....

Chyba na stránce: Dítě se specifickými potřebami - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/oddil/rizeni-a-organizovani/1230-dite-se-specifickymi-potrebami"

Dítě se specifickými potřebami

Dítě se specifickými potřebami

Máš v oddíle dítě se specifickou potřebou (dítě s postižením, sociálně znevýhodněné, dítě s poruchou pozornosti a hyperaktivitou, dítě se zdravotním omezením,…)? Má do tvého oddílu takové dítě přijít a chceš se na práci s ním dobře připravit? Odbor Skauting pro všechny nabízí širokou škálu forem podpory a informací právě pro tebe.

Využij některou z nabídek podpory pro vedoucí oddílů:

  • Obrať se na Poradnu: Pokud víš, že do tvého oddílu má přijít dítě se specifickou potřebou a chceš se na jeho příchod pořádně připravit, nebo již takové dítě v oddíle máš, a nedaří se ti jej úspěšně začlenit do kolektivu – obrať se na naši emailovou adresu poradna@skaut.cz, předáme ti kontakt na odborníka, se kterým se můžeš poradit, navrhneme konkrétní praktické kroky, pošleme ti tipy na zajímavé materiály, kde se o daném tématu můžeš dozvědět podrobnější informace nebo na oddíly, které mají podobnou zkušenost za sebou. Můžeš se také s vedením svého oddílu využít i možnost odborné supervize nebo se zapojit do sociometrického šetření a zmapovat lépe vztahy mezi dětmi v oddíle. Podrobnější informace najdeš v sekci Poradna na webové stránce odboru.
  • Přihlas se na seminář: Odbor každoročně pořádá seminář s názvem Z nevýhody výhoda, kde získáš základní informace o specifických potřebách, se kterými mohou děti do oddílů přicházet, a tom, jak můžeš s takovými dětmi pracovat, aby se v oddíle cítily dobře. Kromě něj se můžeš během roku přihlašovat i na další tématické semináře (na téma sociálního znevýhodnění, práce s dětmi s hyperaktivitou a poruchou pozornosti, apod.). Aktuální informace o nich najdeš na webové stránce spv.skauting.cz.
  • Stáhni si příručku a další materiály: Na webové stránce odboru v sekci Materiálysi můžeš stáhnout příručku s názvem Z nevýhody výhoda. Ta přehledně popisuje základní oblasti specifických potřeb dětí, ilustruje je na konkrétních příkladech a popisuje i se zřetelem na činnost skautských oddílů, jak s těmito dětmi vhodně komunikovat a pracovat. Příručka je dostupné i v přehledné verzi pro web. Na stránce najdeš i příručky na další témata, např.: ADHD – vím, co s tím?!, Nejsem žádná socka…!. Dětem v oddíle můžeš přiblížit život jejich vrstevníků se specifickými potřebami díky příručce Aby byly zážitky pro všechny!
  • Řekni si o pomoc se získáním finančních prostředků: Pokud byste pro váš oddíl chtěli získat speciální finanční prostředky, které by pomohly úspěšnému začlenění dítěte/dětí se specifickými potřebami (např. vybudování bezbariérového přístupu do klubovny) nabízíme asistenci při vypracovávání grantové žádosti.
  • Zkontaktuj se s regionální buňkou Skautingu pro všechny: V několika větších městech republiky působí regionální buňky odboru Skauting pro všechny. Můžeš se jim ozvat a ty ti zprostředkují podporu přímo, případně tě informují o pořádání dalších akcí k tématu ve vašem městě.
  • Konzultuj s námi rozsáhlejší projekt: Chystáš-li se se svým oddílem nebo střediskem pořádat rozsáhlejší akci/projekt, který by se nějakým způsobem vztahoval k tématu práce dětí se specifickými potřebami (celostředisková hra, zapojení tématu do družinových či oddílových schůzek během jednoho měsíce, příprava programu pro děti z dětských domovů nebo ze sociálně vyloučené lokality…), rádi s tebou před pořádáním takové akce zkonzultujeme tvé plány, případně ti předáme kontakty na zajímavé lidi, nebo odkazy na zajímavé materiály, které bys mohl při této akci využít, kontaktuj nás na emailu: spv@skaut.cz.
  • Domluv se s námi na programu na střediskové či jiné akce: Pokud bys měl zájem uspořádat rozsáhlejší program na téma vztahující k tématu práce s dětmi se specifickými potřebami na vaší střediskové akci nebo na setkání vedoucích oddílů vašeho obvodu nebo kraje, rádi tento program po předchozí domluvě zajistíme, případně pomůžeme s jeho přípravou, kontaktuj nás na emailu: spv@skaut.cz.
  • Využij přehled filmů k tématu lidí se specifickými potřebami: Pro zpestření tvých družinovek, výprav či jen tak najdeš seznam zajímavých filmů zde.
  • Zapůjč si knihy k tématu: Knihy k uvedenému tématu si od nás můžeš zapůjčit. Najdeš je zde, pokud bys chtěl nějaké zapůjčit, ozvi se nám na email spv@skaut.cz.

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2385x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu