....

Chyba na stránce: Roste vaše středisko? Zvažujete nový oddíl? Podívejte se na novou Metodiku k založení oddílu - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/oddil/rizeni-a-organizovani/zalozeni-noveho-oddilu/5355-roste-vase-stredisko-zvazujete-novy-oddil-podivejte-se-na-novou-metodiku-k-zalozeni-oddilu"

ZALOŽENÍ NOVÉHO ODDÍLU

S rostoucí zájmem o skauting, narůstá i členská základna celé organizace. Mnoho oddílu je přeplněných a nemají místo pro nové členy. Objevuje se tak potřeba vzniku nových oddílů, které mohou ulevit přeplněným oddílů nebo také rozšířit skauting na nová místa.

Na této stránce naleznete informace a podporu nejen pro zájemce o založení nového oddílu, ale také organizační jednotky a činovníky a činovnice, které toto téma zajímá.

Pro další podrobnosti si přečtěte tento článek.

 

Roste vaše středisko? Zvažujete nový oddíl? Podívejte se na novou Metodiku k založení oddílu

Dokončili jsme novou metodiku, která odpovídá na otázky všem, co se chystají založit nový oddíl nebo o něm přemýšlí. Nejsi to náhodou i ty?

Metodika tě provede cestou založení oddílu od první rozvahy až do samého začátku fungování nového oddílu. Nečekej žádnou rozsáhlou publikaci se všemi informacemi k vedení oddílu. Některá rozšiřující témata jsme vyřešili odkazy na již zpracované metodiky či další materiály. V sedmi kapitolách nové metodiky se můžeš inspirovat, jak o novém oddíle začít uvažovat, koho oslovit na pomoc, jak vybudovat oddílovou identitu, jak nebýt na vedení sám, jakou oporou ti mohou být rodiče kluků a holek, případně zjistíš i informace k potřebnému skautskému vzdělání a kvalifikaci.

To vše je proloženo praktickými tipy a odkazy na další informační zdroje, které jsme pro rekapitulaci uvedli v poslední části metodiky - Rozcestníku. Šest kapitol je napsáno pro vedoucí, kteří oddíl zakládají nebo to teprve plánují, sedmá kapitola je věnována střediskovým radám. Věříme, že text pomůže jak vedoucím, kteří nad tématem nového oddílu teprve přemýšlejí, tak i těm, kteří ho již prakticky řeší.

Metodika k zakládání nových oddílů

Metodika je dostupná v online verzi zde na Křižovatce. Po ročním pilotním používání v reálně vznikajících oddílech (během skautského roku 2020/21) následně finalizujeme texty do graficky zpracované PDF podoby, která bude navíc i k dispozici ke snadnému stažení.

 >>> celá Metodika k založení oddílu<<<

Přehled jednotlivých kapitol:

Metodika byla napsána ve spolupráci skautských dobrovolníků a dobrovolnic, kteří mají s novými oddíly zkušenost. Velké poděkování patří kolektivu autorů: Lenka Pavlásková, Aleš Jelínek, Jaroslav Petřík, Jakub Schejbal a Martin Hejhal.

Rychlý "tahák" k zakládání nového oddílu

Pro někoho může být metodika obsáhlá a stačil by mu menší tahák s postupem, jak oddíl založit. Pro ty máme zpracovaného Rychlého pomocníka. Ten zakládající provede tím nejdůležitějším pouze v bodech, které si během procesu můžou odškrtávat.

Připomínky z používání v praxi

Pokud během reálného používání metodiky budete mít nějaké užitečné komentáře a připomínky k aktuální webové verzi, můžete je zapsat do online dokumentu nebo nám napsat na sarka.pavlaskova@skaut.cz.

Šárka Pavlásková
koordinátorka projektu zakládání nových oddílů

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 250x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu