....

Chyba na stránce: Výjimečný skautský rok = výjimečné přemýšlení o táborech. Nabízíme podněty pro vaše úvahy a přípravy - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/5624-vyjimecny-skautsky-rok-vyjimecne-premysleni-o-taborech-nabizime-podnety-pro-vase-uvahy-a-pripravy"

Výjimečný skautský rok = výjimečné přemýšlení o táborech. Nabízíme podněty pro vaše úvahy a přípravy

Výjimečný skautský rok = výjimečné přemýšlení o táborech. Nabízíme podněty pro vaše úvahy a přípravy

Máme zas o něco větší naději, že skautské tábory proběhnou. Ale skautský rok, který pomalu spěje do svého finále, byl výrazně jiný oproti těm, na které jsme zvyklí. Je zřejmé, že letošní tábory tak mohou být v lecčems odlišné a považujeme za užitečné zohlednit to při jeho přípravách. Nabízíme několik podnětů k přemýšlení pro vaše oddílové rady, přičemž se nesoustředíme na epidemická opatření a to, jak zasáhnou do táborů, ale spíš na přemýšlení metodické a přemýšlení o lidech - malých i velkých.

Čím byl skautský rok jiný ve vztahu k táborům?

S holkami a kluky jsme se mohli potkávat v klubovnách, parcích nebo na výpravách poměrně krátce - v září a částečně v říjnu a posléze zhruba dva týdny před vánočními svátky. Zbytek skautského roku vypadal v různých oddílech různě - někde to mohlo být pravidelné online setkávání, někde spíš pasivní kontakt skrze posílání mailů s aktivitami, jinde pak individuální kontakt s členy skrze messenger, WA atd. A nejspíš byly i oddíly, které z nejrůznějších důvodů svou činnost pozastavily zcela.

Co s sebou tento zcela jiný mód skautské činnosti přinesl:
  • Velmi omezený prostor pro integraci nováčků, a to i ve chvíli, kdy jsme měli bohatou distanční činnost.
  • Oslabení kamarádských vazeb mezi členy oddílu, někde možná zcela ztráta kontaktu s některými z nich. Oslabení schopnosti jednotlivců fungovat v kolektivu.
  • Omezenou možnost udržovat s holkami a kluky vztah založený na vzájemné důvěře, schopnosti podpořit je, dobré znalosti jejich potřeb.
  • Téměř nulovou příležitost trénovat tábornické a praktické dovednosti, ale také trénovat např. odloučení od rodiny, které je pro některé děti i v běžném životaběhu náročné.
Kdybychom využili informace z nejrůznějších průzkumů a šetření, pak je zajímavé přidat i úvahy o tom, co pandemická doba jako taková s mladšími mohla udělat:
  • sociální izolace a nejistota vedoucí u některých dětí k úzkostným stavům
  • pokles fyzické zdatnosti a imunity
  • celkový pocit frustrace a demotivace
  • ztráta denního režimu a řádu
  • smutek ze ztráty někoho blízkého
Je ale potřebné vidět i to dobré:
  • Leckteré děti se na tábor nebo vůbec společné setkání moc těší, možná oddíl docenily jako partu, která je i v náročné době držela nad vodou.
  • Holky a kluci se dost možná mohli zlepšit v samostatnosti a sebeobslužnosti, zvlášť skauti a skautky, kteří byli nuceni se o sebe postarat v době, kdy jejich rodiče byli v práci a oni doma na distanční výuce.

Jak bychom tedy měli v kontextu výše uvedeného přemýšlet o táborech, o táborovém programu?

Chystejme se na něj společně už teď, na dálku. Povídejme si o tom, jak vypadá skautský tábor, s těmi, kteří na něj mají jet poprvé - můžeme prohlížet fotky, číst z kroniky, vyprávět veselé příhody. I pro ty, kteří už na táboře byli, může být letos rozhodnutí jet o dost těžší - vzdálili se jim kamarádi, na které by se jinak těšili, netrénovali odpoutání od rodiny během schůzek a výprav, ztratili chuť vyrážet za dobrodružstvím. Je proto důležité věnovat se s dětmi táborům i teď, společně se na něj chystat a vzbuzovat v dětech chuť být toho součástí. Nezapomeňme ani na dostatek informací pro rodiče, zejména pak těch, kteří s námi tábor ještě nezažili. Měli by mít možnost vyptat se na vše, co je zajímá.

Obvykle volenou náročnost táborového programu snižme, možná ji vydělme dvěma. Náročnost je pak třeba nahlížet různými optikami - intenzita a dynamika celého dne, fyzická náročnost zvolených aktivit, tlak na výkon a soutěživost, volný čas dětí a čas na spánek aj. Nelze minout ani náročnost pro vás jako pro oddílovou radu - i pro vás bylo předešlé období náročné, i vy byste si měli dát čas, než se vrátíte do dřívějšího tempa a pečovat o sebe.

Dejme prostor (znovu)vytvoření party. První nás jistě napadnou nováčci - ti zejména potřebují čas na lepší seznámení s ostatními navzájem, ale také s námi vedoucími. Ve velmi podobné situaci mohou být ale také ti členové, kteří se do distanční činnosti nezapojili a ztratili tak na dlouho kontakt s ostatními. Volme proto na první táborové dny dostatek aktivit, které vedou k lepšímu poznání táborníků navzájem, postupnému bourání bariér, seznámení s chodem tábora. Nezapomeňme si průběžně připomínat pravidla vzájemného soužití, to, jak řešit případné konfliktní situace, ale taky jak sdílet úspěchy a radosti.
Tip: Z webu Chystám program vytahujeme dvě aktivity, které se pro výše zmíněné zaměření mohou hodit: Skupina jako tým, Naše parta a mé místo v ní).

Buďme pozorní vůči potřebám holek a kluků. Bezpochyby se změnili - někteří právě vstoupili do puberty, jiní ztratili jistotu, jak se s ostatními bavit, další mohou zažívat velký smutek po svých blízkých, s kterými teď trávili většinu času. Spíš než přípravě dokonalých her v dokonalých kostýmech věnujte svou energii povídání s dětmi. Jak se měli, co zažívali, jak jsou na táboře spokojení a co by jim popř. pomohlo. Vždycky by měl být k dispozici někdo, kdo bude mít čas na skauta, skautku, kteří si budou potřebovat povídat.

Nezapomínejme ani na to, že u některých rodin se mohla významně změnit finanční situace a může být pro ně problém zaplatit účastnický poplatek. Zvažte, jestli jim neumíme nabídnout sníženou cenu, podpořit některé děti fin. pomocí stran střediska apod.

Jistě s oddílovou radou narazíte v kontextu vaší konkrétní situace a konkrétních dětí na další specifika. Pokud by se objevilo něco, s čím si nevíte rady, neváhejte vše probrat s dalšími na střediskové radě, nasdílet zkušenosti, společně přijít na možná řešení. Kdyby ani to nepomohlo, napište nám na program@skaut.cz, zkusíme pomoct. 

Hodit se vám mohou také další související články: doporučení Výkonné rady, jak přemýšlet o restartu činnosti a článek věnovaný organizačně-administrativní přípravě tábora.

Je jisté, že o letošních táborech je třeba přemýšlet trochu jinak a zohledit mimořádnou dobu, která jim předcházela. Ani to nám ale jistě nemá bránit v tom, abychom pro holky, kluky i nás samotné nachystali tábor plný společných zážitků, kde nabereme sílu po náročném období a budeme se o to víc těšit na snad už zdravější další skautský rok!

za programový tým
Bára Tichavová, Rozárka
místostarostka a zpravodajka pro program

 

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 545x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu