....

Chyba na stránce: Nové logo: porota vybrala vítězný návrh - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/organizace/komunikace/693-nove-jednotny-vizualni-styl/2018-nove-logo-porota-vybrala-vitezny-navrh"

Nové logo: porota vybrala vítězný návrh

Nové logo: porota vybrala vítězný návrh

Ve vyzvané soutěži vybrala porota vítězný návrh nového loga Junáka, její rozhodnutí ještě musí potvrdit Náčelnictvo. Nové logo by se mělo začít používat příští rok, jeho finální podobu autor teprve dopracuje v příštích měsících. Soutěže se zúčastnila tři vybraná grafická studia, každé zaslalo dva návrhy.

Základní a zjednodušená varianta vítězného návrhu. Finální podobu loga ještě autor připraví.

Budeme mít nové logo

Autorem vítězného návrhu je Lumír Kajnar. Porota na jeho logu ocenila, že je vstřícné, hravé a kresebně čisté a zároveň jasně vychází ze současného znaku. Chytře kombinuje lilii, trojlístek i chodského psa tak, aby se celek v praxi snadno používal a nepůsobil archaicky.

Než se nové logo začne používat, musí ještě projít několikaměsíčním procesem. Do Náčelnictva nyní míří návrh usnesení, které vybraný návrh schváluje jako základ, na kterém bude autor ještě pracovat. Připomínkovat mu jej bude Pracovní skupina Náčelnictva pro jednotný vizuální styl (Pracovní skupina). Změnit by se mimo jiné mohla složitost kresby a množství barev loga.

Znak a jeho podobnost vítěznému návrhu.

Kromě loga se vítěz také zavázal vypracovat návrh jednotného vizuálního stylu, tedy soubor pravidel pro práci s písmem, fotkami, barvami atd. Ten bude v příštích měsících vytvářet s Pracovní skupinou. Používání vizuálního stylu by měly všem skautům usnadnit praktické pomůcky.

Návrh jednotného vizuálního stylu bude mimo jiné přesně vymezovat, kdy by se mělo použít nové logo a kdy znak. Po novém logu by se mělo sáhnout ve většině případů, současný znak by se měl nadále používat na tradičních místech jako jsou vlajky, nebo odznaky.

Logo bude obsahovat slovní značku „skaut“, celý název organizace lze v případě potřeby kdykoli uvést v textu. Volba slovní zkačky odpovídá koncepci externí komunikace, kterou schválila Výkonná rada.

Soutěž zastřešila Unie grafického designu

Soutěž vypsal Junák na začátku července po několika letech příprav. Cílem bylo především vytvoření takového loga, které až na vyjímky nahradí současné logo i znak tak, aby Junák působil jednotně. Z toho důvodu mělo také ze znaku vycházet. Podrobnější důvody ke změně si lze přečíst ve článku z ledna tohoto roku.

 

Současný znak a logo.

 

Různé barevné podoby vítězného loga ve dvou variantách složitosti.

V soutěžní porotě zasedli zástupci Junáka a Unie grafického designu. Za Junák to byli náčelní Eva Měřínská, náčelník Marek Baláš (Čiča), starosta Josef Výprachtický (José), členka Náčelnictva a akademická malířka Michala Rocmanová (Káča), zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti Petr Vaněk (Permi), ředitel Tiskového a distribučního centra Tomáš Slavík (Fred), šéfredaktorka Skautingu Kateřina Šmajzrová (Káťa), vedoucí pracovní skupiny Jan Dočekal (Lupen), předseda duchovního odboru Jiří Zajíc (Edy) a autor tohoto textu a člen pracovní skupiny Šimon Trlifaj (Šošon). Za Unii Grafického designu v porotě zasedl ředitel grafického studia Kafka Design Ondřej Kafka a člen Unie grafického designu Michal Kotyza.

Jednání poroty i přípravu soutěže řídil Jan Dočekal (Lupen). Ondřej Kafka z Unie grafického designu pomáhal s formulací zadání a komunikací se studii. I díky němu a záštitě Unie se podařilo oslovit profesionální grafická studia a soutěži dodat váhu.

Tři soutěžící

Lumír Kajnar je uznávaným českým grafikem. V minulosti zpracoval například logo a vizuální styl České pojišťovny, České rugbyové unie, nebo Univerzity Tomáše Bati. Jeho grafické portfolio si lze prohlédnout na www.lumirkajnar.cz.

Kromě Lumíra Kajnara se soutěže zúčastnila také studia Toman Graphic Design a ReDesign. Všechni odevzdali návrhy včas a podle pravidel soutěže. Kajnarův druhý návrh se během rozhodování dostal spolu s jeho vítězným návrhem do užšího výběru.

Všechny soutěžní návrhy jsou chráněny autorskými právy a nelze je bez souhlasu šířit – nad rámec informování o výsledku soutěže –, upravovat a používat. Prezentace všech soutěžních prací si lze stáhnout zde v pdf.

Pokud chceš sledovat dění okolo loga podrobněji, připoj se do skupiny na Facebooku.

Ostatní návrhy

Druhý návrh Lumíra Kajnara

 

Návrhy studia Toman Graphic Design

 

Návrhy studia ReDesign

 

Šimon Trlifaj (Šošon)
člen Pracovní skupiny Náčelnictva pro jednotný vizuální styl

 

 

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 14376x

Práce s článkem

22
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

68 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu