....

Chyba na stránce: Vzkazy vzdělavatelům - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/blog-organizace/3696-vzkazy-vzdelavatelum"

Vzkazy vzdělavatelům

Vzkazy vzdělavatelům

Už dlouho nosím v hlavně tuhle myšlenku – předat vzdělavatelům vzkazy od vzdělávaných nebo těch, kteří je na kurzy vysílají. Sbírám je při nejrůznějších příležitostech – na Elixíru a podobných akcích, při návštěvách kurzů, při setkání s výchovnými zpravodaji… Nyní je snad ten správný čas – čas, kdy běží většina přihlašování na lesní kurzy. Ne že by se snad vzkazy týkaly pouze lesních kurzů, to ne, ale jistě je pravdou, že právě ony hrají na skautském vzdělávacím poli významnou úlohu.

Milí vzdělavatelé, čtěte vzkazy s otevřenou myslí a poctivě zvažte, jestli by právě váš kurz nemohl či dokonce neměl některé z nich zohlednit. Děkuju!

Vzkazy od zájemců o skautské vzdělávání

Vzkaz první

Prosím, sdělujte nám o sobě co nejvíc. Čas strávený na kurzu je pro nás velmi cenný a rádi bychom si vybrali dobře. Tak, aby se naše očekávání a potřeby co nejlépe potkaly s tím, co nabízíte. Tak, aby naše účast zafungovala jako dobrá motivace pro další působení a ne naopak. Ze strohé informace o termínech, místě konání a ceně se toho příliš vyčíst nedá. Zajímá nás, kdo jsou ti, co kurz připravují, co umí, co je baví, jaká jsou jejich témata a co nám chtějí předat. Zda má kurz nějaké své specifické zaměření, zda lze očekávat spíše frontální vzdělávání, nebo se máme připravit na významný vklad z naší strany.

Nás starší pak také zajímá, zda můžeme na kurz přijet s malým dítětem, nebo zda jste připraveni pracovat s těmi z nás, kteří se ke skautingu dostali až jako dospělí a teprve s ním sbírají zkušenosti.

Vzkaz druhý

Prosíme, informujte nás předem o způsobu, jakým budete vybírat účastníky a kdy, ať víme, s čím máme počítat. Rozhoduje pořadí? Nebo si vybíráte na základě jiného klíče? Kdy se dozvíme, že ne/jsme přijati? Uvítáme také kratší lhůty mezi přihlášením a výběrem, abychom měli čas přihlásit se popř. jinam. Když se někam přihlásíme, několik týdnů či měsíců nedostaneme žádnou zprávu a pak se dozvíme, že přijati nejsme, hodně špatně se hledá chuť jít si za skautským vzděláváním dál.

Vzkaz třetí

Prosíme, komunikujte s námi. Jakákoliv zpětná vazba je lepší než žádná. Týká se to např. potvrzení doručení naší přihlášky a informace o dalším dění, ale také např. reakcí na naše dotazy, vůli dodělat si zkoušky či domácí úkoly v náhradních termínech apod. Často nás na kurzech učíte, abychom byli při vedení oddílů, středisek zodpovědní, ale ne vždy stejný přístup vidíme u vás. Máloco dokáže tak demotivovat.

Vzkazy od těch, kteří své lidi na kurzy posílají

Vzkaz první

Pokud váháte, koho z našich lidí na váš kurz vybrat, proberte to s námi. Známe situaci v oddíle, odkud uchazeč pochází, často také dobře známe jeho míru motivace. Máme lepší kontext a znalost prostředí, z kterého přichází. Umíme vám např. říci, že pokud se nedostane letos, už příští rok nikam nepojede na rozdíl od druhého zájemce apod.

Vzkaz druhý

Dejte nám prosím vědět, jak si náš člověk na kurzu vedl, v čem zazářil a kde je třeba se mu dál věnovat. Je to pro nás důležité pro další a dlouhodobou práci s ním.

Vzkaz třetí

Velmi vás prosíme, zvažujte pečlivě, pokud někomu z našich lidí nabízíte místo u vás v týmu. I my v oddílech a střediscích potřebujeme šikovné lidi, bez nich vám těžko budeme umět na kurzy posílat v budoucnu další zájemce. Přemýšlejte prosím o tom, zda působení na kurzu nemůže být zajímavou příležitostí až za nějakou dobu, až jako další etapa skautské stezky třeba po vedení oddílu. A pokud nabídku skutečně dáváte, prosím, mluvte s těmi lidmi i o tom, co jejich zapojení bude znamenat, mluvte o obou stranách mince. Děkujeme!

Vzkazy zprostředkovala

Bára Tichavová – Rozárka
zpravodajka pro dospělé

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1962x

Práce s článkem

11
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

16 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace: