....

Chyba na stránce: Hruščino putování na Světový seminář ICCG na Filipínách a na Světovou WAGGGS konferenci v Indii. - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/3622-hruscino-putovani-na-svetovy-seminar-iccg-na-filipinach-a-na-svetovou-wagggs-konferenci-v-indii"

Hruščino putování na Světový seminář ICCG na Filipínách a na Světovou WAGGGS konferenci v Indii.

Hruščino putování na Světový seminář ICCG na Filipínách a na Světovou WAGGGS konferenci v Indii.

"Vlakem, busem, letadlem, snad mezi ně zapadnem" bylo motto putování Petry Adamuškové, Hrušky, vedoucí evropského regionu ICCG a členky duchovního odboru Junáka - českého skauta. V září se vydala na Světový seminář ICCG až na Filipíny a hned poté přeletěla do Indie na Světovou WAGGGS konferenci. Přečti si, co Hruška na obou mezinárodních skautských dálostech zažila:

"Guide is a friend of Nature, in there she sees the work of God" bylo základním tématem semináře, který se konal ve dnech 17-22.9. ve skautském centru Tagaytay na Filipínách. Potkala jsem na něm skautky z Jižní Korey, Filipín, skautské budhistky z Kambodžy, Slovinska, Kolumbie a Francie. Společně jsme měly možnost sdílet zkušenosti ohledně ochrany přírody v jednotlivých zemích a jejich skautských organizacích a propojit je s duchovní výchovou ve skautingu. Zamyšlení na téma ochrany přírody, které nabízí kniha papeže Františka "Laudato Si" jdou ruku v ruce s povinností všech skautů a skautek starat se o přírodu kolem nás. Toto téma nás provázelo hravou formou a součástí programu bylo například i divadlo, Expo Natura 2020 a mezinárodní večer v doprovodu zpěvu, který obohatil celý program o nezapomenutelné zážitky. Seminář pořádala světová organizace pro katolické skautky ICCG, jejíž členem je i Junák.

Dobrodužství "Za obzorem" pro mě ale na Filipínách neskončilo. Letem Manila-Guangzhou-Dílí jsem se rázem ocitla na Světové skautské konferenci WAGGGS, které se účastnili delegáti 108 zemí z celého světa. Za evropský region ICCG jsem to byla já a za Junáka - českého skauta to byla zpravodajka pro WAGGS, Šárka Osuská. Jak jenom vyjádřit atmosféru na takové akci? Představte si, že se celý svět sejde v jedné velké konferenční místnosti. Když se jedná o Africe anebo o Blízkém Východě, každá dobrá zpráva týkající se těchto regionů je doprovázená hlasitou hudbou, zpěvem a tancem, ač ostatním regionům stačí jen potlesk :) Workshopy, setkání s jinými delegáty, hlasování o dalším směřování organizace, ale i nezapomenutelnou vůni mezinárodního večera či návštěvu Dílí střídalo zdlouhavé hlasování o 6 nových kandidátech světového výboru. Nakonec bylo ale přece jen dohlasováno a já jsem se opět letadlem, busem a vlakem vrátila domů plná inspirací, obohacená o nové zkušensti i užitečné kontakty a můžu se těšit na další dobrodružství "Za obzorem".

Petra Adamušková, vedoucí evropského regionu mezinárodní organizace pro katolické skautky ICCG, Duchovní odbor Junáka, českého skauta

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 877x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu