....

Chyba na stránce: Grantový program: Projekt pro oddíly, co myslí na svět již podruhé - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/oddil/program/5254-grantovy-program-projekt-pro-oddily-co-mysli-na-svet-jiz-podruhe"

Grantový program: Projekt pro oddíly, co myslí na svět již podruhé

Grantový program: Projekt pro oddíly, co myslí na svět již podruhé

Založení organizované skupiny pomoci-chtivých hrdinů a hrdinek ve Vyškově (Trash Hero Vyškov), vznik přenosných únikových her s tématy globálního vzdělávání nebo taky tábor s ekologickou drogerií a programem k této problematice. To jsou příklady proběhlých skautských akcí, které jste realizovali s podporou grantové výzvy Skautů na Zemi. Díky tomu mohli skauti a skautky či veřejnost přemýšlet nad globálním dopadem vlastního jednání a vytvářet svět o kousek lepší.

Letos chceme výzvu zopakovat v trochu jiném kabátě! Chceme podpořit projekty, které budou rozvíjet nový 8. bod skautské výchovné metody Zapojení do společenství (předběžný název).

Takový projekt by měl:
  • Přispívat k proměně světa k lepšímu za spolupráce s místní komunitou/společenstvím.
  • Mít přesah do globálních souvislostí (například skrze reflektivní učení o globálních výzvách či dopadech problému, který se snažíte svým projektem řešit na místní úrovni).
  • Vést účastníky a účastnice k učení se z této zkušenosti.
K vymyšlení projektu vám může pomoci když:
  • Budete nad projektem přemýšlet jako nad vykročením „ze skautské bubliny“.
  • Budete přemýšlet nad tím, kdo vás může něčemu naučit/někam posunout a koho můžete posunout vy. Může to být zájmová skupina, spolek, místní obyvatelé (organizovaní i neorganizovaní), apod.
  • Budete vnímat svůj oddíl jakou součást místní komunity, která nekoná PRO ostatní ale S ostatními.
Bude to snadnější, když porozumíte 8. bodu výchovné metody, který mimo jiné říká:
  • Jsme součástí společností/společenství kolem nás -- od té nejbližší (rodina, kamarádi, školní třída, družina, oddíl) po tu nejvzdálenější (stát, svět, mezinárodní skautské hnutí). S těmito skupinami jsme provázáni a navzájem se ovlivňujeme
  • Vše, co děláme a co se učíme, má dopad na svět. Je to tedy také příležitost, jak jej ovlivnit pozitivně, podporovat soudržnost a rozvíjetspolečenství, jichž jsme součástí.
  • Skauting rozvíjícelosvětově  sdílené hodnoty převážně na lokální úrovni, v místní komunitě. A 8. bod skautské výchovné metody vybízí všechny zapojené k rozvoji hodnot, které skauting představuje.

Příklady projektů, které spíše nerozvíjí Zapojení do společenství:
  1. Skauti a skautky se rozhodnou, že navštíví místní senior centrum, kde zahrají divadelní představení s hudební besídkou. Na konci besidky se jdou všichni společně projít.
  2. Skauti a skautky vymyslí projekt o vybudování hmyzího hotelu. Napadne je, že vhodným prostorem pro tento hotel je zahrádka místní mateřské školky, kterou hned osloví. Po snadné domluvě hotel skauti a skautky vybudují, občas jej v rámci schůzky chodí kontrolovat, opravovat a učit se nové věci o hmyzu.

 

Příklady projektů, které rozvíjí Zapojení do společenství a více odpovídají zaměření této výzvy:
  1. Skauti a skautky navštíví místní senior centrum, se kterým se dohodnou na spolupráci - společně hledají možnosti, jak využít a) zkušenosti a životní příběhy seniorů a seniorek b) nadšení a energii mladých skautů a skautek. Výsledkem je společná veřejná akce pro místní obyvatele - živé knihovny se zajímavými osudy + výstava fotografií z posledních 50 let obce. Celý projekt bude zakončen společným kruhem, kde skauti a skautky, senioři a seniorky zhodotí spolupráci a sdílejí, co nového se naučili.
  2. Skauti a skautky za finanční podpory města vytvoří v místní mateřské školce hmyzí hotel. S vedením školky úzce spolupracují na návrhu, umístění apod. Samotnou tvorbu dělají skauti a skautky. Jakmile se hotel „zabydlí“, naplánují několik vzdělávacích setkání pro různé skupiny - skauty a skautky ze střediska, děti ze školky a ze školy, veřejnost. Každé setkání se věnuje zejména dopadům hmyzu na životní prostředí. Na konci projektu zhodnotí a zreflektují spolupráci s městem a školkou - je-li to možné, společně přemýšlí nad další spoluprací.

 

Kde vzít metodickou podporu a inspiraci:

Při hledání inspirace pro projekty se zkuste zaměřit na potřeby/problémy, které vnímáte kolem sebe. Už v této fázi svůj záměr konzultujte se svými potenciálními partnery; zvláště, pokud se jich týká.

Při detailnějším plánování  projektů se můžete inspirovat Globálním kompasem. Jedná se o praktický online nástroj, pomáhá skautským oddílům myslet na svět.. Umožňuje oddílům zhodnotit vlastní odpovědnost ke světu a nacházet příležitosti pro prohlubování jejich záměru. Vede k systematické práci v různých oblastech života oddílu a jeho členů/ek - je studnicí nápadů a tipů k realizaci. Při plánování projektu se pokuste dobře promyslet odpovědi na otázky zejména v částech Oddíl součástí okolního světa, Program a Participace na dění v oddíle. Umožní vám nahlédnout na váš záměr hned z několika užitečných perspektiv, které mohou vašemu záměru prospět.


Dále vám může pomoci metodická příručka Skautský dobrý skutek: Jak na to (a proč)!. Příručka přináší doporučení k přípravě, realizaci a reflexi akce. Vše staví na participativním přístupu, kde jsou děti rovným partnerem v celém procesu.

Podrobné informace:

V rámci projektu je možné žádat o podporu až do výše 4 000 Kč. Upřednostníme zejména projekty zaměřené na systémovou či dlouhodobou změnu a ty, které staví na spolupráci s dalšími partnery. Vymyslíte-li projekt, který si žádá vyšší finanční náklady, neváhejte nám napsat podrobnosti.

Pro podání žádosti je nutné podat elektronickou přihlášku. Po jejím schválení můžete projekt realizovat. Po skončení projektu na základě dodaných dokladů a podkladů o realizaci projektu (například fotodokumentace, účtenky,...) vám zašleme plnou schválenou částku.
Počítáme, že v rámci této výzvy podpoříme  projekty v celkové výši 16 000 Kč (je možné i navýšení). Grant může spolufinancovat také váš jiný projekt. Výzvu vypisujeme ve dvou časových rámcích. V případě vyčerpání finančních prostředků ve Výzvě 1 nebude Výzva 2 vypsána.

Výzva 1:
20. 9. 2020 - Konec podávání přihlášek.
30. 9. 2020 - Vyhlášení výsledků Výzvy 1.
Výzva 2:
18. 10. 2020 - Konec podávání přihlášek.
31. 10. 2020 - Vyhlášení výsledků Výzvy 2.

Potřebné doklady budeme shraňovat do 20. prosince 2020. 

V případě, že vás naše výzva zaujala, ale k tomu abyste se do ní pustili máte nějaké dotazy či nejasnosti, tak se na nás můžete obrátit na tento email (tereza.krivankova@email.cz). Stejně tak nabízíme možnost, že s námi po emailu můžete své vymyšlené nápady zkonzultovat a společně rozvinout myšlenku vašeho projektu.

 

Těšíme se na Vaše projekty!


za odbor Skauti na Zemi
Tereza Křivánková a Ondřej Stejskal

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1328x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace: