....

Chyba na stránce: První kroky k novému oddílu? Inspirujte se tipy a příklady - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/oddil/rizeni-a-organizovani/zalozeni-noveho-oddilu/4817-prvni-kroky-noveho-oddilu"

ZALOŽENÍ NOVÉHO ODDÍLU

S rostoucí zájmem o skauting, narůstá i členská základna celé organizace. Mnoho oddílu je přeplněných a nemají místo pro nové členy. Objevuje se tak potřeba vzniku nových oddílů, které mohou ulevit přeplněným oddílů nebo také rozšířit skauting na nová místa.

Na této stránce naleznete informace a podporu nejen pro zájemce o založení nového oddílu, ale také organizační jednotky a činovníky a činovnice, které toto téma zajímá.

Pro další podrobnosti si přečtěte tento článek.

 

První kroky k novému oddílu? Inspirujte se tipy a příklady

Plánujete založení nového oddílu? Nemůžete přijímat nové členky a členy, nebo si chcete jenom splnit sen a založit skautský oddíl tam, kde doposud žádný nebyl? Máme pro vás pár tipů a příkladů do začátku.

Najděte nejbližší středisko a navažte kontakt

Každý nový oddíl musí nejdříve navázat kontakt s některým ze středisek, nejpravděpodobněji s tím nejbližším. To lze najít na na www.skaut.cz/mapa, nebo na www.mapy.cz po zadání slova „skaut" v možnosti „vyhledat v okolí". Důležité je hned na začátku si vše vyjasnit a dohodnout. Jak bude oddíl pod střediskem fungovat, jak s ním bude komunikovat. A hlavně, co oddíl čeká od střediska a co středisko od nového oddílu. Například pokud už od začátku máte vysoké ambice na vlastní středisko, nezapomeňte to zmínit, můžete se tak předem dohodnout, jak případné oddělení oddílu proběhne. Předejdete tak v budoucnu sporům o majetek. Rozhodně se nevyplatí počáteční komunikaci odbýt, právě díky ní můžete získat cenné rady a kontakty.

Nový oddíl na místě, kde dosud žádný nefungoval?

Nové oddíly vznikají i na místech, kde doposud žádný skautský oddíl nefungoval. Začátky mají mnohdy složité, ale velmi tomu může pomoci, pokud na takových místech zakládá oddíl někdo, kdo si sám skautskou výchovou prošel, nebo sám před lety vedl, či rádcoval. Po přestěhování na menší město nebo vesnici pak zjistí, že tu chybí aktivita pro děti. Skautský oddíl by tak mohl být skvělou možností, která by mohla naplnit poptávku okolí.

Dostatek vedoucích

Na začátku by měli být aspoň dva odhodlaní vedoucí, to je důležitý moment, není vhodné zakládat oddíl jako jednotlivec. Větší tým se může doplňovat, mohou se při akcích střídat a vzájemně se podporovat. V dnešní době je velký luxus, pokud má oddíl například 6 vedoucích, ale myslete na to, že v určitých momentech je to nutnost. Pokud oddíl vedou lidé s vlastní rodinou, je velkým plusem mít kolem sebe větší tým. Při starání o činnost oddílu se mohou střídat podle osobních potřeb. Výhoda většího počtu vedoucích je samozřejmě i u vedení bez rodinných povinností. Obvykle je poměrně náročné sehnat do vedení dostatek lidí, což může vytvářet nejistotu při zakládání oddílu. Proto se nebojte hned na začátku oslovit například rodiče s drobnou pomocí kolem činnosti.

Potřebná kvalifikace a podmínky

Když se spojí váš zápal pro skauting a nadšení dětí i rodičů, máte napůl vyhráno. Nezapomínejte, že každý oddíl musí pro svojí existenci splňovat určité podmínky. Těmi je minimální počet 12 mladších členů, dále vedoucí i zástupce vedoucího musí mít vůdcovskou zkoušku. Na začátku mohou být podmínky kvalifikace pro nové vedoucí oddílů náročné. Proto po dohodě může středisko udělit vyjímku. Ta se uděluje na dobu jednoho roku. V tomto období by se vedoucí měli přihlásit na kurz a kvalifikaci splnit.

Pomoc mentora

Při vzdělávání plnění kvalifikace členů vedení oddílu se může hodit pomoc od střediska v podobě člověka, který bude zastávat funkci mentora, garanta či patrona. Zkrátka někoho, kdo bude nad oddílem držet ochrannou ruku, bude umět poradit, pomoci, povzbudit a nebude přímo spojen s oddílem. Může jím být nějaký oldskaut, vedoucí střediska, jeho zástupce, popř. jiný zasloužilý skaut/skautka. Pro více informací o mentoringu se podívejte zde.


Zakládání nových oddílů je jedno z témat strategie Junáka – českého skauta do roku 2022. Zajímá vás téma a chtěli byste se jakkoliv zapojit, nebo hledáte pomoc při zakládání oddílu? Neváhejte kontaktovat koordinátorku na e-mail: sarka.pavlaskova@skaut.cz.

Šárka Pavlásková
Koordinátorka projektu zakládání nových oddílů

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 522x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu