....

Chyba na stránce: Semafor pro oddíly - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/oddil/rizeni-a-organizovani/semafor/4576-semafor-pro-oddily"

Semafor je nová možnost, jak hodnotit oddílovou činnost a jak se s oddílovou radou dobře připravit pro plánování. Stojí na stejných principech jako Hodnocení kvality – např. diskuze s celou oddílovou radou, upřímnost k sobě a k oddílu, vytvoření prostoru pro názor každého apod. Vychází také ze stejných rámcových okruhů k hodnocení.

Semafor nevyžaduje zaznamenání výsledků diskuze do SkautISu - a tedy ani neumožňuje (na rozdíl od Hodnocení kvality) porovnání hodnocení za jednotlivé roky, ani nenabízí detailní výstupy hodnocení. Semafor je oproti Hodnocení kvality méně podrobný a návodný v otázkách k prodiskutování. Nabízí však navíc tipy a inspirace, jakým konkrétním způsobem se oddíl může posunout v hodnocených oblastech. Skládá se celkem ze tří částí, které se navzájem doplňují:

1. otázky k diskuzi v týmu oddílové rady
2. záznamový Semafor pro poznámky z diskuze
3. inspirace pro změnu a plánování

Semafor pro oddíly

Prvním krokem hodnocení dosavadní činnosti oddílu je společná diskuze s oddílovou radou nad jednotlivými tématy. Při diskuzi to vše začíná a proto jí věnujte náležitou pozornost. Je na vás, zda budete najednou probírat všech pět oblastí, nebo třeba jen jednu z nich.

Diskusní listy 

Stejně jako u Hodnocení kvality platí při diskuzi nad tématy Semaforu několik doporučení:

  • pozvěte k diskuzi opravdu celou oddílovou radu, ideálně včetně rádců
  • vyhraďte si na diskuzi přiměřený čas a ten nepřekračujte (pokud se na tom výslovně podle aktuální situace se všemi nedohodnete)
  • vytvořte při diskuzi bezpečné prostředí s důvěrou, aby každý bez obav mohl přidat svůj názor
  • dejte prostor vyjádřit se všem
  • vytvořte si hesla pro rychleji plynoucí diskuzi (např. zvednutí palce, souhlasíte-li s názorem někoho dalšího)
  • zvažte možnost získat moderátora diskuze z řad lidí mimo okruh oddílové rady, tak aby se i vedoucí oddílu mohl/a zapojit plnohodnotně do diskuze

Stáhni si otázky k diskusi v jiné sazbě (pro tisk oboustranně či každou oblast samostatně).

 Záznamový arch

  • vytiskněte si k diskuzi také velký Semafor pro utřídění a zaznamenání vašich závěrů, využijte ho přímo v průběhu diskuze
  • připravte si lepicí papírky, na které budete zaznamenávat všechny nápady, ze kterých pak vyberete to nejdůležitější (kolečka semaforu jsou záměrně omezeně velká) 
  • jako vedoucí si pro sebe a pak pro ostatní na začátku rady řekni, jak chceš probírat otázky týkající se tvých schopností a dovedností (předejdeš tak jednostrannému či oboustrannému zklamání, nervozitě, ...)

Semafor pro poznámky z diskuze ke stažení zde (doporučejeme ho vytisknout ve formátu A3 a větší):

Inspirace

Podívejte se na inspiraci k jednotlivým oblastem, které jsme pro vás sesbírali. Najdete odkazy na stránky na Křižovatce či ve skautských časopisech, TED videa, doporučenou literaturu či celostátní akce, které podporují rozvoj skautských vedoucích a které umožňují jejich osobní setkání a vzájemnou inspiraci. Prosím, neberte tento výčet jako úplný a jednoznačně rozdělený. Oblasti hodnocení oddílu jsou spolu vzájemně provázané, a proto se často prolínají a překrývají.

Budeme rádi, pokud se s námi podělíte prostřednictvím e-mailu kvalita@skaut.cz o nějaký další článek, video či knihu, které by zde neměly chybět.

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2289x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.