....

Chyba na stránce: Strategie 2022 – diskuze nad tématy jsou v plném proudu - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/1297-strategie-2022-diskuze-nad-tematy-jsou-v-plnem-proudu"

Strategie 2022 – diskuze nad tématy jsou v plném proudu

Strategie 2022 – diskuze nad tématy jsou v plném proudu

Máte svůj pohled na právě řešená prioritní témata Strategie? Chcete k tomu říci své? Zajímá Vás co si myslí ostatní? Zapojte se do diskuze o společném směřování!

foto/obrázek poskytl(a): Martin Křivánek

Diskuze nad prioritními tématy, která byla vybrána k prvnímu kolu realizací, jsou v plném proudu (více o postupu práce s tématy v tomto článku ).

V tuto chvíli probíhá tvorba zadání tří prioritních témat. Ve diskuzích den přibývají příspěvky z různých koutů republiky. Podívejme se tedy na jednotlivá řešená témata:


Nejdéle diskutované téma na webu je Podpora činnosti výchovných zpravodajů .

Svými příspěvky přispěla již skoro desítka aktivních diskutujících. Kam až by měla sahat pravomoc výchovného zpravodaje? Souhlasíte například s Focmanem z Turnova?

Focman (Turnov): “Výchovné zpravodaje u střediska vnímám jako někoho kdo je pověřen pomocí a supervizí nad programem a fungováním výchovy u oddílů + koordinací celostřediskových akcí. Tedy ten kdo pomáhá vůdcům, ale občas i dělá drába. Dívá se zda oddíly kvalitně plánují apod.”

Svoje postřehy můžete v dokumentu sdílet až do pátku 10. října.

Získané podněty budou výkopem pro osobní schůzku v Brně, na které vznikne konečné zadání toho tématu. Této schůzky se můžete také zúčastnit, proběhne v neděli 12. října v 17h.


Dalším tématem, o kterém se právě diskutuje, je Vzdělanost hospodářských a organizačních činovníků .

Jaká je dnes metodika k hospodářskému vzdělání? Mají činovníci v tomto ohledu podporu? Nebylo by lepší udělat vzdělávání vícestupňové?

Čipera (Zdenice / Č. Budějovice): Rozlišujme kvalifikovanost (certifikáty, zkoušky apod.) a vzdělanost = mít znalosti a umět je použít. V tom je zásadní rozdíl, ještě žádný titul nebo certifikát nikdy nikoho neuchránil od “blbosti”. Co je náš cíl kvalifikovanost nebo vzdělanost – certifikáty nebo aby to ti lidi uměli a dělali?

Ještěr (Brno): úrověň vzdělání a aktuálních potřeb po vzdělání hospodářských činovníků je různá. Proto bych se dost přimlouval za formu typu HeplDesk, kdy je nabídka více souběžných témat a zájemce si vytváří vlastní mix z toho co potřebuje a právě ho zajímá. Je to sice personálně náročné (mnoho lektorů v jeden čas na jednom místě), ale současně to může být reklama pro další vzdělávací akce – přihlásím se, protože vím, kdo tam bude vzdělávat. Dalším rozměrem akce je role sociální – podoběn jako mají RS Mikulášský seminář.

Dokument je otevřen Vašim podnětům do neděle 12. října. Sebrané podněty opět využije setkání, která připraví finální verzi zadání. Schůzka se uskuteční ve čtvrtek 16.10. od 17:30 v Praze. Zúčastnit se můžeš i Ty.


Třetí, aktuálně nejčerstvější téma je Motivace činovníků .

Jsou členské karty reálným benefitem a motivací? Budou nově zvolení vedoucí oddílů a středisek dostávat “uvítací balíček”? Co by měl obsahovat? Co opravdu motivuje činovníky?

Lapka (Kyjov): “Uvítací balíčky – nepovažuju za vhodné jejich automatické odesilání při ustanovení do funkce. Nejdřív potřebuji vhodného kandidáta seznámit dopředu s tím, co ho čeká a k tomu by se mi takový balíček hodil zveřejněný a kdykoliv dostupný. Nejpodstatnější je, aby tyto informace byly sepsány a umístěny na webu (Křižovatce) volně ke stažení. Jejich automatické odesílání ve skautISu je nepodstatné.”

Souhlasíte? Nebo máte nějaký jiný názor? Otevřený dokument pro sdílení podnětů je Vám k dispozici do 15. října. Finalizační schůzka pak proběhne v pondělí 20.října v 17:30 v Praze. Jste zváni i Vy.


Shrnutí závěrem, právě běží tři diskuze:

Zapojte se! Děkujeme za Vaše postřehy a připomínky.

Set – Martin Křivánek, martin.krivanek@ju­nak.cz

Vedoucí Strategického odboru

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1243x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu