....

Chyba na stránce: Střediskové minimum – nový typ vzdělávání, co se pod ním skrývá, o čem je? - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4385-sm-proc-tu-je"

Střediskové minimum – nový typ vzdělávání, co se pod ním skrývá, o čem je?

Střediskové minimum – nový typ vzdělávání, co se pod ním skrývá, o čem je?

Rádce jezdí na rádcovské kurzy, aby se zdokonalil ve vedení družiny. Dále nastupuje čekatelské a vůdcovské vzdělávání, které nás připravuje a zdokonaluje ve vedení oddílu, tedy především v práci s dětmi. A nyní máme i vzdělávání speciálně pro vedení organizačních jednotek - středisek (okresů, krajů). Pro vedoucí nově vstupující na tuto výrazně manažerskou pozici.

Každý tým potřebuje svého šéfa. Někoho kdo má vizi, určuje směr. Ale kromě toho také vedoucí potřebují mít za sebou znalosti, dovednosti a nástroje, které jim pomohou jejich vizi naplnit. STŘEDISKOVÉ MINIMUM ti může poskytnout odrazový můstek, z kterého se dále můžeš rozvíjet. Pomůže ti propojit informace, navázat je na sebe. Dohromady ti to začne dávat smysl.

Většinou ve dvou nabitých víkendech si účastníci projdou oblastmi: práce s lidmi kolem mne, koordinace výchovné činnosti, právní otázky a bezpečnost, organizace, plánování a řízení hospodaření jednotky. Ujasní si co je ve funkci vedoucího čeká, co musí, co mohou a co jim pomůže. Kvalifikaci účastníci dostávají po absolvenci tohoto kurzu. Nejde tedy o zkoušení, ale o získání a utřídění si znalostí. Velkým přínosem kurzu je také vzájemné sdílení praktických rad a zkušeností z domovských jednotek.

Od roku 2019 nastává velká změna - noví vedoucí organizačních jednotek budou pro svoji funkci potřebovat kvalifikaci Střediskového minima. Pokud ji nezískají automaticky, na základě organizační zkoušky, musejí si ji doplnit do jednoho roku poté, co budou zvoleni.

Chceš vědět víc?  Podívej se na skaut.cz/strediskove-minimum

 

Jana Godarová (Ellie)
koordinátorka projektu vzdělávání hospodářsko-organizačních činovníků
jana.godarova@skaut.cz

 


  Kurzy Střediskového minima v roce 2018/2019


 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 4592x

Práce s článkem

2
kladných hlasů

Diskuse o článku

10 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu