....

Chyba na stránce: Plánujete další oddílový rok? Vyzkoušejte Semafor, je tu pro vás - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/oddil/rizeni-a-organizovani/semafor/4659-chystate-se-stanovit-priority-dalsiho-oddiloveho-roku-zkuste-pouzit-noveho-pomocnika-semafor"

Semafor je nová možnost, jak hodnotit oddílovou činnost a jak se s oddílovou radou dobře připravit pro plánování. Stojí na stejných principech jako Hodnocení kvality – např. diskuze s celou oddílovou radou, upřímnost k sobě a k oddílu, vytvoření prostoru pro názor každého apod. Vychází také ze stejných rámcových okruhů k hodnocení.

Semafor nevyžaduje zaznamenání výsledků diskuze do SkautISu - a tedy ani neumožňuje (na rozdíl od Hodnocení kvality) porovnání hodnocení za jednotlivé roky, ani nenabízí detailní výstupy hodnocení. Semafor je oproti Hodnocení kvality méně podrobný a návodný v otázkách k prodiskutování. Nabízí však navíc tipy a inspirace, jakým konkrétním způsobem se oddíl může posunout v hodnocených oblastech. Skládá se celkem ze tří částí, které se navzájem doplňují:

1. otázky k diskuzi v týmu oddílové rady
2. záznamový Semafor pro poznámky z diskuze
3. inspirace pro změnu a plánování

Plánujete další oddílový rok? Vyzkoušejte Semafor, je tu pro vás

Stojíte s oddílovou radou na každoroční křižovatce? Přemýšlíte, jak dál pracovat s rádci/rádkyněmi či se stezkami? Jak komunikovat s rodiči, řídit oddílové porady nebo zajistit pojištění majetku? Abyste v tom nezůstali zcela sami, proto vznikl Semafor! Se Semaforem zvládnete pracovat klidně v hamace - bez počítače a internetu - a povídat si s oddílovou radou můžete způsobem a tempem, které vyhovuje právě vám.

O co se jedná?

Semafor se skládá celkem ze tří částí, které se navzájem doplňují:

1. otázky k diskuzi v týmu oddílové rady (s pár inspiracemi, jak oddílovou činnost v konkrétní oblasti posunout)
2. záznamový Semafor pro poznámky z diskuze (slouží k dohodě oddílové rady a k vizualizaci směru, kterým se oddíl chce dál vydat)
3. inspirace pro změnu a plánování (tato část poskytuje zdroje, odkazy na TEDx videa, kontakty na koho se můžete obrátit a další)


Domluvte se s oddílovou radou a vemte Semafor na vaše první setkání. Pomůže vám rozjet debatu a umožní vám dostat se k tématům, o kterých by vás třeba ani nenapadlo se bavit. Na konci diskuze a jako začátek plánování jsou pro vás připraveny inspirace, například jestli a jak přehodnotit bodování v oddíle, jak motivovat členy týmu, jak nastavovat výchovné cíle, jak udělat nábor nebo jak využít h.skauting k hospodaření a mnoho dalších.

Je jen na vás, jak Semafor poprvé vyzkoušíte - zda dle “návodu” na Křižovatce viz níže či podle svého. Jediné podstatné doporučení pro vás je, abyste to pojali pro vás co nejpříjemněji. :)

Jak se vám se Semaforem pracuje?

Semafor běží zatím v pilotní verzi, proto nás zajímá, jak se vám s ním pracuje. Napište nám prosím sem nebo na e-mail kvalita@skaut.cz, pokud máte jakékoli otázky nebo připomínky.

Budeme také rádi, pokud se k nám připojíte na osobní/ skype schůzce 8.10. 2019 v Praze a pomůžete nám Semafor dále vylepšit. V případě zájmu mi prosím napište váš kontakt na e-mail katerina.slavikova@skaut.cz.


Veškeré materiály k Semaforu pro oddíly najdete na www.skaut.cz/semafor.

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2128x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

3 Názory
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace: