....

Chyba na stránce: Fenomén koedukace v Junáku – českém skautu a další témata. Co přinesly dubnové skautské časopisy? - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/organizace/dalsi-instituce/tdc/tdc-casopisy/skauting/5609-dubnove-skautske-casopisy?tl=comments"

SKAUTING

Metodický časopis pro dospělé v Junáku, kteří se zabývají (nejen) výchovou dětí a dalšími činnostmi, spjatými s chodem oddílů a středisek.

Fenomén koedukace v Junáku – českém skautu a další témata. Co přinesly dubnové skautské časopisy?

Přinášíme anotace k jarním časopisům. Využij možnost stáhnout a prolistovat celá čísla na casopisy.skaut.czcasopis.skauting.cz. Do článků ze skautských časopisů se nově můžeš i zaposlouchat! Některé články jsou k dispozici v audiopodobě, ve formě podcastů. Dlavním tématem Skautingu je fenomén koedukace v Junáku a jeho vliv na skautskou výchovu, v dubnovém vydání Skautského světa jsme se podrobněji podívali na fungování Skautského institutu, s rovery se zamyslíme nad tím, jak by měl vypadat rovering po pandemii, téma Skauta je pomoc ostatním. V  doprovodu Světýlka se vydáváme na jarní pole a s časopisem Ben Já Mína a vedoucí Jankou se můžete vydat na výlet. 

Titulní strana

Roverský kmen

V jarním čísle Roverského kmene vypučilo hned několik článků o roveringu. V rámci ankety mohou čtenáři obohatit svůj názor na to, jak by měl vypadat rovering po pandemii. V hlavním článku nabízíme bližší informace o roverském průzkumu a z dílny Roverského odboru přichází nejen sloupek, ale i úvaha o významu hesla „Sloužím". Vzhůru do oblak zavede čtenáře rozhovor s pilotem a zpátky na zem článek o skautském discordu či o tom, jak založit fórum SI. Všechny články můžete také najít na našem webu kmen.skauting.cz.

Prohlédnout nové číslo časopisu

Titulní stranaSvětýlko

Vydej se v doprovodu dubnového Světýlka na jarní pole. Zjisti, co na něm roste, koho na něm můžeš potkat a jak se na něm hospodařilo dříve. S dubnovým Světýlkem se můžeš snadno pustit do plnění vlčka/světýlka chovatel a zahradník nebo pokračovat dalším úkolem kutila. Kromě toho na tebe čeká deskovka na motivy boje svatého Jiří s drakem, návod na výrobu bramborového razítka nebo představení skautského slibu. Ani v dubnovém čísle nechybí další povídka se Syslíkem, tentokráte na online schůzce, úkoly s Lucinkou a Mauglím se zaměřením na dobré skutky a pořádná porce hlavolamů.
 

Prohlédnout nové číslo časopisu

Skaut

Titulní stranaTéma dubnového Skauta je pomoc ostatním a hned v anketě se dozvíš, jak se v některých družinách plní třetí bod skautského zákona. V odborkové rubrice načerpáš inspiraci pro plnění odborky chůva/chůvák a na straně aktivního občanství pak nahlédneš pod pokličku lokálních potravin. V kulinářské rubrice se naučíš připravit šťouchané brambory a pstruha na klacku. Na dalších stranách na tebe pak čeká detektivní případ "sladká stopa" a novinářská výzva "táborový bulvár". Ani v dubnovém čísle nechybí porce her podle časopisu a H.R.A.Družin. A pokud chceš pokročit na své skautské stezce, je pro tebe připravena další porce bodů stezky, tentokrát na téma pomoci ostatním...

Prohlédnout nové číslo časopisu

Titulní stranaSkautský svět

V dubnovém vydání Skautského světa jsme se podrobněji podívali na fungování Skautského institutu. Špalek vedl delší rozhovor s ředitelem institutu Šípkem o sedmi letech jeho vedení institutu i o tom, co institut dělá během pandemie. V anketě se několik skautů a skautek z různých částí republiky podělí o svůj pohled na fungování institutu i na to, jakým tématům by se podle nich mohl věnovat. V dalším z rozhovorů (nejen) o svobodě jsme mluvili s ústavní soudkyní Kateřinou Šimáčkovou mimo jiné i o podílu důvěry v justici na vnímání svobody a demokracie v české společnosti. V rubrice Skautské otazníky odpovídají experti zabývající se oblastí dezinformací na to, co můžeme jako skauti dělat proti jejich šíření.

Skauting

Hlavním tématem dubnového Skautingu je fenomén koedukace v Junáku – českém skautu a jeho vliv na skautskou výchovu. Existuje rozdíl mezi chlapeckým a dívčím dobrodružstvím? Učí se děti v nekoedukovaných oddílech všestrannosti? Může vést společné skautování dívek a chlapců k větší vzájemné ohleduplnosti a respektu? Autoři a autorky z řad skautských vedoucích i odborníků mimo hnutí se ve svých článcích zamýšlí nad specifiky výchovy v chlapeckých, dívčích a koedukovaných oddílech, u srovnávání však nezůstávají. V dubnovém Tématu totiž nehledáme odpověď na to, jestli je pro děti lepší vyrůstat v genderově smíšeném či odděleném kolektivu. Pátráme po tom, jaké prostředí, bez ohledu na to, jestli vedeme kluky nebo holky, pro děti vytvářet a co jim nabízet, aby každý/á dostal/a to, co potřebuje.

Prohlédnout nové číslo časopisu

Titulní stranaBen Já Mína

Ben s Mínou, ostatními dětmi a vedoucí Jankou jedou na výlet! Scházejí se na nádraží a během téměř celého čísla časopisu jedou vlakem. To ale neznamená, že by se nepouštěli do zajímavých úkolů. Právě naopak! Vyzkoušejte s nimi např. počítání peněz, pokus s parním strojem, hledejte nesmysly nebo se dozvídejte o světluškách a vlčatech jakožto skautské skupině, ve které mohou benjamínci pokračovat, až vyrostou.

Metodika k tomu číslu je zdarma ke stažení na: https://benjamina.skaut.cz/metodiky-k-casopisu/

Ben Já Mína a lesní bytosti i některá další starší čísla si můžete jednotlivě. Více informací získáte na: https://benjamina.skaut.cz/prodejny/

Prohlédnout nové číslo časopisu

Staň se hodnotitelem/hodnotitelkou časopisů

Hledáme proto dlouhodobé hodnotitele a hodnotitelky skautských časopisů, kteří si po přečtení časopisu  najdou chvilku na vyplnění krátkého dotazníku a dané číslo pro redakci zhodnotí. Kromě cílených otázek bude prostor i na delší vlastní hodnocení. Může to být časopis určený pro tebe, nebo pro děti ve tvém oddíle. Díky za pomoc!  Jdete do toho?

Pokud tě napadá, co bys na časopisech rád/a vylepšil/a, nebo jaké téma máme zařadit, dej vědět. Díky za zpětnou vazbu!  

Chci dávat časopisům zpětnou vazbu

Potřebujete časopisy přiobjednat?

Přiobjednání není složité. Využijte k objednání stránky send.cz.
 

Přišel časopis všem?

Zkontrolujte, jestli nové číslo časopisu přišlo všem, i vašim nováčkům. Článek na toto téma najdete zde. Pokud tápete, jak správně nastavit zasílání časopisů pro Benjamínky, čtěte tento návod.

Za TDC
Petra Daněčková (Peťule)
 
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 606x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu