....

Chyba na stránce: Komunita kolem střediska - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/stredisko/rizeni/1279-komunita-kolem-strediska"

ŘÍZENÍ STŘEDISKA

Komunita kolem střediska

Nebojte se využít potenciál lidí okolo střediska, často budou za zapojení rádi a vydělají tak obě strany.

V životě střediska s námi přichází do kontaktu rodiče dětí, sourozenci členů oddílů, bývalí členové i sympatizanti ze stran veřejnosti, kamarádi a známí střediska, odrostlí členové v různých životních etapách,… Tyto skupiny nám mohou nabídnout pomoc a zároveň tím neztratit kontakt se střediskem. To je to, co jim často dává motivaci. Budou rádi zapojeni v centru skautského dění a nám to tím ulehčí.

Existuje několik možností, jak o skupiny, které s námi sympatizují, pečovat. Pro ty, kteří už vyrostli z roverských let, ale stále chtějí být členy Junáka, je tu klub dospělých či family skauting.

Klub dospělých je oddíl pro ty, kteří se necítí být rovery, ale scházejí se a pomáhají středisku. Středisko je může zvát na střediskové akce a informovat je o dění, nabídnout jim prostor, kde by se mohli scházet. Dospělé a rovery (i všechny ostatní dobrovolníky) je třeba si hýčkat a vždycky bychom měli myslet na to, jestli je nepřetěžujeme a zvažovat, o jaké úkoly je požádáme.

Family skauting je ideální pro skauty s vlastními dětmi, které ještě nechodí do oddílů. Jejich program může být rozmanitý a bývá obdobný jako u klubů dospělých, ale s účastí malých dětí. I rodinné skauty je dobré informovat o dění a mít pro ně místo na střediskových akcích. Může vás zajímat, že mají svou skupinu na facebooku, kde si oddíly sdílí různé nápady. Opět je dobré je informovat o dění, nabídnout jim prostor, zvát je na akce a můžeme je občas o něco požádat.

Pro ty, kteří by rádi podpořili naše středisko, ať už finančně, materálně nebo více či méně drobnou pomocí, je tu společenství kolem střediska. Společenství kolem střediska má taková pravidla, jaká mu nastavíme - záleží jen na nás, jak o něj budeme pečovat, jak často budeme v kontaktu, jak ho budeme zapojovat do činnosti, jakou skupinu z něj uděláme (pokud to nebude Klub dospělých nebo rodinný skauting). Může se jednat jak o bývalé činovníky, tak o rodiče členů, sympatizanty z řad veřejnosti a další.

Jak líp si taky udržovat nadšence než společně stráveným časem. Pořádejte pravidelně střediskové táboráky, tematické večery nebo jiné akce otevřené veřejnosti. Jen se s nimi bavte, dejte jim pocit, že k vám patří a pak, když bude potřeba, budou za vámi stát a rádi vám s něčím pomůžou.

Jak si získat sympatie rodičů, kamarádů i bývalých členů najdete v článku Získávání spolupracovníků.

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1568x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu