....

Chyba na stránce: Náčelnictvo na konec června vyhlásilo hlasování o změně Stanov. Proč? - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/organizace/ustredi/valny-snem/5184-nacelnictvo-na-konec-cervna-vyhlasilo-hlasovani-o-zmene-stanov-proc-je-to-potreba-a-kde-se-dozvedet-vic"

Náčelnictvo na konec června vyhlásilo hlasování o změně Stanov. Proč?

Náčelnictvo na konec června vyhlásilo hlasování o změně Stanov. Proč?

Na konci března se měl konat Valný sněm v Jindřichově Hradci, ale epidemie koronaviru způsobila přesun jeho termínu na 18. až 20. září 2020. Přestože se aktuálně epidemiologická situace zlepšuje a přípravy řádného sněmu naplno pokračují, je třeba se připravit i na případné budoucí zhoršení. Tedy situaci, kdy by ani v posunutém termínu nebylo možné Sněm konat. Proto Náčelnictvo vyhlásilo mimořádné hlasování o dodatku Stanov, který by takovou situaci pomohl vyřešit.

AKTUALIZOVÁNO 23.6.2020 - užitečné odkazy a informace:

Hlasování probíhá v termínu 25. června 9:00 až 29. června 23:00 na adrese zmenastanov.skaut.cz

Co dovolují naše Stanovy a proč je potřeba něco měnit?

V souladu se Stanovami Junáka - českého skauta se řádný Valný sněm koná typicky jednou za tři roky, nejpozději však do 42 měsíců od posledního Sněmu (čl. 110 Stanov). V minulosti zcela běžná věc, se kterou počítají organizační jednotky i členové napříč celou organizací a těší se na ní více na 600 delegátů a dobrovolníků. Letos nám však epidemie koronaviru ukazuje, že zaběhlé pořádky se mohou nečekaně a velmi rychle změnit.

Jsme rádi, že se aktuálně epidemiologická situace zlepšuje, obnovuje se skautská činnost, chystáme se na letní tábory, a stejně tak mohou pokračovat přípravy plnohodnotného řádného Valného sněmu v září v Jindřichově Hradci. Jenže nyní si nikdo nemůže být jist, jestli se zlepšující situace na podzim opět razantně nezhorší, a nebudeme okolnostmi nuceni chystaný sněm zrušit. Jenže tím by se celá organizace dostala do situace, kdy bychom měli dle současných Stanov povinnost řádný Sněm uspořádat, ale zároveň to nebylo reálně možné.

Proto se ústřední orgány touto situací poslední týdny a měsíce intenzivně zabývaly a hledaly vhodné řešení. A v sobotu 6. června Náčelnictvo na svém jednání schválilo vyhlášení hlasování o mimořádném dodatku Stanov, který nám tuto situaci pomůže případně dobře zvládnout.

Kdo a o čem by měl hlasovat?

Náčelnictvo připravilo změnu Stanov, která v případě nutnosti umožní situaci vyřešit. Jde o zcela mimořádný krok v podobě hlasování o dodatku dnešních Stanov. K aktuálnímu textu Stanov by byl doplněn samostatný dodatek, který dovolí konání Sněmu později a umožní provedení voleb do všech ústředních orgánů nejpozději během října 2020. A tak vyřeší situaci, kdy by v září plnohodnotný Valný sněm s osobním setkáním delegátů nebyl možný.

Takové hlasování konané prostředky vzdálené komunikace (tedy např. elektronické hlasování přes skautIS) je dle čl. 112 Stanov již nyní možné (zatímco samotné volby do ústředních orgánů prostředky vzdálené komunikace prozatím možné nejsou). Budou se ho účastnit všichni delegáti, kteří jsou zvoleni za delegáty chystaného řádného Valného sněmu 2020.
Náčelnictvo svým usnesením vyhlásilo hlasování o návrhu změny Stanov v níže uvedeném znění a zadalo Výkonné radě, aby zajistila realizaci tohoto hlasování pokud možno do 30. června 2020.

Text navrhované změny Stanov

Stanovy spolku Junák – český skaut, z. s. schválené XIV. Valným sněmem Junáka v Litomyšli dne 29. 3. 2014 se z důvodu krize vyvolané epidemií COVID-19 doplňují o tento přechodný dodatek:

Přechodný dodatek č. 1 Stanov spolku Junák – český skaut, z. s.

(I) Pokud se z důvodu epidemie nemoci COVID-19 a souvisejících zdravotních rizik nepodaří do 26. 9. 2020 uskutečnit řádný Valný sněm, který by se měl v souladu se čl. 110 konat v roce 2020, pak:

a) Tento Valný sněm se ruší a nahrazuje postupem podle písm. b) až d).

b) Volby ústředních orgánů Junáka ve smyslu čl. 78 budou provedeny v písemné formě nebo s využitím prostředků komunikace na dálku nejpozději do 31. 10. 2020. Volby proběhnou podle Mimořádného volebního řádu pro volby ústředních orgánů Junáka v roce 2020, schváleného Náčelnictvem; přitom ustanovení Hlavy 8. Stanov se použijí přiměřeně.

c) Lhůta podle čl. 110 pro konání příštího řádného Valného sněmu se bude počítat od vyhlášení výsledku voleb podle písm. b).

d) Výkonná rada svolá mimořádný Valný sněm v nejbližším období, kdy bude možné zajistit jeho řádnou přípravu a průběh. Tomuto mimořádnému Valnému sněmu budou mimo jiné předloženy návrhy usnesení předložené pro jednání řádného Valného sněmu v roce 2020.

(II) Po dobu účinnosti tohoto dodatku Stanov a vyžadují-li to okolnosti mající povahu vyšší moci, může Náčelnictvo schválit usnesení i jiným způsobem než uvádí čl. 119, a to způsobem dle čl. 54.

(III) Tento dodatek Stanov vstupuje v účinnost dnem 1. 8. 2020.

 

Sledujte živé vysílání ve čtvrtek večer a dozvíte se víc!

Protože toto hlasování o změně Stanov je zcela mimořádná věc, proběhne ve čtvrtek 11. června 2020 od 20.00 vysílání SkautInfo TV Live. Už nyní se k této události můžete přihlásit na Facebooku nebo také sledovat živě na youtube.com/skautinfo.

V živém vysílání budou zástupci Náčelnictva, Výkonné rady a Rozhodčí a smírčí rady vysvětlovat, proč je z pohledu ústředních orgánů tato změna Stanov nutná, co přesně znamená, a jak dané hlasování proběhne. Během vysílání bude možné pokládat dotazy, které budou odpovídány.

A jak to bude s řádným Sněmem v září?

Na svém sobotním jednání, kromě výše popsaného, také Náčelnictvo schválilo pokračování příprav řádného Sněmu v termínu 18. až 20. září 2020 v Jindřichově Hradci. Sněm se tedy i nadále připravuje a pořadatelé z Jindřichova Hradce se na všechny v září těší. Související provozní informace pro delegáty budeme zveřejňovat nejen v dalších dnech, ale i následně, jak se bude termín akce blíži. Cílem je, aby všichni měli včas potřebné informace. Zároveň je třeba se výše popsaným návrhem změny Stanov připravit i na situaci, že by tento Sněm nakonec v září proběhnout nemohl.

Ondřej Peřina (Jerry)
zpravodaj VRJ pro ICT a organizaci

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2027x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

3 Názory
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu