....

Chyba na stránce: Dotace Strategie v oddílech - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/stredisko/majetek-a-hospodareni/dotace-z-msmt/5074-dotace-strategie-v-oddilech"

Dotace

Nejvýznamnějším poskytovatelem dotací pro Junák je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Peníze jsou jednotlivým organizačním jednotkám poskytovány buď automaticky (provozní dotace) nebo na základě žádosti/projektu (neorganizovaná mládež, dotace na stavby, atd.)

Dotace Strategie v oddílech

Dotační titul vznikl v roce 2015 a je určen na rozvoj činností vedoucích k naplňování Strategie 2022 na lokální úrovni. Je možné žádat o finanční podporu ve výši 5 000 Kč - 30 000 Kč.

Pro koho je dotace určena? 

Cílovou skupinou jsou oddíly a střediska, o dotaci žádá vždy středisko. Zaměření projektu je dost široké, aby umožnilo přemýšlet  nad tím, co je pro váš oddíl či vaše středisko opravdu přínosné. 

Projekt musí splňovat následující podmínky:

Rozhodnutí, které strategické téma bude váš projekt rozvíjet je na jednotlivých oddílech či střediscích - doporučená témata pro daný rok jsou uvedena v Pravidlech k žádostem o dotace či v aktuálním článku k dotačnímu programu.

Kdy, jak a o kolik žádat? 

Výše podpory se může pohybovat v rozmezí 5.000 – 30.000 Kč na jeden rok. Středisko se musí nejméně ze 30% finančně spolupodílet na projektu.  
Žádosti je možné zasílat do 15. 2. 2021 – součástí žádosti je popis projektu, rozpočet a časový harmonogram naplňování projektu, požadovaná částka, cílová skupina, cíle projektu a kritéria jeho úspěšného naplnění (včetně dlouhodobého dopadu). Žadatel se podílí na projektu minimálně z 30 % vlastními zdroji. Tzn. například při žádosti o 5 000 Kč budou celkové náklady projektu minimálně 7 143 Kč.

Nejpozději do 20. března vše vyhodnotíme a o výsledcích budeme žadatele obratem informovat. Celá částka dotace bude zaslána na účet jednotky po potvrzení přijetí rozhodnutí o přidělení dotace ve skautISu.

Vyúčtování dotace je nutné do 6. prosince 2021. Přesné podmínky vyúčtování obdržíte společně s rozhodnutím. Nedílnou částí vyúčtování je odevzdání závěrečné zprávy (vyhodnocení) projektu.

Dotaci není možné využít na tyto položky:
  • mzdové náklady/výdaje na aktivity v zahraničí
  • investiční majetek (pořizovací kusová cena nad 40 tis Kč)
  • drobné občerstvení (je možné platit stravu na akci, nikoliv však občerstvení)
 
Po realizaci je třeba projekt vyúčtovat do 6. 12. daného roku
Vyúčtování dotace se odevzdává opět prostřednictvím skautISu (přehled dotovaných položek, závěrečný rozpočet). Nedílnou součástí je volnou formou napsaná závěrečná zpráva projektu (včetně naplnění cílů, vyhodnocení úspěšnosti dle nastavených kritérií, reálný dlouhodobý dopad) doplněná o 2 - 3 fotografie.
 

Dotace je nově administrována prostřednictvím skautISu

V rámci podání žádosti o dotaci ve skautISu je třeba vybrat typ dotace - Strategie (9520), zadat správný rok (aktuálně 2021) a vyplnit všechny části žádosti.
V záložce Detail projektu prosím vyplňte následující (příp. si texty připravte a pak nakopírujte do příslušných kolonek):
 
Cíl projektu:
Popište cílový stav, kterého chcete realizací projektu dosáhnout, včetně předpokládaných dlouhodobých dopadů.
Uveďte kritéria, podle kterých budete vyhodnocovat úspěšnost projektu.
 
Podrobný popis projektu:
Popište současný stav a obsah projektu – co se v rámci realizace projektu stane, jak bude projekt probíhat, jaké akce v rámci něj proběhnou, skrze co dojde k posunu ze současného do cílového stavu.
Uveďte časový harmonogram realizace projektu.
 
Cílová skupina:

Popište, na jakou skupinu projekt cílí (RR, oddílové rady atp.).

Tabulka Předpokládaný rozpočet:

Do tabulky uveďte předpokládaný rozpočet projektu. Vyplňte jen položky, které jsou pro vaši žádost relevantní, příp. doplňte nové vlastní řádky pro položky, které jsou ve vašem rozpočtu klíčové a obecná kostra rozpočtu je neobsahuje.

Celý návod, jak postupovat ve SkautISu, naleznete v tomto dokumentu.
 
 
Žádost je třeba podat do 15. 2. 2021. Další termín pak předpokládáme opět v únoru 2022.
 

Příklady dobré praxe využití dotace Strategie v oddílech

  • otevření a diskuze k tématu ochrany a bezpečí dětí v rámci střediska, příp. s využitím nabídky vzdělávání na klíč
  • podpora rozjezdu a správné práce s družinovým systémem (příp. v návaznosti na plánované semináře/workshopy právě na toto téma)
  • podpora konkrétní práce výchovné/ho zpravodaje/ky střediska s oddílovými radami (např. ve formě realizace workshopů s oddílovými radami jednotlivých oddílů v rámci střediska, příp. oddílovými radami oddílů jednotlivých středisek v rámci okresu)
  • podpora rozjezdu roverského kmene/družiny (společná práce na vybavení/zařízení klubovny, rozjezd programu s využitím nabízených vých. nástrojů, projekt roverské služby)
 
Obecné podmínky, na co nelze dotaci využít, jsou uvedeny v rozhodnutí zaslaném OJ a také v Pravidlech k žádostem o dotace na rok 2021.
 
Další užitečné informace ke Strategii 2022 naleznete v příslušné sekci Křižovatky.
V případě nejasností či dotazů nás neváhejte kontaktovat na e-mail strategie@skaut.cz.
 
Lenka Šablová
koordinátorka agendy Strategie 2022
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 559x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu