....

Chyba na stránce: Zaposlouchej se do článků ze skautských časopisů - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/organizace/dalsi-instituce/tdc/tdc-casopisy/skauting/5617-po-usi-ve-skautu-duben-2021"

SKAUTING

Metodický časopis pro dospělé v Junáku, kteří se zabývají (nejen) výchovou dětí a dalšími činnostmi, spjatými s chodem oddílů a středisek.

Zaposlouchej se do článků ze skautských časopisů

Buď po uši ve skautu! Vychutnej si články ze skautských časopisů v audiopodobě – kdykoli a kdekoli. Teď už je jedno, jestli nestíháš číst, nechceš plýtvat papírem, nebo ti chodí jiný z časopisů: s tímhle podcastem budeš mít skautské čtení z první ruky. Tentokrát třeba o výsledcích roverského průzkumu, dezinformacích, Ivančeně nebo výchově k všestrannosti nehledě na gender.

 

Poslouchej na svých oblíbených streamovacích službách

Podcast od teď najdeš na:

- Spotify

- Apple Podcasts

- Google Podcasts

- i na Deezeru

Chybí ti nějaká možnost? Dej nám vědět v komentářích!

 

 

Co si můžeš poslechnout nyní?

Celkem jsme načetli 9 článků z aktuálních skautských časopisů.

Modré meče, růžové štětce – o chlapeckém a dívčím dobrodružství

časopis Skauting

Jak se liší vzpomínky na skautská dobrodružství mezi členy čistě chlapeckých a dívčích oddílů? Jak to je v případě koedukovaných oddílů? A liší se vůbec? Zamyšlení Libora Brzobohatého – Bora čte Ondřej Havlíček.

 

Jak se v oddíle může projevit genderová identita
časopis Skauting

Jaký je rozdíl mezi pohlavím a genderovou identitou? Stane se žena ženou momentem, kdy se narodí, nebo až v průběhu dospívání? A jak s tím pracovat v oddíle? Článek socioločky a stand-up komičky Lucie Jarkovské čte Anastasia Čepelova – Žabka. 

Budujeme respektující tým
časopis Skauting
Kvalitní tým je základ kvalitního oddílu, vedoucí se do něj rádi budou vracet a dávat do něj energii. Jak utužit vztahy a zlepšit komunikaci? Tipy od psycholožky Barbory Váchové – Čáry a učitelky na alternativní škole Denisy Raichlové – Motly čte Magdalena Hradecká.

Rovering není v dobré kondici, upozorňují autoři výzkumu
časopis Roverský kmen
O stavu roveringu v Junáku – českém skautu. Mají roveři čas na program pro sebe? Kdy nejčastěji odpadnou od oddílu? Autor rozebírá data, která přinesla závěrečná zpráva o revizi roverského programu a nabízí, co se s tím dá dělat. Článek napsal Vojtěch Kousal – Kousy, načetla Magdaléna Hradecká.

Hudba jako prostor pro relax
časopis Roverský kmen
Co pro tebe znamená hudba? Malé ohlédnutí za historií hudby a výčet funkcí, které dnes pro spoustu z nás má, si můžeš pustit právě teď. Článek Simony Šustrové – Sasanky doplněný o hudební ukázky oblíbené hudby členů Roverského kmene čte Anežka Jakubcová.

Co můžeme dělat proti dezinformacím?
časopis Skautský svět
Čtyři renomovaní experti mluví o boji s dezinformacemi. Pandemie a prostředí sociálních sítích vytvořili dokonalé podmínky pro šíření nebezpečných nepravd. Jak se jim bránit a jak před nimi ochránit i své blízké? S experty mluvil Jakub Ambrozek – Mravenec, čte Anežka Jakubcová.

Jak se hodí skautské zkušenosti ve škole a v nemocnici

časopis Skautský svět

První linie – jak pandemii prožívají naši zdravotníci a učitelé? Dvě skautky popisují své zážitky ze školy a covidového oddělení a reflektují, jak jim v takové situaci pomáhá skautská výchova. O svých zkušenostech píše učitelka Nela Králová a doktorka Anna Kšírová – Soptík, čte Anastasia Čepelova – Žabka.

 

Je to v Pytli: Návrat

časopis Skaut

Je to v Pytli, pravidelná rubrika Ligy lesní moudrosti, tě tentokrát ponouká k tomu, zavzpomínat na minulost u oddílových kronik a rodinných alb. Poslechni si příběh, a zamysli se! Příběh z pera Kateřiny Sadílkové – Ileyawin předčítá Ondřej Havlíček. 

 

Ivančena: kameny svobody nerozboříš

časopis Skaut

Válečná léta dala za vznik řadě skautských hrdinů, kteří v odboji působili jako převaděči, informační či zásobovací spojky. Řada z nich za tuto záslužnou činnost zaplatila vlastním životem. Osud mladých skautů ze Slezska, které těsně před osvobozením v roce 1945 popravilo Gestapo, připomíná mohyla Ivančena.

Příběh hrdinných skautů a Ivančeny sepsala a načetla Bára Trojak – Brambůrka. Celý je připravený jako plakát, který si můžeš ve velikosti A2 stáhnout a vytisknout na skaut.cz/sj/plakaty.

 

Závěrem

S audioprodukcí teprve experimentujeme: zkoušíme hledat vhodné formy a způsoby, jak dostat obsah skautských časopisů dobře do tvých uší. Dej nám prosím zpětnou vazbu, jak se nám to daří, a co bychom měli zlepšit – ideálně rovnou, přímo tady v komentářích. Děkujeme!

 

Za sound design a poskytnutí nahrávacího studia pro některé z nahrávek děkujeme Radiu Proglas.

Za podcastový tým ti přeje příjemný poslech

Lukáš Neuheisl

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 444x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu