....

Chyba na stránce: Sněm je zábava - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/stredisko/rizeni/1485-snem-je-zabava"

ŘÍZENÍ STŘEDISKA

Sněm je zábava

Sněm je nutné uspořádat přibližně jednou za tři roky a vzniká nám tak prostor se sejít. Má několik "povinných" bodů programu, ale jak si užijeme zbytek je na nás.

Máme tedy bandu činovníků, kteří přijdou na jedno místo. Než stanovíte čas, zkuste si rozmyslet, co všechno je nutné provést a co by se ještě dalo, aby vás setkání víc bavilo a třeba se i něco navíc dověděli. Bude váš sněm odpolední, nebo celodenní?

Úvahu zaslouží i koho budeme na sněm zvát. Hlasují sice jen činovníci, ale třeba by rádi přišli i ostatní. Mohou říct svůj názor a jistě rádi uvidí, jak to ve středisku vypadá.

Tipy na osvěžení sněmu
 
Začíná se pozváním

Pojmete-li sněm jako událost, můžete účastníkům poslat i pozvánky dopředu. Sněm je velká událost a bude jí to slušet. Díky pozvánce může i přijít víc lidí.

Fotky a inspirace

Každý oddíl si připraví několik fotek z oddílové činnosti, představí svůj oddíl a vytipuje zajímavosti, které mohou inspirovat ostatní. O oddíle může padnout třeba kdo všechno si složil vůdcovskou zkoušku, nebo jak dlouho je registrovaný jejich služebně nejstarší dětský člen. Doporučujeme dát oddílům poměrně jasné zadání, co má prezentace obsahovat. Pro zpestření formátu jim můžete omezit čas, kdy oddíl představují a jejich úkolem je co nejlépe ho trefit.

Občerstvení

Každá rada je příjemnější, když není s prázdným žaludkem. Nejjednodušší cesta, jak připravit pestrý výběr, je každého požádat, aby něco přinesl. Zkuste myslet i na detaily, jako je přípitek s novým vedoucím střediska či dort na oslavu.

Co si myslí děti

Na valném sněmu jsme mohli vidět několik videí, kde se vedoucí ptali dětí na probíraná témata. Videa byla často legrační a jednání osvěží. Opět je mohou připravit oddíly a lze je propojit i s otázkami na předsněmovou diskuzi, kterou následně můžete otevřít.

Předsněmová diskuze s úvodem

Aby se vám lépe debatovalo, je příjemné, když nejdříve téma někdo představí, může k tomu využít k odlehčení třeba i zmiňovaná videa natočená s dětmi.

Po sněmu

Někdo má po sněmu funkci, ale asi se nedostane na všechny a tak můžeme myslet i na nějakou drobnost, kterou si účastníci odnesou. Třeba perníček se střediskovým znakem potěší vždy.

Děkování

Sněm je také dobrou příležitostí, kdy poděkovat odcházejícím a popřát hodně štěstí přicházejícím. Odcházejícímu vedoucímu střediska lze poděkovat mnoha způsoby a záleží, jakou má povahu. Junák nabízí děkovací dekrety a vyznamenání. Pokud někomu budete předávat roli, zkuste se zamyslet, zda mu také nedat něco, co mu tu chvíli bude připomínat. Mohou to být například vaše “véčka”, vůdcovská tyč, váš deník s plány oddílu apod. Komu a jak funkci předáte je dobré plánovat hned od jejího převzetí.

Brainstorming

Co všechno by mohlo středisko pro oddíly udělat? To je otázka, nad kterou se všichni společně můžete zamyslet. Nezapomínejme, že na sněmu máme hodně lidí a pokud pozveme i méně aktivní členy, mohou se do některého z projektů zakoukat právě na sněmu a realizovat ho. Zjistíte také, jaká je nálada ve středisku a kterým směrem rozvíjet plánování.

V detailech je krása

Pohrajte si s drobnostmi, jako jsou hlasovací lístky. Mohou  být upravené graficky, barevné apod. Pokud jste velké středisko, udělejte i jmenovky, zvláště méně aktivním členům bude příjemnější, pokud si budou moci přečíst jména. Dalším prvkem, který má na sněmu nezastupitelnou roli, je bedna na hlasovací lístky, jak bude vypadat ta vaše?

Prostor

Dbejte i na vhodný prostor pro sněm. Do klubovny byste se měli všichni vejít tak, abyste na sebe viděli a neseděli ve dvou řadách. Můžete udělat i velký kruh bez stolu uprostřed, nebo jít prostě ven na louku a sedět okolo piknikových dek.


Máte další nápady? Napište nám je na skaut@junak.cz a inspirujte i ostatní.

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1973x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu