....

Chyba na stránce: Registrační otázky: Kdy jsme klub Kmene dospělých, roverů či rodinného skautingu? - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/stredisko/registrace/faq-a-dulezite-pojmy/294-navody/2148-registracni-otazky-kdy-jsme-jaky-typ-oddilu-a-co-vychovne-kategorie"

Registrační otázky: Kdy jsme klub Kmene dospělých, roverů či rodinného skautingu?

Registrační otázky: Kdy jsme klub Kmene dospělých, roverů či rodinného skautingu?

S blížící se registrací budeme často zvažovat jaký našemu oddílu nastavit typ a kdo patří do jaké „výchovné kategorie“. Někdy to může být komplikované rozhodování, tak přinášíme návod, jak při něm postupovat.

Co je náš oddíl zač? Klub, kmen nebo něco jiného?

Oddíly v Junáku - českém skautu mohou být celkem 4 různých typů. Pokud chceme zjistit, jaký typ je u našeho oddílu ve skautISu zadaný a případně to i změnit, zjistíme to na stránce oddílu, hned na první záložce „základní údaje“. Tam hned na čtvrtém řádku vidíme „typ oddílu“. Může to být jedna z těchto možností:

  • Oddíl mladších členů
  • Klub kmene dospělých
  • Klub rodinného skautingu
  • Kmen roverů/rangers

Ale která volba je pro nás ta pravá?

Oddíl mladších členů

Je běžný oddíl, probíhá v něm program pro jednu nebo více věkových kategorií, má mít kvalifikované vedení (vedoucí i zástupce s vůdcovskou zkouškou) a má minimálně 12 mladších členů (tedy těch do 18 let). Takových oddílů bude většina.

Klub kmene dospělých

Je klubem, kde probíhá program Kmene dospělých. Všichni členové registrovaní v takovém klubu jsou starší 18 let a je jich minimálně 5. V klubu KD nesmí být žádný nedospělý člen, tento oddíl není určen pro děti. Vedoucí klubu (pozice zástupce nemusí být obsazena) má buď vůdcovskou zkoušku, nebo čekatelskou zkoušku + zvláštní kurz pro vedení klubu Kmene dospělých.

Klub rodinného skautingu

Typicky sdružuje rodiče a jejich děti (které mohou a nemusí být členy Junáka - českého skauta) a všichni společně realizují „rodinný skauting“. Děti v takovém klubu rodinného skautingu jsou často velmi malé, i batolata nebo děti významně předškolního věku. Minimálně má takový klub 4 dospělé členy. Vedoucí klubu (zástupce nemusí být) má alespoň čekatelskou zkoušku.

Kmen roverů/rangers

Má nejblíže k běžnému oddílu mladších členů, jen s tím rozdílem, že minimální počet členů je 8, a ti nemusejí být nutně mladší 18 let. Typický věk členů je mezi 15 až 24/26 lety. Vedoucí (pozice zástupce nemusí být obsazena) má vůdcovskou zkoušku.

Není úplně neobvyklé, že oddíl může svůj typ měnit podle vývoje situace.

Výchovné kategorie – kdo je kdo

Každý z nás, co jsme ve skautISu, má také jednu nebo více kategorií členství. Je celkem 9 možností, jaká kategorie to může být. Ale každý z nás může těchto kategorií mít více, protože kategorie se netýká osoby, ale právě členství. A kdo má členství více (někde hostuje), může mít u každého z nich i jinou výchovnou kategorii. A to není jen technická věc, může to mít i zásadní význam vůči Kmeni dospělých.

Výchovné kategorie, ze kterých je možné vybírat, jsou následující (věk v závorkách je jen přibližný a může se individuálně lišit):

  • Benjamínek (kluci i holky, 4 až 6 let)
  • Světluška (holky, 7 až 10 let)
  • Vlče (kluci, 7 až 10 let)
  • Skautka (holky, 11 až 15 let)
  • Skaut (kluci, 11 až 15 let)
  • Ranger (dívky, 15 až 24 let)
  • Rover (chlapci, 15 až 24 let)
  • Člen kmene dospělých (muži a ženy, starší 18 let)
  • Ostatní (činovníci a další osoby pomáhající u jednotek)

Podle čeho rozeznat, kterou zvolit? Jednoduše podle programu, kterého se jako člen dané jednotky účastním. Kdo zažívá roverský program, má kategorii rover, kdo si užívá program pro benjamínky, je benjamínek. Kategorii ostatní pak mají ti, kteří program buď připravují pro ostatní, nebo se nějak podílejí na chodu oddílu či organizační jednotky. Dobře se to dá ukázat na příkladu s kategorií „člen kmene dospělých“. Pokud jsem členem klubu Kmene dospělých a děláme si program pro sebe, vyberu si tuto kategorii. V případě, že jsem v klubu vedoucí, můžu uvažovat ještě o kategorii ostatní. Tu si také vybírám vždy, když jsem jako dospělý v oddíle mladších členů, protože tam program připravuji pro ostatní.

A co člen přímo u střediska? U střediska mohou být členy pouze dospělé osoby (starší 18 let) a ty tedy mají na výběr buď kategorii „ostatní“ (určena činovníkům a všem kdo u střediska nějak pomáhají) nebo kategorií „člen kmene dospělých“ (pokud se chce přihlásit k programu Kmene dospělých, přestože ve středisku nefunguje žádný klub KD kde by člen mohl působit).

Tolik komplikované příklady. Pro rozhodování při registraci si stačí pamatovat, že kategorii vybírám podle programu, kterého se daná osoba účastní. Když je těžké na takovou otázku odpovědět, pomůže obvykle věk ;-)

Ve skautISu jsou dvě místa, kde můžu změny kategorií provést. Na záložce členové u jednotky (oddílu, střediska nebo družiny) můžu buď kliknout na odkaz „upravit“ u každého ze členů a tam mu ve formuláři kategorii individuálně nastavit, nebo mohu využít tlačítko „hromadné změny členství“, označit všechny, kterých se má změna týkat a nastavit to najednou. Druhá možnost je pak na záložce členství a registrace na stránce každé jednotlivé osoby. V tabulce členství je u každého členství odkaz upravit a po kliknutí na něj se objeví ten stejný formulář, kde můžeme kategorii členství zadat.

Chcete se na něco zeptat?

Využijte komentáře pod článkem nebo adresu registrace@skaut.cz

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 6595x

Práce s článkem

5
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu