....

Chyba na stránce: Nahlédni pod pokličku –⁠ 1. stupeň Stezky pro vlčata a světlušky je připraven ke komentování! - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/oddil/program/5152-nahledni-pod-poklicku-komentuj-1-stupen-stezky-pro-vlcata-a-svetlusky-je-pripraven-ke-komentovani"

Nahlédni pod pokličku –⁠ 1. stupeň Stezky pro vlčata a světlušky je připraven ke komentování!

Nahlédni pod pokličku –⁠ 1. stupeň Stezky pro vlčata a světlušky je připraven ke komentování!

Revize stezek pro vlčata a světlušky je v plném proudu. Zajímá tě, jak upravené stezky vypadají, a s jakými aktivitami pracují? Zapoj se a svými připomínkami přispěj k jejich zlepšení!

Co zůstává stejné?

Revizi stezek stavíme na osvědčených základech původních stezek –⁠ neměníme strukturu stezky, snažíme se maximálně využít ilustrace z původních sešitů.

  • Rozdělení na 3 stupně. Stezky jsou nadále rozděleny do třech stupňů, každý stupeň odpovídá přibližně jednomu skautskému roku. 
  • Systém plnění. Způsob plnění, výběr jednotlivých úkolů, potvrzování, … to vše zůstává zachováno. Proto přechod z původních na nové stezky nebude náročný.
  • Oblasti - Sešit je pro lepší přehlednost rozdělen do šesti oblastí (Co umím a znám, Kdo jsem, Moje kamarádství, Můj domov, Svět okolo nás, Příroda kolem nás). Průvodcem každé oblasti je postava ze symbolického rámce.
  • Ilustrační styl - Ve stezkách jsou maximálně využity ilustrace z původních sešitů, vlčata a světlušky najdou jen možná o něco víc obrázků, tím že přibudou nové ilustrace k samotným aktivitám.

Co je nového?

    • Úkoly jsou upravené na základě projevů kompetencí pro vlčata a světlušky a na základě připomínek z praxe.
    • Zároveň se snížil jejich počet, takže plnění by se plnění stezek mělo lépe stíhat.
    • Úkolům přibyly názvy pro snadnou orientaci.
    • Pokud pracujete na schůzkách se stezkami vlčat i cestičkami světlušek najednou, pak by vám mohlo pomoci sjednocené stránkování - jeden úkol najdete v obou sešitech na stejné straně.
    • Příběhy symbolického rámce jsou odděleny od jednotlivých úkolů.
    • Posílili jsme barevnost oblastí a zařadili také dominantní úvodní stránku každé oblasti, takže se dítě i vedoucí bude lépe ve stezce orientovat.
    • Grafiku a sazbu jsme očistili o přebytečné a pomíjivé efekty a navrhli tak, aby byla jeho sazba efektivnější
    • Snažili jsme se zvětšit prostor pro psaní a malování dětí.


Neváhej a otevři si náhled sazby 1. stupně a podívej se, jaké změny se ve stezkách udály! Komentáře sbíráme do 7. června. (Komentování bylo již ukončeno.)

 

Stezky budou kromě tohoto veřejného komentování procházet také testováním v oddílech, kde budeme mimojiné sbírat hloubkovou zpětnou vazbu k jednotlivým úkolům. Od nynějšího veřejného komentování si slibujeme, že se na jednotlivé sešity podívá i větší okruh lidí a poskytne nám doplňkovou obecnější zpětnou vazbu. Komentovat nemusíš gramatickou stránku stezek, protože ještě neprošly finálními korekturami. Nemusíš být tedy vedoucí vlčat či světlušek, abys mohl/a náhledy komentovat.

Všechny vaše komentáře během června vyhodnotíme a pokusíme se většinu z nich zapracovat. Pokud budou některé z nich složitější nebo vyžadující dialog, rádi bychom se spojili s jejich autory a doptali se na detaily. Proto je možné komentovat dokumenty pouze s přihlášením přes skautský emailový účet.

Stezky nevidíte naposled — toto komentování určitě není poslední. Všechny stupně půjdou znovu ke komentování ještě před vydáním, kde společně doladíme poslední případné chyby. Postupně přidáme 2. i 3. stupeň stezek a sešity nováčků.

Chtěli byste se s vaším oddílem zapojit do testování? 

Napište prosím na email revizestezek@skaut.cz. A uveďte prosím: kde skautuje / s jakou věkovou skupinou pracujete / Pohlaví dětí + zda jde o koedukovanou skupinu či nikoliv.

Budeme rádi i za zpětnou vazbu koedukovaných oddílů, kteří pracují v družině zároveň se světluškami i vlčaty, jestli jim jednotlivé prvky ve stezkách pomohou.

---- 

Na revizi vlčáckých a světluškovskch stezek se doposud podíleli tito lidé: Obsahová revize: Monika Zárubová - Máňa, Zuzana Janáčková - Žabka, Martina Šimíčková - Marťa, Jan Schovánek - Gross, Jana Karaová - Kulda, Klára Abendrothová - Škvrně, Zuzana Pozlovská - Pumpa . Revize grafik: Lucie Horáková - Basa. Koordinace a projektová příprava: Ludmila Dobrozemská, Jan Dočekal - Lupen, Pavla Sýkorová - Gymi, Barbora Tichavová - Rozárka. A samozřejmě spousta dalších dobrovolníků.

Za celý tým revize stezek
Ludmila Dobrozemská
koordinátorka programových projektů

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1261x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace: