....

Chyba na stránce: Výkazy hospodaření organizačních jednotek budou nově vkládané do veřejného rejstříku - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/hlavni-clanky/2397-vykazy-hospodareni-organizacnich-jednotek-budou-nove-vkladane-do-verejneho-rejstriku"

Výkazy hospodaření organizačních jednotek budou nově vkládané do veřejného rejstříku

Výkazy hospodaření organizačních jednotek budou nově vkládané do veřejného rejstříku

Hospodaření uplynulého roku má řada jednotek již uzavřené. Od letošního roku přichází nová povinnost zveřejňovat výsledky hospodaření ve veřejném rejstříku. Jedním z důvodů u neziskových organizací je jejich transparentnost vůči veřejnosti a spolupracujícím organizacím.

Obecně se tato povinnost vztahuje i na spolky a jejich organizační jednotky. Legislativní situace je však poměrně komplikovaná a není zcela zřejmé, od kdy se vztahuje i na jednotlivá střediska. Můžete se setkat s výklady, že už do konce března je nutné zveřejnit výsledky za rok 2014. Podle našeho názoru se Junáka tato povinnost týká až od roku 2017, v letošním roce připravíme celý postup a budeme ho pilotně ověřovat u části jednotek.

Za všechny organizační jednotky musí podle zákona vkládat do rejstříku všechny dokumenty Kancelář ústředí. V nejbližší době bude upraven systém ve skautISu, který bude ke sběru dokumentů nápomocný. V budoucnu tak bude nutné kromě vyplnění čísel dnešních hospodářských výkazů ve skautISu ještě nascanovat dokumenty účetní závěrky a vložit je (zjednodušeně půjde o rozvahu, výsledovku a přílohu k účetní závěrce, při vedení jednoduchého účetnictví obdobné dokumenty bez přílohy, která se nezpracovává). Předpokládáme, že od roku 2017 budeme schopni tuto povinnost za všechny org. jednotky plnit.

Bořek Slunéčko,

hospodářský zpravodaj

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 4323x

Práce s článkem

3
kladných hlasů

Diskuse o článku

2 Názory
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu