....

Chyba na stránce: Zážitky Flo a Káji z Mezinárodního skautského tábora při olympijských hrách v Jižní Koreji - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/3806-zazitky-flo-a-kajy-z-mezinarodniho-skautskeho-tabora-pri-olympijskych-hrach-v-jizni-koreji"

Zážitky Flo a Káji z Mezinárodního skautského tábora při olympijských hrách v Jižní Koreji

Zážitky Flo a Káji z Mezinárodního skautského tábora při olympijských hrách v Jižní Koreji

World Youth Camp 2018 neboli Mezinárodní mládežnický tábor konaný při příležitosti olympijských her před týdnem skončil. Pětidenní tábor zahájený 22. února dal prostor účastnit se společného programu 74 národnostem ze všech koutů světa.

Junáka – českého skauta na místě reprezentovaly Flo a Kája. Ty během tábora publikovaly příspěvky na skautském Instagramu a fotky na facebookových stránkách mezinárodních skautingu, aby mohli další členové jejich příběh sledovat a načerpat olympijskou atmosféru. Na YouTube kanále Junáka - českého skauta vyšel taky jejich videoseriál o sportovních odborkách.

Co všechno holky v Koreji zažily?

„První den po příjezdu jsme se seznamovaly s ostatními účastníky tábora. Byli jsme rozděleni do skupinek po deseti, vždy 5 Korejců a 5 mezinárodních skautů. My jsme byly ve skupince s Korejci, Ázerbájdžánci a Číňanem z Hong Kongu. Po večeři jsme všichni společně hráli seznamovací hry. Na závěr dne nás trochu překvapilo, že na pokojích nespaly holky z jedné země spolu a byly jsme nervózní, s kým budeme bydlet. Nakonec jsme zjistily, že díky rozdělení máme velkou šanci poznat cizí národy (Srbsko, Izrael, Estonsko, Gruzii, Chorvatsko a Maďarsko) a zalíbilo se nám to."

„Hned od druhého dne ráno nás čekal nabitý program. Vydali jsme se všichni do olympijského parku Phoenix sledovat ženský ski cross. Některé africké národy nikdy předtím neviděly sníh, a tak bylo zajímavé pozorovat, jak žasnou nad padajícími vločkami. Organizátoři nás naštěstí vybavili teplým oblečením, abychom nemrzli. ;) Ski cross jsme sledovali z předních míst, měli jsme závodnice hned před sebou. Moc jsme fandily české reprezentantce Nikol Kučerové, která nakonec skončila na 14. místě. Samozřejmě jsme viděly i novou olympijskou vítězku z Kanady! Taky jsme se potkali s šéfem českého svazu lyžařů a s bývalým závodníkem ski crossu Tomášem Krausem a dostali jsme od nich české odznáčky. Při obědě jsme ochutnali tradiční korejské jídlo, a dokonce při jídle seděli na zemi, tak jak se to v Asii dělá. Na večer byla připravena uvítací večeře s představiteli kraje Gangwon, jako například předsedou kraje či korejským skautským náčelníkem. Protože byl zrovna Den zamyšlení, měli jsme šanci téma ovlivnění prodiskutovat na mírovém fóru (Peace Forum)."

„Třetího dne ráno jsme vyrazili na projížďku na drážních vozících, které jsme poháněli šlapáním. Byla to náramná legrace. Poté jsme se šli podívat na skleněné molo Sky Walk na hladině jezera, na kterém jsme se později i propádlovali na kánoích, což nebylo jednoduché, protože 12 lidí se muselo synchronizovat v pádlování. Naštěstí jsme se ale necvakli! Nikdo by nechtěl skončit v té ledové vodě. Po kánoích jsme vyrazili na prohlídku tržnice v Chuncheonu, nákup suvenýrů a společnou večeři. Večer vyvrcholil hudebním festivalem, na kterém jsme měli možnost shlédnout vystoupení korejských DJs, tradiční kapelu, K-pop dívčí i chlapecké kapely, brake dance nebo nejlepšího korejského rapera, který nás všechny zvedl ze židlí a nakonec jsme si i zatančili."

„Čtvrtý den se zase nesl ve znamení sportu. Hned za naším hotelem byl totiž vyhlášený korejský ski resort, a tak jsme se všichni vydali na lyže. Všech tři sta účastníků dostalo v půjčovně bundy, helmy, lyže a hůlky a mohli jsme vyrazit. Sjezdovky byly perfektní a v +8 stupních nám bylo docela teplo. Po celodenní lyžovačce nás čekala závěrečná večeře, a také na mezinárodní noc. Už během ní se konala různá představení státu, všem účastníkům jsme představily prezentaci o naší zemi a o českém skautingu. Pak přišly na řadu proslovy skautských představitelů a společné foto. Během mezinárodní noci měl každý stát svůj stánek na dlouhé chodbě, a tak jsme chodili, koukali, ochutnávali a poslouchali, jak to chodí u skautů z jiné země. Dostali jsme také spoustu drobností, letáčků a tradičních předmětů."

„Pátý den ráno se celý tábor se chýlil ke konci a probíhalo smutné loučení. Někteří odjeli prozkoumat krásy korejské země. Jiní se vydali rovnou domů. Pro všechny z nás to ale byl nezapomenutelný zážitek! Získali jsme také plno nových skautských kontaktů z různých zemí. Moc děkujeme nejen korejským skautům za pozvání a uspořádání tak skvělé akce, ale především i Junáku - českému skautu za jedinečnou příležitost!"

České účastnice WYC2018, Flo a Kája

Markéta Byrtusová - koordinátorka mezinárodní spolupráce

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1030x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu