....

Chyba na stránce: Připravili jsme pro Vás vzory smluv o zpracování osobních údajů - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/3986-pripravili-jsme-pro-vas-vzory-smluv-o-zpracovani-osobnich-udaju"

Připravili jsme pro Vás vzory smluv o zpracování osobních údajů

Připravili jsme pro Vás vzory smluv o zpracování osobních údajů

Pokud využíváte v jednotce externí osobu, která vám zpracovává účetnictví, nebo Vám jede na tábor Váš známý neskaut dělat zdravotníka, potřebujete pro tyto činnosti smlouvu o zpracování osobních údajů. Níže naleznete použitelné vzory.

Osoba zdravotníka nebo účetního se dostává do intenzivního kontaktu s osobními údaji našich členů a v případě zdravotníka se jedná dokonce o citlivé (zdravotní) údaje. Proto je nutné v případě, že daná osoba neprovádí činnost zdravotníka nebo účetního jako dobrovolník - člen organizace, mít příslušnou smlouvu o zpracování osobních údajů. Tato povinnost platí i v případě, kdy např. některý náš člen vlastnící účetní společnost nabídne, že tato společnost bude některému středisku zpracovávat výhodně nebo zdarma účetnictví.

Nejedná se o nějakou novou povinnost souvicející s nařízením GDPR. Požadavek na uzavření smlouvy o zpracování osobních údajů, pokud nějaká třetí osoba údaje zpracovává, zde je již dlouhou dobu a vycházel ze zákona č. 101/2000 Sb, o ochraně osobních údajů. Podle dotazů, které do Kanceláře ústředí na tuto problematiku přicházejí, jsme vybrali právě dvě výše uvedené situace, ke kterým při zpracování údajů třetí osobou dochází, jako nejčastější.

Zároveň platí, že smlouvy potřebujete pouze v případě, že účetnictví nebo zdravotníka Vám dělá opravdu externí osoba, nečlen organizace. Nezávisí při tom, zda to dělá dobrovolně nebo za úplatu. Smlouvy o zpracování osobních údajů také nijak neřeší případnou odměnu pro tohoto člověka za jeho činnost. K tomu je třeba s ním mít případně uzavřenou dohodu o provedení práce, případně dohodu o pracovní činnosti.

V případě dotazů pište na registrace@skaut.cz.

 

Jan Novák - Honza
koordinátor pro oblast organizace
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2846x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

1 Názor
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu