....

Chyba na stránce: Svojsíkův československý sen - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/diskuze/3294-svojsikuvsen"

Svojsíkův československý sen

Svojsíkův československý sen

Tábory slovanských skautů konané v létě roku 1931 měly být generálkou na 4. Světové skautské jamboree, které se mělo v roce 1933 konat v Praze. Československo ale o svůj sen bohužel přišlo. Co když Svojsíkovi po sto letech jeho sen splníme? 

“Where are you from?" “I'm from the Czech Republic, a small country in ’the heart’ of Europe”. Asi takto nějak začíná velká řada rozhovorů, které se na jamboree vedou mezi českými a zahraničními skauty. Představme si, jak by bylo krásné, kdybychom vítali skauty ze 190 zemí na pražském letišti Václava Havla, popřípadě na dalších českých letištích. Malá země uprostřed Evropy by byla rázem dějištěm jedné z největších akcí na světě. S olympijskými hrami v Česku to jen tak nevyjde, a nejspíš se k nám nepodívá ani světová výstava Expo. Představa světového skautského jamboree může být reálná - nicméně si samozřejmě uvědomujeme, že podnik světového významu nebude lehký.

Junák - český skaut posledních deset let roste, a když to půjde podobně i v dalších letech, bude nás v roce 2031 asi 100 tisíc. Budeme mít kvalitní vedoucí oddílů i velké množství nadšených dětí. Kromě počtu členů nám v posledních letech roste sebevědomí, nebojíme se velkých věcí a Junák - český skaut  se nebojí zasahovat i do společenského dění. Čím dál více lidí také prošlo skautskými oddíly a celkové vnímání skautingu širokou veřejností je velmi pozitivní. V roce 2031 budeme svobodně fungovat více než čtyřicet let.

Světové skautské jamboree v roce 2031 by podle nás proto mělo být v Česku.
V té tobě budeme "slavit" sté výročí od Táborů slovanských skautů. Akce, která se stále pyšní titulem největší české skautské akce, kterou jsme uspořádali. Zatím žádná jiná ji nepřekonala. A navíc to bude sto let od doby, co jsme o pořadatelství světového skautského jamboree přišli. Prostě to Svojsíkovi a naší zemi tak nějak dlužíme. Ale už víme, že nejsme sami, kteří se o jamboree v roce 2031 baví. Podobný nápad mají v Jihoafrické republice, tamní skauti chtějí uspořádat první světové skautské jamboree na africkém kontinentu.

Celé to bude stát obrovské množství peněz - rozpočet takové akce se pohybuje zhruba okolo 1,2-1,5 miliardy korun. Celému projektu se bude věnovat velké množství lidí a Junák - český skaut musí jamboree věřit. V prvních letech to však nikoho nebude stát téměř ani korunu - jak určuje harmonogram, nultá etapa není primárně o tom začít plánovat samotné jamboree, ale spíše o zmapování historie. První etapa si klade za cíl dialog mezi skauty a šíření myšlenky. Další etapa má potom prostřednictvím studie proveditelnosti zjistit, jak na tom Junák - český skaut je - tedy jestli takový podnik vůbec chce a jestli na něj má (sebevědomí, zázemí, lidské zdroje, …). Je nutné se o celé problematice bavit otevřeně, je také důležité aby si organizace za nápadem stála a nebyl to jen výmysl několika lidí.

Možná zazní otázka, k čemu nám to jamboree v Česku vlastně bude?
Světové skautské jamboree je nejlepší možnou reklamou pro Českou republiku aje také nejlepší možnou oslavou úspěchů českých, moravských a slezských skautů a skautek. Jamboree je akcí, která skautskou organizaci přesahuje a přináší možný pohled na to, že skutečně lze dělat svět lepším podle hesla WOSM. V tom vidíme základní možný přínos a hlavní přesah projektu. Česká republika je plná pracujících lidí, kteří mohou být inspirací pro skauting. Chtěli bychom našimi českými příběhy inspirovat tisíce mladých lidí z celého světa, kteří se budou chtít do České republiky třeba jednou vrátit.

Kdybychom si vybrali jako hlavní dějiště jamboree Prahu, mohli bychom téměř na měsíc proměnit naše hlavní město ve světovou metropoli skautingu. Proč mít jen jedno místo, kde jsou všechny programy za plotem? Pojďme otevřít naše krásné historické město skautům a skautkám z celého světa - můžeme obsadit třeba Výstaviště v Holešovicích, Stromovku, Vítkov, Střelecký ostrov, Vltavu, Letnou, Štvanici, ale třeba i Staroměstské či Hradčanské náměstí. Aktivity mohou být v Praze téměř všude - každé místo má svoji historii a svůj genius loci. A nemusíme zůstat jen v Praze - Lidice, Karlštejn, Říp, Plzeň, Vítkovice, Sněžka, Terezín, lom Amerika, doly u Mostu - a nejen tato místa si přímo říkají o zapojení do programu.

Třeba si teď říkáte - ty jo, myšlenka je to super - ale proč se o tom bavíme teď?
Vždyť je to až za 14 let, ještě je dost času. Ve skutečnosti tomu tak není - je potřeba vše důkladně naplánovat a připravit. Teď je ideální doba začít. Třeba světové skautské jamboree 2007 se začalo připravovat už v roce 1993. A nebude to jen tak, je nutné pracovat s tím, že celý svět se hrozně rychle vyvíjí. Je třeba brát v potaz fakt, že za 14 let bude naše společnost a naše planeta vypadat zase o kus jinak než dnes. Budeme nejspíše používat jiné formy komunikace, jezdit jinými auty, používat ještě nevymyšlené přístroje, platit jinou měnou, pracovat na pozicích, které ještě neexistují a třeba i jinak přemýšlet. Jako účastníci na jamboree v roce 2031 pojedou i děti, které se teprve narodí.

ZÁKLADNÍ INFORMACE
Celý projekt Svojsíkův sen by se dal rozdělit do šesti základních etap. V prvních třech etapách (2017-2020) si klademe tři klíčové otázky:

  • Proč se Svojsíkovi rozplynul jeho sen? Chceme zmapovat historické pozadí příběhu, v němž Československo přišlo o pořadatelství světového jamboree v roce 1933.
  • Je Junák - český skaut schopen akci takového rozsahu uspořádat v dnešní době?Chceme rozvinout diskuse o pořádání velkých akcí, hledání proaktivních mladých činovnic a činovníků, kteří se nebojí dělat “šílené věci”.
  • Co by pro Junáka znamenalo pořádání světového skautského jamboree?Chceme vypracovat studii proveditelnosti pořádání opravdu velké mezinárodní skautské akce (více než 30 000 účastníků) v České republice.

... pokračování a celkový harmonogram projektu Svojsíkův sen je v dokumentu na GSuite

VÍCE INFORMACÍ:

Povídejme si o tom, a hlavně si to zkusme celé představit. 

Mgr. Martin Štěrba (Agi)
vedoucí projektu

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1990x

Práce s článkem

4
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

2 Názory
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu