....

Chyba na stránce: Zážitky z Vassaro a možnost navštívit další Švédskou základnu, Ransberg! - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4367-zazitky-z-vassaro-a-nova-moznost-navstivit-dalsi-svedskou-zakladnu"

Zážitky z Vassaro a možnost navštívit další Švédskou základnu, Ransberg!

Zážitky z Vassaro a možnost navštívit další Švédskou základnu, Ransberg!

Každoročně vyšle Junák - český skaut desítky zejména rangers a roverů na dobrovolnický pobyt na mezinárodních skautských základnách. Za ubytování a stravu na místě pomáhají s čím je potřeba, přátelí se s ostatními zahraničními dobrovolníky, během volna cestují po okolí a přivážejí si nezapomenutelné zážitky, stejně jako Mari a Mája ze švédského Vassaro:

"Vässarö je malý ostrov  pár hodin od Stockohlmu, celý funguje jako skautská základna, kde se přes léto pořádají tábory. Na Vässarö jsme byly během druhého turnusu (tj. od půlky července do půlky srpna). První den po příjezdu nás ubytovali do chatek. Seznámit se s ostrovem a aklimatizovat se nám zabralo asi týden.
Pracovaly jsme 3 týdny v Intenu – dalo by se říct, že je to sklad potravin, kde se chystají suroviny na jídla pro tábory na ostrově. Pracuje se od rána do večera a místní vše překládají. Další týden se na ostrově rozložil obřím tábor a díky němu se vytvořila improvizovaná kavárna, ve které jsme pracovaly a trávily jsme více času s novými přáteli a lépe jsme poznaly ostrov. Z ostatních prací bychom doporučily Program (budete hodně venku a vyzkoušíte si více aktivit). Taky se nám hodně zamlouvala práce tzv. Traktoristů, kteří byli otevření a dost v pohodě. :)
Udělaly jsme si během našeho pobytu sice jen 1 výlet do nedalekého městečka na zmrzlinu, ale zato jsme každý večer mohly trávit v sauně a koupat se v moři, což bylo super i pro spřátelení se s ostatními. K tomu napomohly i večerní Fiky (svačiny). Nakonec nám Vässarö přirostlo k srdci a opravdu se nám nechtělo odjíždět."

"Pokud máte strach z jazykové bariéry, je to ten nejmenší problém a nějak se domluvíte vždycky. Počítejte s tím, že iniciativa seznamování musí být na vaší straně, ale nemějte strach, jakmile se seznámíte, vše jde snadno! Měsíc v cizině je určitě úžasná zkušenost. My osobně jsme získaly jistotu v angličtině, poznaly jejich kulturu a mentalitu a pomohlo nám to k samostatnosti. Měly jsme to štěstí poznat i lidi z celého světa, bylo nás tam dohromady 11 dobrovolníků ze všech koutů světa. Teď zpětně to hodnotíme jako skvělou zkušenost se spoustou silných zážitků!" Mari a Mája

Chceš taky zažít skautské léto ve Švédsku? Vassaro má na tuto sezónu stále ještě dveře otevřené a kdyby jim došla místa, neváhej vyzkoušet nový přírustek v naší Mapě možností, základnu Ransberg! Ta přijímá přihlášky až do 1. dubna a můžeš se hlásit už od 16 let nebo klidně přijet tábořit s celým oddílem! ;) V každém případě nám dej o svých plánech vědět na international@skaut.cz poradíme, doporučíme a trochu tě i vybavíme na cestu!

Markéta Byrtusová - koordinátorka mezinárodní spolupráce

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1150x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu