může jako odrazový můstek pomoci ohlédnutí za dosavadní činností, např. s využitím Hodnocení kvality nebo jeho části.

Na základě vašich názorů a připomínek ze zkušeností s HK vám představujeme další kroky pro zlepšení nástroje, kterým se tento a následující rok věnujeme.

Již několik let v organizaci běží strategické téma Hodnocení kvality. V roce 2017 jsme zjišťovali vaše zkušenosti a názory ohledně tohoto tématu. Svůj názor s námi sdílelo přes 500 členů organizace, za což jsme velmi rádi a děkujeme. Zároveň děkujeme také vám všem, kteří jste s námi o Hodnocení kvality mluvili mimo sondy. Každý podnět je pro nás cenný a pomáhá v hledání řešení, kudy HK směřovat dál.

Rádi bychom udělali HK uživatelsky příjemnější, jak pro ty, kteří se k němu zatím nedostali, tak pro ty, kteří s ním pracují, ale i tak by ocenili jistá vylepšení.

Máme dvě hlavní cesty, kterými se ubíráme: 

1) Verze HK mimo skautIS - Semafor,
kterou připravujeme pro oddíly (do prázdnin) a střediska (do konce kalendářního roku).

  • Vycházet bude z vize ideálního oddílu/střediska,
  • sloužit bude jako podklad pro diskuzi s týmem, aby na nic důležitého nezapomněl (návodné otázky),
  • bude možnost navázat SWOT analýzou,
  • bude doplněna o konkrétnější tipy a rady, jak se v dané oblasti zlepšit (kontakty, odkazy, tipy, co může pomoci),
  • bude částečně určená pro tisk na oddílovou/ střediskovou radu (návodné otázky pro diskuzi, podklad pro SWOT analýzu, první konkrétní tipy k některým oblastem) + částečně pro práci online (další tipy pro inspiraci v podobě odkazů na zajímavé články, návody, zkušenosti, videa atd.).

Tato cesta by měla pomoci pro: možnost jednoduššího podkladu pro diskusi ke zpětné vazbě činnosti, není nutnost pracovat ve SkautISu (i když stále je možnost výsledky diskuse do skautISu přetransformovat a mít tak možnost lepšího přehledu o výsledcích). Zároveň by měla nabídnout nasměrování, tipy, možnosti, co dál v dané oblasti, kterou oddíl/středisko bude chtít zlepšit.

2) Revize HK ve skautISu,
kterou budeme připravovat pro oddíly (začínáme v květnu) a střediska (začínáme na podzim).

Jedná se o:

  • přehodnocení znění otázek (aby odpovídaly aktuálnímu výchovnému programu, byly srozumitelné, věcně správně),
  • přehodnocení možných odpovědí (aby byly přesnější, lépe vybratelné, hierarchicky logičtější, srozumitelné),
  • konkrétnější výstupy v jednotlivých kritériích (v návaznosti na předchozí cestu),
  • možnost zaškrtnout u vybrané oblasti jen jednou políčko “nedokážeme posoudit”, aby se to promítlo automaticky u všech otázek v dané oblasti (např. když nějakou oblast nebudete potřebovat při tomto kole HK hodnotit).

Tato cesta by měla pomoci pro: částečně zlepšení uživatelské přívětivosti a snížení časové náročnosti HK. Zároveň by měla nabídnout přínosnější výstupy. Nově umožní u celé oblasti zaškrtnout neutrální odpověď ve chvíli, kdy se oblastí nechcete zabývat.

Drobnější úpravy:

  • revize podpůrných materiálů k HK - pro jednotky i pro práci s HK na kurzech (aktualizace, doplnění),
  • podpora v motivaci týmů jednotek k využití HK v souladu s jejich potřebami (prostor v rámci vzdělávání na klíč, tipy na Křižovatce).

Napište nám

V reakci na vaši zpětnou vazbu k nástroji HK se snažíme připravit všechna dostupná zlepšení. Proto vás zároveň vyzýváme, abyste nám napsali vaše podněty pro zlepšení, která zde nejsou zmíněna. Věříme, že na základě vašich zkušeností s HK nám máte ještě co poradit (ať už děláte HK pravidelně, nebo se vám nedaří s ním v jednotce začít apod.).

V případě, že s HK v jednotce pracujete a rádi byste se podělili o zkušenosti, co vám to přináší a jaké máte doporučení pro práci s HK pro ostatní, budeme také rádi za sdílení.

Své podněty a dobrou praxi pište na kvalita@skaut.cz, nebo rovnou do obecného formuláře či ke konkrétním kritériím.

Děkujeme!

Kačka - Kateřina Slavíková
koordinátorka projektu Hodnocení kvality

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 623x

Práce s článkem

2
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu