....

Chyba na stránce: Ekoodbor nabízí zajímavé ekoprogramy pro váš kurz - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/organizace/ustredi/odbory/ekoodbor/1839-ekoodbor-nabizi"

Ekoodbor nabízí zajímavé ekoprogramy pro váš kurz

Ekoodbor nabízí zajímavé ekoprogramy pro váš kurz

Rádi bychom vám nabídli několik zajímavých programů pro váš kurz, které jsou zaměřeny na praktickou ekologii, zážitkové aktivity, poznávání přírody a oddílovou metodiku. Konkrétně vám nabízíme:

Příroda a ekologie v praxi na táboře, kurzu…

Čas: 1-2 hodiny.

Jak udělat šetrný tábor? Na co myslet při přípravě a provozu tábora? Co od nás chtějí normy a co můžeme udělat navíc? Doprava, potraviny, nákupy, trička a další odměny, odpady… Tipy a triky, otázky a odpovědi. Lze rozšířit i o specifika táboření v chráněných oblastech. 

Přírodovědná vycházka do okolí

Čas: 0,5-2 hodiny.

Vycházka po okolí základny. Zaměření záleží na ročním období a přírodních zajímavostech v okolí. Vycházka může být proložená krátkými aktivitami.

Máme plán

Čas: 2,5 hodiny včetně motivační scénky a diskuze po hře.

Prožitkový program přibližující význam, důležitost, a způsob vzniku územního plánu a rolí jednotlivých aktérů a občanů v průběhu. Kudy povede obchvat, kde budou nové rodinné domky a kde průmyslová zóna? Jak se rozhoduje o dalším rozvoji v naší obci? A jakou v tom mám já jako občan roli? Simulační hra “Máme plán” je možnost, jak si vyzkoušet proces tvorby územního plánu a možnosti občanů (a pochopitelně i politické reprezentace) ho ovlivnit a ještě k tomu si zahrát a pobavit se. 

Inspiromat přírodních programů

Čas: 0,5-1 hodina.

Anotované představení zdrojů, ze kterých lze čerpat pro přípravu programů zaměřených na přírodu a ekologii. Doplněné aktivitou na práci se zdroji – příprava programu podle zadaných cílů. 

Metodika k „Příroda kolem nás“

Čas: 1-2 hodiny.

Představení oblasti stezky Příroda kolem nás. Tipy, jak s touto oblastí stezky pracovat, metodické přístupy, které jsou k tomu vhodné. Náměty na programy k bodům stezky.

Krajina jako cibule

Čas: půl dne.

Program s procházkou, při které budeme společně přicházet na to, jak člověk krajinu využívá, na co všechno ji potřebuje a jak tyhle zájmy soupeří mezi sebou navzájem i se zájmy mimolidských bližních. Popřemýšlíme, jak významně a na jak dlouho se v krajině projevují aktivity našich předků a na jak dlouho se v ní asi otisknou naše dnešní rozhodnutí. Kromě seberozvoje účastníků má program sloužit i jako inspirace pro oddílovou činnost.

Hodnota přírody

Čas: 1-2 hodiny.

Jaké jsou různé přístupy člověka k přírodě, jaká mají východiska a důsledky? Program zaměřený na uvědomění si, jak přírodu vnímá účastník kurzu. Rozšířeno o metodický vstup, jak s tématem hodnoty přírody pracovat v oddíle.

Podpora při přípravě programu

Chcete v programu kurzu mít program zaměřený na přírodu a ekologii, environmentální výchovu apod. a vybrané téma nenacházíte ve výčtu výše? Konzultujte s námi.

Máte zájem o realizaci programu na vašem kurzu nebo jinde? Ozvěte Anně Pírko Šlechtové - anna.slechtova@skaut.cz

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1982x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu