....

Chyba na stránce: Premiérové představení knihy Skautský oddíl proběhne na lodi při oslavě začátku skautského roku - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/1082-premierove-predstaveni-knihy-skautsky-oddil-probehne-na-lodi-pri-oslave-zacatku-skautskeho-roku"

Premiérové představení knihy Skautský oddíl proběhne na lodi při oslavě začátku skautského roku

Premiérové představení knihy Skautský oddíl proběhne na lodi při oslavě začátku skautského roku

Skautský oddíl je dlouho očekávanou knihou o věhlasných oddílech, které již přes sto let inspirují ostatní a ukazují, jak vypadá dobrodružství. A právě vy se můžete stát v poslední srpnový den prvními majiteli nebo majitelkami této exkluzivní publikace. Stačí se jen nalodit mezi další skauty a skautky, kteří na Junáckém vyplutí společně oslaví vstup do nového skautského roku.

Junácké vyplutí

Než přejdeme k samotné knize, nebylo by od věci více vysvětlit, co je vlastně míněno Junáckým vyplutím, při jehož příležitosti bude kniha představena. Vše by měla dovysvětlit pozvánka Skautského institutu, který akci pořádá:

Léto je čas, kdy se všichni rozprchneme do různých koutů, zažijeme dobrodružství, podnikneme cesty do tajuplnných míst. A konec léta přmo zve k setkání, vyprávění a povídání. Pojďte společně zahájit nový skautský rok v krásném prostředí Lodi Tajemství bratří Formanů, která bude kotvit na Rašínově nábřeží v Praze. Nezapomeňte si rezervovat termín 31. 8. 2014 od 19h v diářích. Už teď můžeme slíbit krásné prostředí tajuplné lodi a příjemnou hudbu jako doprovod. Těšíme se po prázdninách na viděnou!

Více v pozvánce Skautského institutu na facebooku

Kniha Skautský oddíl se ukáže veřejnosti ve své premiéře

Nyní pár slov k samotné knize. Pokud bychom měli přirovnat Skautský oddíl k nějaké jiné již vydané publikaci, bylo by to Skautské století. Mýlil by se ale ten, kdo by si myslel, že se jedná pouze o nějaký doplněk k mapování velké skautské historie. Obě knihy jsou spíše vzájemně se doplňujícím tandemem, dvěma svébytnými dílky jedné velké skládačky. I když mají mnoho společného, odlišuje je optika, kterou při pohledu na minulost i přítomnost skautignu zaujímají. Skautské století je kniha, která zakotvuje víc než sto let skautského příběhu do uceleného vyprávění, Skautský oddíl je zase zaměřen více na lidský rozměr a neobyčejnou každodennost skautského života.

Představu o tom, o čem a jak kniha pojednává, si ostatně nejlépe vytvoříte na základě textových a obrazových ukázek.

Ukázka z předmluvy Romana Šantory (Boba):

Námět na knihu Skautský oddíl mi vytanul na mysli před třemi lety, při přípravě publikace Skautské století. Uvědomil jsem si, jak tzv. velké dějiny skautingu jako celku zobrazují pouze jeden pohled na skutečnost. Ten druhý je skrytý v malých dějinách jednotlivých oddílů, kde jsou, více než data, podstatné příběhy. Zároveň jsem chtěl zachytit stoletou stopu, kterou útvar pojmenovaný oddíl zanechal, a co vše znamenal pro život hocha, jak by řekl Jestřáb a kluci z Pětky by se tomu asi trochu uchechtli. Vybral jsem si dva asi nejznámější a určitě nejstarší skautské oddíly – Dvojku a Pětku, které shodou okolností oslavily v roce 2013 sto let své existence. Ale kniha, kterou otevíráte, není chronologickou studií o jejich dějinách. Je souborem původních, neupravovaných osobních vzpomínek, dojmů či reportáží, tak, jak je tehdy či s odstupem zachytili oddíloví účastníci.

Ukázka vizuálního zpracování

Kniha dostala takovou formu, jakou si zaslouží: pevné desky, kvalitní papír, barevné ilustrace a fotografie, profesionální grafika…

Oficiální křest knihy

Kdo nestihne dorazit na premiéru knihy, nemusí si zoufat. V září nás čeká ještě jedna samostatná akce, která už bude věnována výhradně knize. Během této události dojde ke křtu knihy a zúčastnění se mohou těšit také na související kulturní program. Až budeme mít vše připraveno, poskytneme vám bližší informace.


Za TDC
Tomáš Vovsík
redaktor interní komunikace Junáka

logo

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu