....

Chyba na stránce: Odměňování není věda - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/stredisko/rizeni/432-motivace/1378-odmenovani-neni-veda"

ŘÍZENÍ STŘEDISKA

Odměňování není věda

Odměňování je stále jedno z velkých témat při práci s lidmi, především s dobrovolníky. Jak nejlépe někomu poděkovat za vykonanou práci?

Máte ve vedení oddílu, či střediska lidi, kteří mu věnují svůj čas a energii – odměňujete je? Když se řekne odměna, co je první asociací, která se vám vybaví? Něco dobrého, něco krásného, něco, co jsem si zasloužil? Jsou to pozitivní asociace. To proto, že odměna je pozitivní ocenění naší práce, našeho snažení. Znamená to, že naše práce je vidět a někdo si jí všiml.

Jako vedoucí oddílů (středisek) si právě práce svých spolupracovníků musíme všímat a oceňovat ji, aby věděli, že je o jejich práci zájem, protože bez projevu zájmu o něčí snažení dotyčný ztrácí motivaci něco dělat.

Co je vhodnou odměnou?

Klasickými nápady jsou třeba poukázky na knížky (zeptejte se u vás v knihkupectví, zda je mají), na lístky do kina/divadla, do JUNu, nákup drobnosti v e-shopu TDC – např. frisbee, nebo speciální stoleté pero, atp. Ovšem to už jsou rozpočtově dosti nákladné odměny a ne každý si je může dovolit. Co místo toho například upéct koláč na radu a tím si ji zpříjemnit, nebo jít s oddílovou radou na bowling, či do čajovny. Uspořádat grilování – má-li někdo z členů zahradu. Udělat si filmový/seriálový večer, či dokonce celonoční filmový maraton. A co třeba výlet za odměnu – může být jednodenní/půldenní, může být po okolí s nějakým překvapením a nemusí být ani nákladný, ani náročný na přípravu. Potěšit mohou i drobnosti jako třeba vlastní polička na věci v klubovně, vlastní hrníček (celkem pěkné hrníčky se dají sehnat do 50 Kč a permanentní lihovkou se na ně dá napsat cokoli). Zkuste být kreativní – nápadům se meze nekladou! Navíc jenom vy znáte lidi, které odměňujete nejlépe a nejlépe odhadnete, co by jim udělalo radost.

Ať už se rozhodnete pro cokoli, vhodným doplňkem nebo i samostatným poděkováním mohou být poděkování v novém grafickéme stylu či děkovací dekrety.

Ovšem nezapomínejte, že odměny hmotné jsou pouze doplněním a jistým symbolem ocenění něčí práce a není to jen odměna samotná, která člověka potěší – tím je už samotný fakt, že je odměňován za něco, co udělal/dělá. A nezapomínejte si s lidmi o jejich práci povídat, protože stále největším oceněním bývá projev zájmu a poděkování z očí do očí – dávejte najevo, že si vážíte práce, kterou daný člověk vykonává a že jste rádi, že ho máte.

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1852x

Práce s článkem

3
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu