....

Chyba na stránce: Náčelnictvo schválilo novelu Řádu pro vzdělávání. Přináší důležité změny pro vzdělavatele i zájemce o vzdělávání - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/organizace/vzdelavani/odbor-vzdelavani/5610-nacelnictvo-schvalilo-zasadni-novelu-radu-pro-vzdelavani-prinasi-dulezite-zmeny-pro-vzdelavatele-i-zajemce-o-vzdelavani?tl=comments"

ODBOR PRO VZDĚLÁVÁNÍ

 

Odbor pro vzdělávání (OVČIN) je poradním orgánem zpravodaje VRJ pro vzdělávání. Kromě toho zpravidla zastřešuje i některé vzdělávací projekty, jako jsou revize kvalifikačního systému, vytváření metodik, vývoj nových vzdělávacích nástrojů apod. a podílí se na organizaci celostátního setkání vzdělavatelů - Ústřední lesní školy.

Náčelnictvo schválilo novelu Řádu pro vzdělávání. Přináší důležité změny pro vzdělavatele i zájemce o vzdělávání

Náčelnictvo schválilo novelu Řádu pro vzdělávání činovnic a činovníků (dále ŘVČČJ).

Mezi nejvýznamnější změny v ŘVČČJ patří:

  • Změny v pravidlech pro zkušební komise čekatelské zkoušky

Změna byla motivována snahou o usnadnění pořádání čekatelských zkoušek, a tím pádem o navyšování jejich nedostatečných kapacit. Pravidla pro zkušební komise vůdcovských zkoušek se nemění.

Nová pravidla umožňují na čekatelských zkouškách alternovat jakoukoliv odbornou činovnickou kvalifikaci (dále OČK) kvalifikací instruktorskou (dále IK) za předpokladu, že se držitel IK na příslušnou roli ve zkušební komisi pečlivě připraví a bude své působení konzultovat s předsedou zkušební komise (jenž je za celou zkoušku odpovědný).

Na rozdíl od předchozího stavu, kdy musela být ve zkušební komisi čekatelské zkoušky povinně zastoupena OČK organizace, OČK právo, OČK hospodaření a OČK zdravověda (všechny alespoň v nižším stupni), je nově nastaveno pravidlo, že musí být zastoupeno vždy alespoň jedno OČK ze všech pěti níže uvedených skupin (jež však může být, jak bylo uvedeno výše, alternováno IK):

1) OČK hospodaření, OČK organizace, OČK právo (vše alespoň v nižším stupni)
2) OČK metodika, OČK myšlenkové základy a historie skautingu, OČK vedení oddílu
3) OČK pedagogika, OČK psychologie, OČK vedení oddílu
4) OČK táboření a bezpečnost, OČK metodika, OČK vedení oddílu
5) OČK zdravověda (alespoň v nižším stupni), OČK táboření a bezpečnost

Za změnou stojí mj. úvaha, že nejen oblasti hospodaření, organizace, práva a zdravovědy jsou pro čekatele důležité a ideální je, pakliže jsou v komisi čekatelské zkoušky zastoupena kvůli oborové odbornosti všechna OČK (obdobně jako u vůdcovské zkoušky).

Bez ohledu na konkrétní zastoupení jednotlivých OČK v komisi je tato komise povinna zodpovědně ověřit čekatelskou zkoušku v celém rozsahu.
Minimální počet členů zkušební komise čekatelské zkoušky se také nemění.

  • Uchazeči starší 21 let, u nichž je na základě dosavadního výchovného působení předpoklad, že splní cíl vůdcovské zkoušky (jak ho definuje ŘVČČJ, článek 79) a předpoklad úspěšného samostatného působení ve funkci vedoucího oddílu, mohou skládat vůdcovskou zkoušku bez předchozího složení čekatelské zkoušky.

V tom případě zkušební komise vůdcovské zkoušky ověří navíc vybraná kritéria čekatelské zkoušky, s nimiž vůdcovská zkouška dále nepracuje (tím bude zajištěno, že uchazeč bude přezkoušen ze všeho potřebného obsahu čekatelské i vůdcovské zkoušky).

Více informací o tzv. rozdílové zkoušce ČZ/VZ najdete zde.

Možnost rozdílové zkoušky ČZ/VZ existovala (a byla využívána) už dříve, byla však podmíněna výjimkou zpravodaje VRJ pro vzdělávání, kterážto povinnost nyní odpadá, jelikož pravidla pro zájemce o zkoušku nově kodifikuje ŘVČČJ.

  • Vstupní podmínky pro uchazeče o instruktorskou kvalifikaci byly upraveny v závislosti na již dříve schváleném kompetenčním profilu instruktora a běžné praxe I(L)Š.

  • Ve zcela výjimečných situacích může VRJ udělit instruktorskou kvalifikaci bez absolvence instruktorské (lesní) školy osobě dlouhodobě působící coby vzdělavatel v rámci výchovných a vzdělávacích akcí Junáka - českého skauta nebo která je obecně uznávaným odborníkem v oblasti pedagogiky či osobnostního rozvoje.

  • Do Skautského kompetenčního modelu byly přidány nové profily - Vedoucí organizační jednotky, Revizor organizační jednotky a Hospodář organizační jednotky. Skautským kompetenční model je tedy dokončen v celém plánovaném rozsahu.

Novelizovaný ŘVČČJ najdete ke stažení ve Spisovně.
Novela byla schválena 17. dubna 2021 a účinnosti nabývá 1. května 2021.

V případě dotazů pište na email vzdelavani@skaut.cz.

Michal Peroutka - Pérák
koordinátor vzdělávání

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 815x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu