....

Chyba na stránce: Jak na vyjádření a souhlasy na přihláškách ke kvalifikačním akcím? Konec papírům, vše snadno vyřešíte ve skautISu. - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/stredisko/lide/vzdelavani-spolupracovniku/4289-jak-na-vyjadreni-a-souhlasy-na-prihlaskach-ke-kvalifikacnim-akcim-konec-papirum-vse-snadno-vyresite-ve-skautisu"

Vzdělávání činovníků na středisku


Jedním z úkolů střediska je zajistit svým činovníkům potřebné vzdělání. Dobré vedení se ovšem nespokojí jen s povinnými kvalifikacemi, snaží se nabízet průběžně i další vzdělávání, které rozvíjí osobnost, prohlubuje znalosti, motivuje k další činnosti... Nabízíme nejen přehled dostupného vzdělání pro činovníky, ale i pomoc těm, kteří chtějí sami pořádat v rámci střediska vzdělávací akci.

Jak na vyjádření a souhlasy na přihláškách ke kvalifikačním akcím? Konec papírům, vše snadno vyřešíte ve skautISu.

Na Ústřední lesní škole 2018 jsme vzdělavatelům představili úplně nové možnosti on-line přihlašování na vzdělávací akce pomocí skautISu. Součástí je i snaha o úplné odbourání papírových přihlášek ke kvalifikačním zkouškám a tedy pohodlnější řešení všech souhlasů a vyjádření. Dle typu kvalifikace tato vyjádření a souhlasy účastníkovi zadává typicky někdo z vedení oddílu, střediska nebo VOJ (okresu či kraje). Kdy vám tedy může přijít e-mail s požadavkem na vyplnění vyjádření a jak se zachovat?

Naším cílem při zavádění této nové funkčnosti bylo definitivně se zbavit papírových přihlášek na vzdělávací akce a ke kvalifikačním zkouškám a poskytnout tak jak účastníkům, tak osobám, které dosud musely nejrůznější kolonky na přihláškách papírově vyplňovat, větší pohodlí a možnost vše zadat kdekoli a snadno on-line přímo ve skautISu. Nově se vám tedy může stát, že už vás nebude nikdo nahánět s papírovou přihláškou, ale jednoduše vám do e-mailové schránky přijde zpráva ze skautISu s žádostí o zadání vyjádření / souhlasu k účasti některého z vašich členů pro účast na kvalifikační akci.

Přišla mi žádost o vyjádření k přihlášce na VzA, co mám dělat?

V e-mailu přímo najdete informaci o tom, který z vašich členů či členek se nějaké konkrétní vzdělávací akce účastní a chce získat příslušnou kvalifikaci. Zároveň ve zprávě uvidíte i to, z jaké úrovně je souhlas požadován - oddíl či středisko, případně VOJ (to pro případ, že byste byli například ve vedení oddílu i střediska apod.)

Poznámka: níže vidíte ukázku takového e-mailu; zároveň se v něm může objevovat i odkaz na tento informační článek, kde vysvětlujeme, jak to s potřebou zadání vyjádření je.

V e-mailu stačí kliknout na odkaz, který vede na detailní přihlášku dané osoby, a pak už se jen přihlásíte svým účtem do skautISu a snadno kliknutím na tlačítko "+Zadat vyjádření" vyplníte své doporučení či jiné potřebné textové vyjádření k účasti osoby na kvalifikační akci.

Po zadání vašeho vyjádření bude daný účastník informován. Nebude vás již muset urgovat, ani za vámi nebude muset s žádnou papírovou přihláškou.

Proč přišla žádost o vyjádření právě mně?

Požadavky na jednotlivá vyjádření a souhlasy k přihláškám osob ke kvalifikačním stupňům se řídí Řádem pro vzdělávání činovnic a činovníků (ŘVČČJ) a záleží na typu akce, jaká vyjádření bude potřeba zadat. Z technického hledisla ve skautISu platí, že tato vyjádření může do skautISu zadat přímo vedoucí nebo jeho zástupci (tedy přímo vy sami na základě odkazu z e-mailu), případně vyjádření může doplnit i kdykoli dodatečně pořadatelský tým vzdělávací akce (pokud by účastník přinesl papírovou přihlášku, tak to z ní může přepsat). Pokud už do skautISu vyplnil tento souhlas třeba váš zástupce, tak ho tam uvidíte a nemusíte vyplňovat znovu.

Která vyjádření jsou pro jaké kvalifikace a akce potřeba:

Požadovaný souhlas / vyjádření Vyjádření lékaře
(o způsobilosti práce
s dětmi a mládeží)
Vyžadováno
na základě
ŘVČČJ
Typ kvalifikace / akce Vedení oddílu Vedení střediska Nadřízená VOJ
(okres či kraj)
ČZ, ČLK - čekatelská zkouška
(lesní i nelesní)
ano ano ---  ano  čl. (67) písm. b) a c)
VZ, VLK - vůdcovská zkouška
(lesní i nelesní) 
ano ano --- ano  čl. (82) písm. b) a c)
ZVKD - zkouška pro vedení klubu dospělých  --- ano --- ---  čl. (101) písm. b) 
ZVM - zkouška vodáckého minima ano ano --- ---  čl. (111) písm. b)
KZ - kapitánská zkouška  --- ano --- --- čl. (112) písm. b)
SM - střediskové minimum  --- --- --- --- v čl. (135) nevyžaduje
MZ (OZ, HZ) - manažerská zkouška
(orzanizační či hospodářská zkouška) 
--- --- --- --- v čl. (127) nevyžaduje
LK - lesní kurz
(obecný i čistě bez kvalifikace)
ano --- --- --- čl. (224) písm. c)
LŠ, ILŠ, IŠ - lesní škola, instruktorská (lesní) škola  --- ano --- --- čl. (252) písm. c)  
čl. (259) písm. c) 
čl. (276) písm. c)

Zavedení přihlašování on-line přes skautIS mimo jiné pomáhá udělat pořadatelům i účastníkům vzdělávacích akcí pořádek v přihláškách a jejich náležitostech. Přestože se na typech potřebných souhlasů a vyjádření se zavedením přihlášek přes skautIS nic nezměnilo, je možné, že jste v minulosti pro některou z daných akcí některý z typů souhlasů nedávali, právě proto, že akce používala jiný papírový vzor přihlášky, nebo nějaký souhlas řešila jinou formou.

 

Věříme, že tento přehled vám pomohl a i nadále bude pomáhat při vyplňování souhladů na přihlášky na VzA vašich členek a členů. 

V případě dalších dotazů neváhejte napsat do komentářů tohoto článku, nebo se nám ozvat e-mailem na vzdelavani@skaut.cz nebo podpora@skaut.cz 

Ondřej Peřina (Jerry)
zpravodaj VRJ pro ICT a organizaci

 

 

 


 

poznámka:
Novela Řádu pro vzdělávání činovnic a činovníků (ŘVČČJ) účinná od října 2019 zrušila nadbytečnou povinnost souhlasu/vyjádření
- vyšší organizační jednotky (okresu či kraje) pro účastníky lesních škol, instruktorských škol a instruktorských lesních škol,
- střediska pro účastníky manažerské zkoušky (MZ - OZ a HZ),
takže již není ani ve skautISu na elektronických přihláškách vyžadován.
  

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 3947x

Práce s článkem

2
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu