....

Chyba na stránce: Jako elév na Ústřední lesní školu. Co z toho? Přihlaš se a uvidíš. - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4204-jako-elev-na-ustredni-lesni-skolu-co-z-toho-prihlas-se-a-uvidis"

Jako elév na Ústřední lesní školu. Co z toho? Přihlaš se a uvidíš.

Jako elév na Ústřední lesní školu. Co z toho? Přihlaš se a uvidíš.

Přihlašování běží. Týmy kurzů se dohadují, kdo bude delegátem ÚLŠ. Ovšem i  začínající instruktoři si přijdou na své. Podívejme se na Ústřední lesní školu očima instruktorského eléva.  

Jsem elév? Jak to poznám? Není to nakažlivé?
Elév je člen týmu vzdělávací akce, který nemá instruktorské vzdělání. Za eléva se označuje i člověk, který je novým členem týmu. Často lidé, kterým se říká elévové naplňují obě definice, ale není to nutné. Prapůvodním významem slova je začátečník, žák.

ULŠ? WTH, CTJ?*
Ústřední lesní škola je víkendové setkání vzdělavatelů z prostředí skautského vzdělávání. Sleduje několik cílů. Prvním z nich je setkání odboru pro vzdělávání se vzdělavateli a vzájemné hodnocení práce. Druhým je umožnění setkání vzdělavatelů a zprostředkování výměny zkušeností mezi týmy i jednotlivci. Třetím cílem je práce s motivací vzdělavatelů a její povzbuzení.
*Ústřední lesní škola? What the hell, co to je? – rozluštění zkratek


 Teď, když víš, jaké jsou cíle akce a zda jsi Elév, či ne, můžeme se podívat na to, zda Ti ULŠ jako elévovi má co nabídnout. Budu vycházet ze své zkušenosti, kterou jsem jako elév nabyl na ULŠ 2017. Rozhodl jsem se to seřadit do několika poznatků v bodech.

1.ULŠ je místem, kde se potkávají osobnosti.

Když jsem přijel na uelešku, prvním dojmem, kterým na mě dýchla, byl pocit nepatřičnosti. Na ULŠ se každý rok setkají přední vzdělavatelé z prostředí Junáka a na každém kroku se dá zavadit o osobnost. To dobrá na tom je, že zde tito lidé scházejí ze svých pomyslných mramorových podstavců a dá se s nimi povídat o čemkoliv, co nás trápí, zajímá nebo jen napadne.

 2.ULŠ řeší aktuální témata.

Tím, že ULŠ připravují sami vzdělavatelé, kteří působí na různých kurzech, různých úrovní, přinášejí na její půdu aktuální témata, která právě řeší nejeden tým vzdělávací akce. Je tedy pravděpodobné, že témata nabízená organizátory školy osloví široké publikum, tedy i Tebe. Jakým tématům se letošní škola věnuje se můžeš dočíst na uls.skauting.cz.

3.ULŠ vybízínavázání spolupráce s jinými vzdělavateli.

Program uelešky je připraven tak, že podněcuje k diskuzím a společnému hledání řešení otázek vzdělávání v Junáku. Pomáhá tak provázat jednotlivé týmy mezi sebou a umožnit jim tak získat na problematické otázky další pohled odjinud, který může být často přínosný.

4.ULŠ umí být zábavná.

Ač je ULŠ školou, dovede být hravá a zábavná. Nejvíce je to o lidech. Ale pohybové programy mezi diskuzními bloky, hravé budíčky nebo rozhovory u oběda dovedou zvednout koutkyúsměvu. Nejlépe se to daří, když se jede s partou lidí z domovského kurzu, no i jednotlivec dokáže snadno prorazit a najít si přítele s kterým stráví večer zpěvem, tancem, hrou či rozhovorem.

Tady skončím svůj výčet. Je dost věcí, které jsem nepopsal a jistě každého osloví jiný úhel, kterým se dá na ULŠ dívat. Důležité je, že Ústřední lesní škola není jen místem rokování a tiché práce, ale prostředím, které žije, řeší aktuální témata, a hlavně prostředím otevřeným, kde může zaznít názor každého. Byla by škoda ho alespoň jednou nenavštívit. I elévové mají na ULŠ své místo na slunci.

Jemnej - Jakub Hrubý, účastník ÚLŠ 2017


 Více informací a přihlášku můžete najít na uls.skauting.cz nebo na facebookové události.


Těšíme se naviděnou!

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1108x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu