....

Chyba na stránce: Nový přehled dokumentů na Křižovatce - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/organizace/komunikace/krizovatka-navody-a-postupy/3693-dokumenty-jak-s-nimi-pracovat-na-krizovatce"

Nový přehled dokumentů na Křižovatce

Nový přehled dokumentů na Křižovatce

Na Křižovatce se nachází velké množství užitečných dokumentů (od metodik přes řády a směrnice až po instantní programy). Dokumenty se obvykle objevují jako přílohy článků. Někdy jsou však součástí tématických stránek nebo se skrývají pod nějakým odkazem. Abychom usnadnili hledání těchto souborů, vytvořili jsme nový ucelený přehled dokumentů, který vám snadno a rychle pomůže najít to, co právě hledáte.

Kde přehed najdete?

Je několik způsobů, jak se k přehledu dokumentů dostat. Stačí si zapamatovat pouze jeden z nich.

Jak to funguje?

V horní části přehledu najdete filtry, pomocí nichž můžete dokumenty prohledávat a filtrovat. Pod nimi se v levé části nachází počet zobrazených souborů / počet souborů odpovídajících požadovanému filtru a v pravé části šipky (< >) umožňující přechod mezi jednotlivými stránkami s výsledky.

Níže pak najdete dva sloupce s výsledky. V levém soupci se nachází 1 - 12 vyhledaných souborů (pokud je výsledků vyhledávání více, můžete přejít na předchozí / další stránku pomocí výše uvedených šipek <>). Po kliknutí na vybraný soubor se v pravém sloupci zobrazí jeho detaily a náhled.

Filtry

Pro nejjednodušší vyhledávání doporučujeme používat Fulltextové vyhledávání. Prochází většinu textu uvedeného u dokumentu a tagy.

  • tagy - zobrazuje tagy přiřazené k jednotlivým dokumentům (ne všechny dokumenty jsou nutně otagovány); při výběru více tagů se zobrazí jen ty soubory, které jsou označeny všemi vybranými tagy
  • typ knihovny - umožňuje výběr ze 3 knihoven (e-knihovna / spisovna / ostatní); e-knihovna většinou obsahuje oficiální materiály publikované ústředím; spisovna obsahuje oficiální řády, směrnice a formuláře; ostatní - dokumenty nahrané uživateli (upozornění: některé materiály nemusí být správně zařazeny)
  • složka souborů - název složky (kategorie), v níž se soubor nachází (každý soubor může být pouze v jedné složce); částečně odpovídá struktuře menu Křižovatky
  • formát - formát souboru (.doc / .xls / .pdf apod.)
  • velikost souboru - velikost souboru v kB; u souborů o velikosti 10 MB  (tj. ⁓ 10 000 kB) a větších se výjimečně nemusí zobrazit náhled dokumentu
  • platnost od - od kdy začíná platnost dokumentu (uvádí se jen u dokumentů ve Spisovně, většina dokumentů nemá uvedenou platnost => aby se správně zobrazily, musí být filtr na 0)
  • platnost do - do kdy je vybraný soubor platný (platí obdobná pravidla jako výše)
  • účinnost - od kdy je vybraný soubor účinný (platí obdobná pravidla jako výše)
  • fulltextové vyhledávání - prohledává název, tagy, popis, autora, id a další podrobnosti dokumentu; TENTO FILTR JE NEJUNIVERZÁLNĚJŠÍ (pozor, není to Google - neumí skloňovat a používat jiné tvary slov než ty, které do něj napíšete)

Poznámky k funkčnosti

Pokud se chcete o dokumentu dozvědět více informací, klikněte na tlačítko "Detail na Křižovatce". V detailu je u některých dokumentů navíc:

  • odkaz na související dokumenty
  • archiv neplatných verzí dokumentu (v případě Spisovny)
  • soubory v alternatviním formátu (.pdf > .doc nebo třeba .pdf > .mobi) - (v případě e-knihovny)

Přehled dokumentů čerpá informace z Křižovatky. Jedná se však o externí službu (Google Tabulky). Veškeré dokumenty jsou načteny opakovaně jednou za 5 minut. Jedndou za 2 hodiny se pak dokumenty z Křižovatky zrcadlí na Google Drive.

Pokud chcete vždy aktuální soubor, stahujte ho přímo z Křižovatky. Soubory na Google Drive si naopak můžete přidat do své složky a mít je vždy po ruce bez hledání.

Správci Křižovatky

Obsah na Křižovatce vytváří především tzv. poskytovatelé informací (kancelář ústředí, odbory a vedoucí jednotlivých projektů a akcí). Zejména na nich záleží, jak budou soubory aktuální, vhodně umístěné a dohledatelné.

Pokud patříte mezi ně, přečtěte si návod Jak pracovat s dokumenty. Zajímat by vás mohl i rozšířený přehled dokumentů doplněný o přímé odkazy na editaci stávajících dokumentů nebo vytvoření dokumentu nového.

Břetislav Krejsa (bretislav.krejsa@skaut.cz)
projektový pracovník pro skautské weby a interní komunikaci

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 4441x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu