....

Chyba na stránce: Využití (nejen) dokumentárního filmu v oddíle aneb 10 + 1 tipů, jak zařadit film do oddílového programu - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/oddil/program/4766-vyuziti-nejen-dokumentarniho-filmu-v-oddile-aneb-10-1-tipu-jak-zaradit-film-do-oddiloveho-programu"

Využití (nejen) dokumentárního filmu v oddíle aneb 10 + 1 tipů, jak zařadit film do oddílového programu

Využití (nejen) dokumentárního filmu v oddíle aneb 10 + 1 tipů, jak zařadit film do oddílového programu

Že filmy na družinovku nepatří? A co dokumentární film? Že je to nuda? Správně zvolený film může divákům přiblížit některou etapu dějin, ale také umožňuje atraktivní formou přiblížit “těžká témata” jako např. občanství, demokracie, lidská práva,... , se kterými si sami mnohdy nevíme rady.

Pokud se rozhodnete projekci filmu na družinovku, výpravu,... zařadit, přečtěte si, na co byste určitě neměli zapomenout.

PŘED PROJEKCÍ

  • Stanovte si cíl 

Na začátku si musíte stanovit, co je cílem promítání a hlavně pro koho je dokumentární film určen. Cíl by měl být něco víc, než pouhé získání nových faktů. Zaměřte se na hlubší pochopení souvislostí a formování postojů k promítaným tématům. Film vám ukáže různé úhly pohledů na často složitou tematiku. A s tím se dá velmi dobře po projekci pracovat dál.

Příklady cílů:

  • respektovat jednání ostatních lidí
  • uvědomit si, jakou cestu musí urazit zboží, než se dostane k zákazníkovi
  • respektovat jiných kultur a tradic
  • zamyslet se nad mechanismy fungování voleb
  • uvědomit si, že globální problémy se týkají každého z nás
  • vidět souvislost mezi svým životem a životem lidí žijících v zemi postižené válečným konfliktem

Konkrétně si můžeme ukázat příklady cílů na filmu Skauti bez lilie:

  • Přemýšlet o původu vlastního oddílu.
  • Poznat kořeny svého skautského oddílu/střediska.
  • Naučit se vnímat složitost situace a atmosféru doby tak, aby to nevedlo k předpojatému myšlení.
  • Nahlédnout do toho, jak se se situací po roce 1970 jednotlivé oddíly vypořádaly a jak za normalizace přežívaly.
  • Vhodný film

Výběr filmu je velmi podstatný. Musíme mít jasnou představu, co od filmu očekáváme a jaký dojem má vyvolat. Není vhodné začínat kontroverzními tématy (např. menšiny, rasismus,...). Na těžší témata je potřeba postupně připravovat sebe i skauty. Dobré je zvolit takový film, kde vystupují vrstevníci skautů a skautek, který se jich nějakým způsobem dotýká, je pro ně aktuální. Obzvlášť důsledně posuzujte a prezentujte objektivnost filmu - i u těch nejvěrohodnějších děl je v určité míře zastoupena umělecká iluze. Jedna rada - pokud si nejste tématem nebo filmem jisti, nepouštějte ho. 

  • Buď připraven

Aby se projekce povedla, musíte se na ni připravit. Nikdy nepouštějte film, který jste předem sami neviděli! K danému tématu si najděte více informací - budou se vám hodit v následné diskuzi. Taky nezapomeň na techniku! Pro dobrý zážitek z filmu je nutné mít kvalitní obraz a zvuk, stejně tak i připojení k internetu (pokud promítáte film online). Technické problémy, pomalé připojení k internetu, “sekání” filmu - to vše sníží pozornost diváků a projekci znehodnotit.

  • Pohodlí na prvním místě

Promítání na židlích ve studené klubovně, nebo sezení na polštářích? Pokud zajistíte pohodlné sledování a omezíte vnější ruchy na minimum, věřte, že se skauti budou lépe koncentrovat.

  • Co se bude dít?

Před tím, než začnete promítat, vysvětlete, proč se na film budete dívat. Pokud je to potřeba, nastiňte historické okolnosti filmového děje, aby se diváci v příběhu neztratili a snáze ho pochopili.

BĚHEM PROJEKCE

  • Sledujte reakce

Během promítání sledujte reakce skautů a skautek. Právě díky nim zjistíte, co jim přišlo zajímavé, důležité, s čím souhlasí, nebo naopak nesouhlasí. Tyhle poznatky vám pomohou při následné pofilmové diskuzi.

  • Aktivity

K mnoha filmům jsou zpracované různé materiály. Může jít např. o pracovní listy, které se vyplňují v průběhu/po projekci. Nebojte se je použít! Udělají promítání a jeho následnou reflexi ještě zajímavější. Do realizace aktivit skauty nenuťte. Občas může být pro někoho nepříjemná. Tipy na zpracované aktivity najdete na konci tohoto článku.

PO PROJEKCI

  • Reflexe? Reflexe!

Asi není nutné připomínat, že po promítání musí proběhnout reflexe. Skauti v sobě vstřebávají nová fakta, mnohdy může film způsobit silné emoce, se kterými je potřeba se vypořádat. Nechme bezprostředně po projekci diváky vyjádřit své reakce, čímž se uvolní napětí. Existuje mnoho způsobů, jak je možné reflexi provádět.

Jak mohou účastníci vyjádřit své emoce? 

  • Co třeba “jedním slovem”? Jedním slovem pojmenují svůj pocit nebo to, co jim zůstalo po zhlédnutí filmu v hlavě. Jednotlivá slova můžete zapisovat. Touhle aktivitu můžete použít vždy po projekci. Je to dobrý start pro následnou diskuzi.
  • I.N.S.E.R.T. - touhle metodou můžeme navázat po aktivitě “Jedno slovo”. Rozdejte skautům a skautkám papíry, které si rozdělí na čtvrtiny. V jedné části bude plus - k tomu napíšou, co na filmu vnímají jako pozitivní. V další části napíšou mínus, ke kterému uvedou, co jim přišlo negativní. Do třetího pole, kde je vykřičník, mohou napsat, co pro ně bylo ve filmu nové, nebo co považují za jeho nejsilnější část. Do posledního rámečku s otazníkem napíšou otázky, které je k filmu napadají. K těm se pak můžeme vrátit v následné diskuzi.
  • Metoda R.A.F.T. - prostřednictvím dopisu jedné z postav vyjádří své emoce po zhlédnutí filmu. Aktivita pomáhá mj. rozvíjet kritické myšlení. Jak na ni? Na papír pod sebe napíšete písmenka R, A, F, T, poté následně napíšete k R (role) - Kdo bude přesně psát postavě z filmu? Může to být kdokoliv z filmu i mimo něj. A (adresát) - Komu bude psát? F (forma) - Jakou formu si žák zvolí? Dopis, email, výzvu, žádost, atd. T (téma) - Co chce sdělit? Inspirovat, kritizovat, pomoci? 

Následně si své dopisy navzájem přečtěte, ptejte se, proč si zvolili zrovna takové postavy, co je zaujalo. Když někdo nechce číst, nenuťte ho.

Další aktivity najdete v metodické příručce Učíme se s filmem.

  • Diskutujte

O filmu diskutujte. Klidně nechte vést diskuzi skauty - je to velmi efektivní aktivita, protože se tím učí komunikačním dovednostem, formulují vlastní názory a zároveň vnímají názory druhých. Když se někdo na něco zeptá, a vy neznáte odpověď, přiznejte, že nevíte. Je to lepší varianta, než si něco vymyslet. Po projekci nemusíte jen diskutovat - program může mít různou podobu např. hra (simulační, s hraním rolí), zamyšlení, scénka... nebo si připravte pracovní listy. Pokud je to možné, pozvěte hosta např. skautského pamětníka, člena občanského sdružení, dobrovolníka, .... Před samotnou diskuzi je dobré dát nějakou “vstupní aktivitu” viz bod č. 8 Reflexe? Reflexe! Poté 

Obecné otázky, kterými můžeš začít diskuzi:

  • Jaké pocity jsi prožíval/a v průběhu sledování?
  • Co tě v dokumentu nejvíc zaujalo/zasáhlo/překvapilo/,...?
  • Dokázal/a by ses ztotožnit s nějakým protagonistou dokumentu?

Příklady otázek k filmu Skauti bez lilie:

  • Co pro Tebe znamená skautský slib?
  • Co vlastně vadí totalitním režimům na skautingu? Proč jej zakazují?
  • Co vlastně znamená věrnost skautské myšlence? Jak se projevuje v době svobody a jak v době nesvobody?
  • Jakými cestami se mohli ubírat bývalí skauti po rozpuštění junácké organizace v Socialistickém svazu mládeže? Jak mohli pokračovat?


Mimochodem - diskuzí si skauti mohou splnit úkol ve skautské stezce 24 Můj názor (Cesta vody a země) nebo úkol 26 Umět se vyjádřit či 29 Vlastní názor (Cesta vzduchu a ohně).

  • Shrnujte

Na konci družinovky shrňte průběh celého promítání, pomůže to usadit si zážitek. 

A konečně - nemějte přehnaná očekávání

Že se něco nepovedlo tak, jak jste si představovali? Vybrali jste špatný film? Skauti nechtěli diskutovat? To je dost možné. Nedejte se těmito věcmi odradit! Poučte se a příště to zkuste znovu. Stejně jako ostatní činnosti, i tohle chce trénink.

Co dál?

Pokud byste se chtěli dozvědět něco víc o využití filmu v oddíle, nebo najít vhodné aktivity k projekci, nejlepší volbou je podívat se do příručky Učíme s filmem. Informace z ní byly využity i v tomto článku. 

Mnoho zpracovaných lekcí k filmům na různá témata najdete na portálu Jeden svět na školách. Musíte se na něj ale přihlásit. Najdete tam filmy a aktivity vztahující se například k tématu lidská práva, sociální problematika, moderní československé dějiny, mediální vzdělávání, občanská angažovanost, životní prostředí a mnoho dalších.

K filmu Skauti bez lilie vznikly metodiky a pracovní listy, které jsou dokonce rozděleny na verzi pro mladší a starší skauty.

Podívejte se, jak zapojit do programu film Hledání lilie.

Zpracované jsou též aktivity k filmu Jednou skautem, navždy skautem.

Seznam filmových tipů rozdělených dle tématu můžete najít na stránkách Skautského institutu.

Ludmila Dobrozemská
koordinátorka programových projektů

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 848x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace: