....

Chyba na stránce: Kdo pomáhá oddílovým vedoucím rozvíjet skauting? - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/stredisko/lide/vychovny-zpravodaj/5656-kdo-pomaha-oddilovym-vedoucim-rozvijet-skauting"

VÝCHOVNÝ ZPRAVODAJ

 

Vítejte na stránkách pro výchovné zpravodaje!

Kdo pomáhá oddílovým vedoucím rozvíjet skauting?

Vedení střediska je náročný úkol. V záplavě termínů hlášenek, dotací, projektů či výročních zpráv snadno vypadnou ze zřetele důležité, ale neurgentní věci - třeba podpora výchovy v oddílech. S tím může pomoci výchovný zpravodaj. Pokud žádného nemáte, pošlete vhodného kandidáta na Setkání výchovných zpravodajů - pomůže mu vykročit správnou nohou. 

Výchovným zpravodajem může být třeba bývalý vedoucí oddílu - nemusí to být vždy aktivní činovník střediska. Nebo šikovný vůdce oddílu, který se připravuje na předání své funkce. Možná už někoho takového máte, jen ho nenazýváte výchovným zpravodajem. Nebo výchovného zpravodaje máte, ale není moc aktivní. Ať tak či tak, nabídněte mu účast na Celostátním setkání výchovných zpravodajů - tam může načerpat vhodnou inspiraci a potkat spoustu lidí, kteří mu pomůžou odstartovat (či oživit) svoji práci. 

SeVýZ proběhne druhý zářijový víkend (10. - 12. 9.) na Kaprálově mlýně u Brna. Místa se postupně zaplňují, tak s přihlášením neotálejte! 

Co dělají výchovní zpravodajové a výchovné zpravodajky ve střediscích? 

  • Pomáhají oddílům rozvíjet skautské hodnoty ukotvené ve slibu a zákonu.
  • Věnují se oddílovým vedoucím a podporují je v uplatňování skautské výchovné metody v celé šíři jejího spektra.
  • Posilují samostatnost a odpovědnost skautů a skautek podporou důsledného uplatňování družinového systému. Podílejí se například na přípravě rádců realizací rádcovských kurzů.
  • Pomáhají nastavit oddíly tak, aby se přirozeně dělila a postupně předávala odpovědnost a vedoucí oddílů si tak postupně připravovali své nástupce.
  • Mají přehled o aktuálních trendech a diskusních tématech - třeba o tom, proč není vhodné používat nástroje vnější motivace (odměny a tresty) a jak podpořit práci s motivací vnitřní.
  • Podporují spolupráci oddílů tak, aby se odrostlá vlčata a světlušky ke skautům těšili a neodcházeli.
  • Pomáhají vyvážit koedukovanou a nekoedukovanou činnost, aby si kluci a holky nepřišli cizí a přece měli prostor si zažít čistě chlapecké či dívčí dobrodružství.

A co na okrese či kraji? 

  • Na okresech a krajích propojují oddíly a vytvářejí prostor pro společné setkávání, sdílení zkušeností a průběžné vzdělávání činovníků.
  • Nabízejí okresní rádcovské kurzy, dávají impulzy pro vznik dalších (i kvalifikačních) kurzů. Podporují činnost výchovných zpravodajů ve střediscích a jejich vzájemné sdílení. 

Více o činnosti výchovných zpravodajů se dočteš v příslušné sekci na Křižovatce. Zejména doporučujeme Popis činnosti výchovného zpravodaje na středisku a na okrese/kraji

Jaroslav Petřík - Australan 
Koordinátor výchovných zpravodajů 
australan@skaut.cz 

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 294x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu