....

Chyba na stránce: Střediska, vytvořte si jednoduchou výročku díky připraveným šablonám - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/5645-sablona-vyrocni-zpravy-2021"

Střediska, vytvořte si jednoduchou výročku díky připraveným šablonám

Střediska, vytvořte si jednoduchou výročku díky připraveným šablonám

Mějte profi střediskovou výročku, i když počítačová grafika není zrovna váš koníček. Díky šablonám, které jsme pro vás připravili v  Canvě, můžete jednoduše editovat vlastní střediskové ohlédnutí za minulým rokem. Jednoduše přepište vzorový obsah a nahraďte fotografie. Pak už stačí jen uložit, vytisknout a vložit do oficiální výročky. Prostě pohoda jazz, snadno a hezky.

Na výročku jednoduše ve dvou šablonách

Vlastní ohlédnutí za uplynulým rokem si snadno vytvoříte díky připraveným šablonám v grafickém programu Canva. K dispozici jsou dvě šablony, které jsme v posledních letech připravili. Vlastně jen přepíšete texty nebo vyměníte fotky. Kdo ještě nezná, je to vychytaný grafický program, s kterým můžete tvořit nádherné věci, i když nejste grafici. Funguje v základu tak, že přesouváte prvky sem a tam a umisťujete je libovolně podle sebe, kam chcete. To zní fajn, ne?

Oficiální výroční zpráva Junáka - českého skauta

Vaši střediskovou výročku můžete přikládat jako vloženou přílohu základní zprávy Junáka - českého skauta. Ta bude tentokrát oproti minulosti vydána až na začátku června, standardně dostupná zájemcům k objednání bude na skautském obchodě a po 1 ks rozeslána všem organizačním jednotkám. 

Šablona šnek, č. 1

  1. Budeme pracovat v Canvě. Napište nám do formuláře svůj email
  2. Až vám na uvedený e-mail přijdou práva, můžete se přihlásit (odkaz vám zašleme ještě pro jistotu emailem)
  3. Otevřete si odkaz >> ŠABLONA VÝROČNÍ ZPRÁVY ŠNEK
  4. Hrajte si s obsahem výročky až do naprosté spokojenosti
  5. Zde najdete videonávod

V této šabloně je A4 složená na třetiny. Způsobu skládání se říká šnek - poslední třetinu zahýbáte dovnitř. Když se tedy díváte na první stránku šablony, vidíte titulní stranu úplně na pravé straně (první třetina zprava). Prostřední třetina první strany je pak zadní stranou brožurky. Zbývající třetinu první strany (nalevo) zahýbáte dovnitř - to je právě ten šnek. Celá druhá strana šablony je vnitřní část letáku.

Tato středisková šablona rozměrem odpovídá, aby se bez problému dala  vložit do výroční zprávy organizace. 

Výhody této výročky

  • ÚSPORNOST - není zde přehlšel textů ani obrázků, přesto je tady toho dost natolik, aby nic zásadního nechybělo.
  • NENÁROČNOST NA VLASTNÍ PODKLADY -  střediska a oddíly často problém s kvalitní fotobankou. Tahle výročka je udělaná tak, aby do ní v krajním případě člověk nemusel nahrávat vlastní fotky a pouze měnil texty. Fotky/loga je třeba vyměnit akorát v části, která se věnuje oddílům, ale pokud by se člověku ani to nechtělo, může rámy na fotky smazat a nechat info o oddílech pouze textově. Samozřejmě že personalizace vlastními pěknými fotkami se preferuje :)
  • SNADNÝ TISK - výročka není udělaná až do krajů na spad (grafika je odsazená od okraje stránky), nehrozí tedy žádné následné ořezávání bílých okrajů. Tím, že je výročka na jednom listu papíru, nemusí nikdo ani nic lepit, sešívat a podobně. Tuhle výročku člověk udělá prostě raz dva na domácí tiskárně a nic jiného k tomu nepotřebuje (výsledek ale vypadá řádově lépe na lepší papír v copycentru). 

Šablona jednoduchá, č. 2

  1. Budeme pracovat v Canvě. Napište nám do formuláře svůj email
  2. Až vám na uvedený e-mail přijdou práva, můžete se přihlásit (odkaz vám zašleme ještě pro jistotu emailem)
  1. Otevřete si odkaz >> ŠABLONA VÝROČNÍ ZPRÁVY JEDNODUCHÁ
  2. Hrajte si s obsahem výročky až do naprosté spokojenosti
  3. Zde najdete videonávod

Pak už stačí jen výročku doručit do tiskárny. Pokud budete chtít z výročky utvořit klasickou brožurku, počet stran by měl být dělitelný čtyřmi.  Dejte si také pozor, abyste do tiskárny nesli podklady se spadávkou (viz video). Při oboustranném tisku si ověřte, že v copy centru umějí tisknout tak, aby se stránky překrývaly (ne všude to umí). Nebo si vyrobte výročku sami, můžete vytisknout brožurku jednostranně a listy pak v rohu sešít.

Pro prezentaci můžete využít i další materiály

Při návštěvách různých institucí např. pro schválení projektů či získání finančních prostředků se vám určitě hodí i tištěná výroční zpráva Junáka - českého skauta.  Vaše středisková výročka by se měla přikládat jako její příloha. K objednání bude na skautském obchodě.

Výročku se hodí přiložit třeba i k projektové žádosti, jejíž šablonu (ve formátu Word) si stáhnete tady.

Ne vždycky si ale vystačíte jen s tištěnými materiály a svůj projekt budete muset pořádně představit prezentací. Potom vám určitě doporučíme projektovou prezentaci pro PowerPoint, která vás bezpečně provede touhle - pro někoho možná stresující - zkušeností. Stáhnete si ji přímo zde. :)

 

Další předem připravené šablony pro různé programy najdete v samostatném přehledu šablon.

Kdyby vám pár stránek nestačilo

Nebývá vzácné, že výroční zprávy středisek, okresů nebo krajů mají větší nároky než papír o rozsahu jedné skládací “harmoniky”. V tom případě doporučujeme vysázet nový dvojlist zvolené výročky, redukovat množství textu (zamyslete se, co čtenáři výročky skutečně ocení) nebo se inspirovat v již hotových výročkách jiných jednotek.

Z výroček, které jsme viděli, se nám líbila například:


Ačkoli by trénované oko nějaký ten nedostatek a vybočení ze Skautského grafického manuálu našlo, jsou to výročky, za které byste se nemuseli stydět. :)

Stejně jako u jiných článků ke Skautskému vizuálnímu stylu připomínáme, že v případě nedostatků/omezení/tipů/podnětů (nebo třeba žádostí o poskytnutí zdrojových dat k výročním zprávám) se ozvěte na logo@skaut.cz. Děkujeme!

Petra Daněčková (Peťule)

redaktorka interní komunikace

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 530x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu