....

Chyba na stránce: Přehled změn pravidel skautského vzdělávání pro rok 2021, během epidemie koronaviru a po ní - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/organizace/vzdelavani/5441-prehled-zmen-pravidel-skautskeho-vzdelavani-pro-rok-2021-behem-epidemie-koronaviru-a-po-ni"

Vzdělávání

Přehled změn pravidel skautského vzdělávání pro rok 2021, během epidemie koronaviru a po ní

V souvislosti s přetrvávajícími epidemickými omezeními, která i v dohledné době budou ovlivňovat možnosti naší činnosti, upravujeme podmínky pro skautské vzdělávání. V roce 2021 je tak možné využívat výrazných zjednodušení při pořádání kurzů a zkoušek.

Jsme si vědomi toho, že i v roce 2021 bude naši činnost ovlivňovat koronavirová situace. Vzdělávání se to týká zvlášť významně, protože zpravidla představuje setkávání lidí z různých částí země, spojené nejen s cestováním ale také se společným stravováním a přespáváním.

Doporučujeme vzdělávacím týmům, aby prezenční setkávání kurzů plánovaly nejdříve na duben 2021. Doufáme, že do té doby bude situace alespoň trochu stabilizovaná a předvídatelná.

Současně podporujeme online formy vzdělávání, kde je to jen trochu možné.

Situace kolem kapacit skautského vzdělávání si žádá, abychom se pokusili v roce 2021 uspořádat celou řadu kurzů. Žádáme vzdělávací týmy, aby se i v tomto roce snažily kurzy naplánovat a uskutečnit, byť prezenční setkání doporučujeme nejdříve v dubnu. Na začátek roku 2021 připravujeme podrobnější informace k tomu, jak na tom s kapacitami kurzů jsme a jak chceme situaci dál řešit.

Výkonná rada je přesvědčena o tom, že vzdělavatelky a vzdělavatelé dlouhodobě připravují skautské kurzy a zkoušky velmi zodpovědně a že i v současné situaci budou hledat ta nejlepší možná řešení. S tímto vědomím přistupuje k dočasným ulehčením běžných pravidel, bez obavy z podstatného dopadu na kvalitu skautského vzdělávání. Úpravou pravidel vzdělávání se snažíme umožnit hledání alternativních cest a řešení.

Výkonná rada si velmi váží mimořádného nasazení vzdělavatelek a vzdělavatelů během epidemie a za jejich přístup jim děkuje!


Filip Hlavinka - Mukóki

zpravodaj pro vzdělávání

Josef Výprachtický - José
starosta

Úprava a výklad podmínek pro skautské vzdělávání

Prodloužení termínů pro dokončení a obnovu kvalifikací

  • Uchazeči o skautské kvalifikace (čekatelská zkouška, vůdcovská zkouška, aj.), kterým do 30. 6. 2021 končí lhůta 18 měsíců pro doplnění nebo opravu zkoušek, mohou požádat o prodloužení lhůty o 6 měsíců na vzdelavani@skaut.cz.
  • Držitelům Oprávnění k výkonu funkce zdravotníka, s platností končící kdykoli v průběhu roku 2021, se prodlužuje platnost tohoto oprávnění o jeden rok. Obdobně se o rok prodlužuje také nejzazší termín pro absolvování Doškolovacího zdravotnického kurzu.
  • Těm držitelům Oprávnění, kterým byla platnost prodloužena již z roku 2020 do roku 2021, se prodlužuje platnost o další rok, tedy do roku 2022. Obdobně se o rok prodlužuje také nejzazší termín pro absolvování Doškolovacího zdravotnického kurzu.
  • Držitelé Oprávnění k výkonu funkce zdravotníka si v roce 2021 mohou toto Oprávnění prodloužit vedle standardních doškolovacích kurzů také na online zdravotnických doškolovacích kurzech. Pro rok 2021 je takové prodloužení doporučené, nikoli ale povinné (viz výše).
  • Doškolovacích zdravotnických kurzů se budou moci účastnit i ti, kdo absolvovali zdravotnický kurz před více než 6 lety a dále si neprodlužovali Oprávnění k výkonu funkce zdravotníka. Tedy ti, kdo nesplňují maximálně 6-letou časovou podmínku od účasti na zdravotnickém kurzu či posledního doškolení. I tito úspěšní absolventi doškolovacího kurzu budou mít standardně prodloužené Oprávnění k výkonu funkce zdravotníka na další 4 roky, (tedy i po ukončení epidemických výjimek z pravidel).
  • Pro tábory v roce 2021 bude možné využívat kvalifikace Zdravotníka zotavovacích akcí i v případě, že tato kvalifikace byla získána v minulosti a nebyla obnovována doškoleními ve stanovených termínech. Držitelům starších kvalifikací Zdravotníka doporučujeme absolvovat před výkonem této funkce doškolovací kurz.
  • Dále bude možné pro tábory v roce 2021 využívat obdobné zdravotnické kvalifikace, prokazatelně získané u jiných organizací než u Junáka - českého skauta, a to i v případě, že tyto organizace nemají kurzy akreditované.
  • Garanti zdravotnických kurzů, kterým končí platnost příslušného osvědčení pro garantování zdravotnického kurzu (a doškolovacího kurzu) kdykoli v průběhu roku 2021, si mohou osvědčení prodloužit na doškolení garantů zdravotnických kurzů. Pokud by nebylo možné takové doškolení realizovat prezenčně, proběhne v online podobě.

Úpravy formátů vzdělávacích akcí

  • Týmy vzdělávacích akcí a zkušební komise mají i ve změněných podmínkách usilovat o kvalitní vzdělávání a zodpovědně posuzovat, komu udělí kvalifikaci.
  • Všechny čekatelské a vůdcovské kurzy (lesní i nelesní), pořádané kdykoli během roku 2021, mohou nahradit svá setkání distančními formami komunikace a vzdělávání.
    • Je možné takto nahradit dílčí setkání i kurz jako celek.
    • Samostatné čekatelské či vůdcovské zkoušky lze v případě nutnosti realizovat i pouze dálkovými formami komunikace.
    • Týmy, které k takovým změnám přistoupí, o tom s předstihem informují sekci vzdělávání Kanceláře ústředí e-mailovou zprávou na vzdelavani@skaut.cz. Není nutné za tím účelem vypracovávat nové projekty u akcí, které již mají projekty schválené. O reálné podobě kurzu budou týmy informovat také v závěrečné zprávě.
    • Týmy, které k takovým změnám přistoupí, mají nahradit bezprostřední setkávání alespoň opakovanou distanční komunikací s uchazeči o kvalifikace (telefonáty, videohovory, apod.) a komunikací se střediskem uchazeče.
    • Doporučujeme, aby týmy usilovaly alespoň o jedno prezenční setkání.
  • Všechny lesní kurzy a školy (kvalifikační i nekvalifikační), pořádané kdykoli během roku 2021, mohou nahradit svá setkávání obdobně, jak je uvedeno výše u čekatelských a vůdcovských kurzů, nebo mohou změnit počet původně plánovaných setkání, a to i po nahlášení akce ve skautISu.
      • V případě, že by lesní akce rušily týdenní (a delší) části svých kurzů (hlavní běhy), nebo je nahrazovaly distančním vzděláváním, nemusí přepracovávat podané projekty, ale pouze to e-mailem oznámí navzdelavani@skaut.cz. Ročník akce, která zruší prezenční hlavní běh, nebude považována za “lesní” typ akce. Např. tradiční Čekatelský lesní kurz Perspektiva se pro tento ročník stane Čekatelským kurzem Perspektiva. Výše dotací bude v takovém případě upravena individuálně. Zároveň spíše nepředpokládáme, že takové změny bude epidemická situace v létě 2021 vyžadovat.
  • Kurzy střediskového minima, pořádané kdykoli během roku 2021, mohou zcela nahradit svá setkávání distančními formami komunikace a vzdělávání.
      • I v distančních formách komunikace je třeba zachovat prostor pro sdílení zkušeností mezi účastníky a také pro individuální konzultace.
      • I zde doporučujeme usilovat alespoň o jedno prezenční setkání, pokud to bude možné.
      • Konkrétní podobu upraveného formátu kurzu je třeba konzultovat s koordinátorkou vzdělávání hospodářských a organizačních činovníků na e-mailu strediskove-minimum@skaut.cz.
  • Zdravotnické kurzy mohou prezenční setkání částečně nahradit online vzděláváním. Tuto možnost doporučujeme organizátorům zdravotnických kurzů konzultovat na e-mailu vzdelavani@skaut.cz. Jde mj. o aktuální podmínky ze strany ministerstva, u kterého máme pro zdravotnické kurzy akreditaci. V každém případě nebude možné zdravotnický kurz nahradit online formou celý. Praktická část kurzu a ověřování bude muset probíhat prezenčně. 
    • Organizátorům zdravotnických kurzů doporučujeme, aby online výuku plánovali už na první čtvrtletí roku 2021. Od dubna dál aby pak plánovali dokončování kurzů prezenčně (s výukou praxe a ověřováním)
    • Doškolovací zdravotnické kurzy bude možné v roce 2021 pořádat zcela online, pod vedením příslušných garantů. Praktická část Doškolovacího zdravotnického kurzu může být v takovém případě nahrazena online instruktáží. Záměr online doškolovacího kurzu doporučujeme předem konzultovat na e-mailu vzdelavani@skaut.cz.
  • Vzdělávací akce spojené s kvalifikacemi pro vodáckou činnost, pořádané kdykoli během roku 2021, mohou částečně nahradit svá setkání distančními formami komunikace a vzdělávání.
    • Konkrétní podobu upraveného formátu kurzu je nezbytné konzultovat s Hlavním kapitanátem vodních skautů na e-mailu mustek@hkvs.cz.

Je nezbytné, aby všechny vzdělávací akce, pořádané kdykoli během roku 2021 v nějaké alternativní podobě, konzultovaly konečnou podobu se sekcí vzdělávání Kanceláře ústředí na e-mailu vzdelavani@skaut.cz.

Všechny vzdělávací akce pořádané kdykoli v průběhu roku 2021, se mohou konat také ve zcela standardní formě, pokud to umožní epidemické podmínky.

Umožnění a uznání zcela distančních forem skautského vzdělávání není v rozporu s Řádem pro vzdělávání činovnic a činovníků. Ve výjimečné situaci je to cesta, jak umožnit vzdělávání a získávání kvalifikací. VRJ je přesvědčena, že vzdělavatelky a vzdělavatelé i za těchto okolností budou kompenzovat nemožnost osobních setkání dálkovou komunikací, protože vždy usilují o kvalitní vzdělávání a pečlivé ověřování při udělování kvalifikací. Současně VRJ předpokládá, že když to situace umožní, vzdělavatelé a vzdělavatelky budou usilovat alespoň o dílčí prezenční setkání za dodržování bezpečnostních opatření.

Úprava obsahu čekatelské zkoušky

  • U ČZ, pořádaných kdykoli během roku 2021, může být nutná podmínka z obsahu čekatelské zkoušky - organizace vícedenní akce - zahrnuta pouze v teoretické podobě.
    • Rozhodnutí o tom, zda bude tato podmínka naplňována pouze teoreticky, nebo bude vyžadovaná praktická realizace, je v kompetenci předsedů jednotlivých zkušebních komisí.
    • Komise či kurz, který upustí od praktické realizace výpravy, promyslí alternativní ověření kritérií čekatelské zkoušky navázaných právě na výpravu.
    • Komise či kurz, který upustí od praktické realizace výpravy, může svým účastníkům nabídnout zhodnocení zprávy o výpravě někdy v budoucnu, až ji bude možné realizovat. Jako nabídku zpětné vazby, nikoli podmínku ukončení zkoušky.

    Úprava pravidel pro sestavování komisí k čekatelským zkouškám

    • Zkušební komise pro čekatelské zkoušky, pořádané kdykoli během roku 2021, může e-mailem na vzdelavani@skaut.cz požádat o výjimku z kvalifikačních nároků na členy komise. Žádost o výjimku bude posuzovaná individuálně.
      • Výjimka bude udělena pro takové komise, které budou nejméně tříčlenné (předseda a nejméně další dva členové).
      • Každý z těchto tří členů musí mít buď IK nebo OČK (alespoň nižší stupeň) a současně se každý z těchto členů komise v minulosti alespoň jednou podílel na ověřování ČZ jako člen zkušební komise (podle záznamů ve skautISu či v hlášeních zkušební komise).
      • OČK těchto členů komise mohou být libovolná, ale musí se vzájemně lišit.
      • I takto složená komise má za úkol zodpovědně ověřit ČZ v plném rozsahu.

      Uvedené zjednodušení bude platit po celý rok, aby se dalo dobře plánovat, v jakém složení týmy a komise zrealizují kurzy a zkoušky. Bude-li to možné, doporučujeme širší zastoupení různých OČK než to minimální.

    Úprava pravidel pro sestavování komisí k vůdcovským zkouškám

      • Zkušební komise pro vůdcovské zkoušky, pořádané kdykoli během roku 2021, může e-mailem na vzdelavani@skaut.cz požádat o výjimku z kvalifikačních nároků na členy komise. Žádost o výjimku bude posuzovaná individuálně.
          • Předseda zkušební komise musí mít standardní oprávnění pro předsedy komisí VZ.
          • Komise musí mít nejméně čtyři další členy, kteří mají IK nebo OČK a v minulosti se prokazatelně nejméně jednou podíleli na ověřování u VZ jako člen zkušební komise (podle záznamů ve skautISu či v hlášeních zkušební komise).
          • V komisi musí být obsaženy OČK, tak, aby vždy byla zastoupena alespoň jedno OČK ze skupiny. Skupiny OČK jsou následující:
            • OČK hospodaření, OČK organizace, OČK právo 
            • OČK metodika, OČK myšlenkové základy a historie skautingu
            • OČK pedagogika, OČK psychologie
            • OČK táboření a bezpečnost, OČK vedení oddílu.
          • V žádosti musí být popsáno, kdo v komisi bude ověřovat kritéria VZ příslušná k OČK, které není v komisi zastoupeno. Uvedou se předpoklady člena komise k takovému posuzování (např. civilní vzdělání a praxe), aby mohly být v rámci žádosti o výjimku posouzené.
        Tato výjimka bude udělována pro 1. pololetí 2021. Předpokládáme, že během 1. pololetí 2021 se tato možnost stane standardní součástí Řádu pro vzdělávání. Tím pádem výjimka nadále nebude potřeba a bude možné, za daných podmínek, rovnou skládat vůdcovskou zkoušku a odpovídající části zkoušky čekatelské současně.

    Podpora vzdělavatelkám a vzdělavatelům

    Podpora pro dálkové vzdělávání

    Možnost skládat čekatelskou zkoušku a vůdcovskou zkoušku současně
      • Zájemci o skautské kvalifikace, kterým je alespoň 21 let a kteří aktivně působí v oddílech nejméně poslední dva roky, mohou požádat o výjimku, aby mohli skládat ČZ a VZ současně.
        • Z ČZ se ověří pouze ty části, které nejsou dále zahrnuty ve VZ. Zkušební komise mají k dispozici k takovému ověřování metodický materiál
        • O výjimku lze požádat zpravodaje VRJ pro vzdělávání na e-mailu vzdelavani@skaut.cz a dále je třeba se domluvit s příslušným kurzem nebo komisí, zda s tímto ověřováním souhlasí.
            • Pro dálkové online vzdělávání doporučujeme základní metodický přehled.
            • Materiály a náměty ke vzdělávání (nejen online) mohou týmy vzdělávacích akcí sdílet také na platformě Kurzy kurzům
            • Týmům vzdělávacích akcí i jednotlivým vzdělavatelům je umožněn přístup také k online materiálům (včetně videí) pro vzdělavatele Slovenského skautingu v databázi Vzdelávacia knižnica. Vzdělavatelé a vzdělavatelky z Junáka - českého skauta získají odkaz ke knižnici po vyžádání na e-mailu kurzykurzum@skaut.cz.  
              • Obě databáze jsou k dispozici vzdělavatelům, nikoli zájemcům o vzdělávání. Vzdělavatelé mohou materiály stáhnout a k účastníkům šířit s vlastním komentářem. U všech takto převzatých matriálů uvádějme původní autory, případně týmy, které stojí za jejich vznikem.
            • Kancelář ústředí je připravena pomáhat týmům vzdělávacích akcí s potřebnými změnami v administrativě vzdělávacích akcí. 
            • VRJ si je vědoma toho, že v realizaci vzdělávacích akcí se mohou vyskytnout faktory, které ovlivní hospodaření kurzů (např. zaplacené zálohy za nevyužité základny, náklady na dezinfekci prostor, vyšší cestovní náklady v případě změny základen, a další). Kancelář ústředí je připravena pomáhat s řešením obdobných změn a komplikací individuálně - podle situace jednotlivých kurzů.
            • Vzdělávací týmy mohou veškeré komplikace a případné nejasnosti konzultovat na na e-mailu vzdelavani@skaut.cz.


        Michal Peroutka - Pérák
        koordinátor vzdělávání

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1941x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

1 Názor
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu